Finland: YLE er blant de første med planer for 2022

Foto: Yle/Mona Salminen, Milla Määttä

Bare dager etter støvet har lagt seg og konfettien er ryddet ut av Ahoy etter årets Eurovision Song Contest, begynner det å dukke opp planer for neste års nasjonale konkurranser.

En av de som er først ut er YLE. Etter en nasjonal finale med rekordhøye seertall kombinert med Blind Channel’s gode plassering i Rotterdam, velger de å holde på konseptet Uuden Musiikin Kilpailu (UMK). Neste års utgave av UMK blir den 11. i rekken, og den vil bestemme hvem som skal representere Finland i Eurovision Song Contest 2022 i Italia.

I dag har YLE offentliggjort regler og innleveringsdatoer for neste års nasjonale finale, og hovedreglene er:

  • Deltakeren kan bare delta i konkurransen med en sang som ikke er publisert tidligere.
  • Demoen må leveres til YLE mellom 1. og 6. september 2021. Bare demoer som ankommer i tide og overholder reglene godtas i konkurransen.
  • Minst én låtskriver og en sanger må ha finsk statsborgerskap eller permanent opphold i Finland.
  • Alle utøverne som deltar i konkurransen må være 16 år innen 1. mai 2022 (foreløpig dato, endringer mulig). Denne aldersbegrensningen gjelder ikke låtskrivere. Faste ansatte i Yle kan ikke delta i konkurransen som utøvere.
  • Sangen må ikke være lengre enn tre (3) minutter.
  • Sceneshowet må ikke overstige seks personer. Yle har utøvende rett til å bestemme hvem som skal stå på scenen samt showets innhold.
  • Sangen kan fremføres på hvilket som helst språk. Vinneren av konkurransen må merke seg at i henhold til EBU-regler, må ikke sangteksten være politisk eller støtende, og må ikke inneholde banneord eller varemerker.
  • Alle TV-opptredener er singback med instrumental bakgrunn. Den instrumentelle bakgrunnen må sendes til Yle innen 29. oktober 2021.

Ønsker man å lese hele regelverket, finnes det her.


Vinneren blir kåret i den direktesendte UMK-finalen i februar 2022. Det endelige resultatet av konkurransen avgjøres av ett kombinert resultatet av publikum- og jurystemmer.

Årets vinner av UMK ble Blind Channel, med låta «Dark Side». De ble sendt til Rotterdam for å representere de finske fargene, og endte på en hederlig sjette plass med 301 poeng.

Her kan du se Blind Channel på scenen i Ahoy Arena:

Hvem håper du blir med i neste års UMK? Fortell oss gjerne dette i kommentarfeltet på vår Facebook-side.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien