Usikker framtid for Hviterussland i Eurovision

EBU har i dag vedtatt å suspendere den hviterussiske kringkasteren BTRC som nå har to uker på seg til å gi et tilsvar før suspensjonen trer i kraft. I så tilfelle får ikke Hviterussland anledning til å delta i Eurovision.

I en pressemelding skriver EBU at de nøye har fulgt med på forholdene for presse- og ytringsfrihet i Hviterussland og at de har bedt kringkasteren BTRC om å opprettholdes kjerneverdier som ytringsfrihet og uavhengighet.

Videre skriver EBU: «Siden det omdiskuterte valget ifjor sommer har vi vært opptatt av å beskytte uavhengig journalistikk og ytringsfrihet i landet. Vi har offentlig støttet BTRC-journalister som har protestert mot innblanding fra myndighetene. Vi har fulgt med på BTRC sin dekning av situasjonen i landet og vi har kommunisert våre bekymringer til kringkasterens ledelse.

De siste ukene har vi vært spesielt urolige over at kringkasteren har vist intervjuer som er gjort under tvang. Vi har også overvåket BTRC’s andre sendinger om situasjonen i landet og det vi har sett har bekymret oss sterkt.

På bakgrunn av denne alarmerende utviklingen har ikke hovedstyret noe annet alternativ enn å foreslå suspensjon av BTRC’s medlemsskap i EBU».

BTRC vil få to uker til å svare før suspensjonen trer i kraft. Altså vil de gi kringkasteren en mulighet til å innfri EBU’s krav. Utifra de siste hendelsene i Hviterussland skal det nok mye til for at suspensjonen ikke blir iverksatt.

Blir suspensjonen opprettholdt betyr det enkelt og greit at Hviterussland ikke får delta i arrangement i EBU-regi, som Eurovision Song Contest og Junior Eurovision.

Siden Hviterussland ble diskvalifisert i år grunnet en politisert låt av et regimevennlig band ser det ut til at Zenas bidrag i 2019 blir det siste fra Hviterussland i Eurovision på en stund.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien