Hviterussland utestengt fra ESC 2021

Foto: Pavel Kuzmin

Den europeiske kringkastingsunionen EBU har for kort tid siden sendt ut en pressemelding hvor det fremgår at Hviterussland er utestengt fra å delta i Eurovision Song Contest 2021.

Hviterussland og EBU har i noen uker vært i konflikt angående teksten i landets bidrag til årets Eurovision Song Contest. EBU mener at teksten i sangen med tittelen «Ya nauchu tebya (I’ll Teach You)» er politisk ladet, og har med dette kommet kritikken fra både den hviterussiske opposisjonen og ESC-fans fra hele Europa i møte. Hviterusslands statlige kringkaster BTRC ble instruert om å endre teksten eller sende inn et nytt bidrag til årets konkurranse. Ifølge pressemeldingen fra EBU fredag kveld er det gjort endringer i teksten, men dette er altså ikke nok til at EBU godkjenner bidraget. Ifølge pressemeldingen har BTRC også fått utvidet frist til å endre tekst eller endre bidrag. Dette har imidlertid ikke blitt etterkommet fra hviterussisk side, til tross for president Aleksandr Lukasjekos forsikringer om at «vi sender bare inn en ny sang». EBU har med bakgrunn i dette offentliggjort at Hviterussland ikke deltar i ESC 2021.

Det originale bidraget fra Hviterussland ble fremført av den Lukasjenko-vennlige gruppen Galazy ZMasta, og sangen ble raskt anklaget for å være pro-Lukasjenko og anti-opposisjonen i landet. Hviterussland har siden presidentvalget i vinter vært preget av demonstrasjoner, vold og anklager om valgfusk fra den sittende president Lukasjenkos side. Pressemeldingen fra EBU finner du her.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien