Lite trolig med Eurovision comeback for Bosnia-Hercegovina

Jala, Ana Rucner, Deen og Dalal, som representerte Bosnia-Hercegovina i 2016 Foto: escnorge

Bosnia-Hercegovina deltok sist gang i Eurovision i 2016 i Stockholm, og er et land mange fans gjerne vil se tilbake i konkurransen.

Men skal man tro landets nasjonale kringkaster BHRT, ser det mørkt ut for en deltagelse i Eurovision for landet på balkan.

En vanskelig økonomisk situasjon for kringkasteren, gjør at de ikke kan oppretteholde sitt EBU medlemsskap, og at de har få inntekter. Kringkasteren skylder EBU rundt 6 millioner sveitiskse franc, eller 5,5 millioner euro. Denne gjelden har gjort at tv-stasjonen pr nå er utestengt fra den europeiske kringkastingsunionen. De får ikke sende EBU sitt innhold, og heller ikke delta i Eurovision.

Hvis gjelden skal bli innfridd må de ha hjelp fra myndighetene i landet, som hittil har vist liten interresse for å hjelpe kringkasteren ut av det økonomiske uføret de er i.

Kanalens inntekter kommer fra en fjernsynsavgift, som skal betales av landets innbyggere. Denne avgiften er på 3,80 euro, men knapt halvparten som skal betale denne avgiften gjør det. Dette gjør det selvsagt vanskelig for kanalen å oppretteholde sendinger og andre økonomiske forpliktelser.

Hvis Bosnia-Hercegovina skal komme tilbake til Eurovision, er de avhengig av at gjelden til EBU blir innfridd, og at man kan samarbeide med sponsorer slik at kostnadene for å delta i konkurransen blir betalt av andre enn kanalen. Sistnevnte løsning er noe lignende Bulgaria bruker for å finansiere sin deltagelse, men også Hellas og Spania har tidligere brukt denne modellen.

Romania var tidligere i en lignende situasjon, og fikk deres EBU medlemsskap fryst, slik at de ikke fikk deltatt i Stockholm i 2016. Den gangen ble situasjonen løst ved at myndighetene i landet betalte kringkasterens gjeld, og Romania kunne igjen delta i Eurovision og sende EBU innhold.

Sist gang Bosnia-Hercegovina deltok var i 2016, og da kvalifiserte de seg ikke til finalen.

Kilder: wiwibloggs.com / eurovoix.com / N1

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien