Sverige: Andra chansen legges ned

Foto: EBU / ANDRES PUTTING

Melodifestivalen 2022 står ovenfor den største endringen siden festivalen begynte å legge ut på turne i 2002, nemlig at den tradisjonelle andra chansen legges ned.

Dette bekrefter SVT i dag ovenfor Aftonbladet.

Grunnen skal være at hvert nummer som deltar i Melodifestivalen er planlagt og utført ned til hver minste detalj, dette fører til at fremføringen i andra chansen programmet blir helt lik fremføringen slik den var i delfinalen. Dette gjør programmet kjedelig og forutsigbart.

Aftonbladet spekulerer også i at andra chansen har fått en dårlig klang blant artistene, og at det er også en av grunnene til at SVT ønsker å gjøre om på formatet. Prosjektlederen i Melodifestivalen ønsker ikke å bekrefte denne spekuleringen.

Istedenfor andra chansen blir det innført en femte delfinale. Fra hver delfinale vil som vanlig to låter gå til finalen, mens to låter går videre til den femte delfinalen. I den femte delfinalen blir så låtene delt opp i to grupper med fire låter i hver. Disse fire låtene konkurrerer mot hverandre i hver sin gruppe, og de to låtene med flest stemmer får de to siste plassene i finalen.

Dermed er det slutt på de spennende duellene som pleide å utgjøre andra chansen, og det blir også slutt på at finalen vil bestå av tolv bidrag, fra 2022 vil det kun være ti bidrag i finalen.

Den femte delfinalen går av stabelen i Örnsköldsvik 5. mars 2022.

Bidragene som har kommet til finalen fra andra chansen har sjeldent gjort det veldig bra i finalen. Robin Stjernberg er den eneste som har vunnet Melodifestivalen som måtte gå veien via andra chansen i 2013. Før dette var det Shirley Clamp i 2004 som kom nærmest en seier da hun ble nummer to bak Lena Phillipsson.

Billettene til Melodifestivalen 2022 legges ut for salg 8. november.

Del:
Relaterte artikler
MGP 2023
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien