Vladana: Emosjonell, kraftig og melankolsk.

Foto: Aleksandra Jović

I dag fikk vi i ESC Norge gleden av å være tilstede på en digital pressekonferanse med Vladana Vučinić som skal representere Montenegro i årets Eurovision Song Contest.  Låtskriver og produsent Darko Dimitrov var også tilstede.

Både nasjonal og internasjonal presse og flere fansider var tilstede da PR-ansvarlig Ervin Juhasz inviterte til pressekonferanse dagen etter det ble kjent at det er Vladana som får reise til Torino i mai. Det var en blid og fornøyd dame som møtte oss og hun svarte på spørsmål både på montenegrinsk og engelsk.

Hven er Vladana Vučinić?

Vladana er en montenegrinsk singer/songwriter med Makedonske røtter, født i 1986.

Interessen for musikk oppstod i barndomsårene, da bestefaren hennes, Boris Nizamovski, var leder av Association of Scene Artists of North Makedonia og manager for det makedonske ensemblet «Magnifico». Vladana har grunnskole- og videregående utdanning innen musikk, med fokus på musikkteori og operasang. Hun ble uteksaminert med en grad i journalistikk fra Montenegros statlige fakultet for statsvitenskap.

Hun deltok i Montevizija i 2005 og 2006, og i 2010 ga hun ut albumet Sinner City. Etter det ble det stille fra Vladana i 10 år, da hun følte at hun ikke klarte å skrive musikk med mening. I stedet lanserte hun et online motemagasin kalt Chiwelook (Čiviluk). Som gründer og sjefredaktør bidro hun med spalter og intervjuer om mote med ulike skikkelser innen musikk, kultur og politikk. For to år siden ga hun seg som sjefredaktør for å prøve å satse på musikken igjen, men hun bidrar ennå med saker.

Låten blir til

Etter en hendelse innad i familien, fikk Vladana den inspirasjonen hun trengte for å skrive den type musikk hun så intenst ønsket å formidle. Da skrev hun låta Breathe som hun skal fremføre på scenen i Torino, en popballade med ett filmatisk piano-øyeblikk. Vladana beskriver låta som en kraftig, emosjonell og melankolsk hymneballade med et tydelig budskap. Teksten ble skrevet «i ett pust», uten endringer og på engelsk. At teksten er på engelsk er fordi hun synes budskapet bør kunne høres utenfor Balkan. Planen er også å oversette Breathe til Italiensk, for å ære arrangørlandet. Om den blir oversatt til montenegrinsk gjenstår å se.

For å få frem det beste i sangen, tok hun kontakt med produsent Darko Dimitrov.

Darko hadde egentlig tenkt å holde seg unna Eurovision i noen år, da han har hatt mer enn en finger med i spillet på flere låter i ESC de siste årene. Han var blant annet både låtskriver og produsent på låta Proud som Tamara Todevska deltok med for Nord Makedonia i 2019. Men han likte det Vladana hadde skrevet, både teksten og historien bak og han så han potensialet. Han forstod at dette var noe som kom fra hjertet og hørte hvor emosjonelt det var, så han valgte å ta utfordringen. Ambisjonen hans er at låta skal være av høy kvalitet, og at den vil utmerke seg.

Veien mot Torino

Vladana gleder seg enormt til å representere Montenegro i årets Eurovision Song Contest. Hun ser frem til å treffe de andre artistene, oppleve atmosfæren og å ha det moro. Håpet hennes er jo å komme seg til finalen, men bare det å få være med og å stå på den store Eurovision-scenen blir en stor opplevelse. Som produsent Darko sa det så fint: «Jo mindre du håper på, jo større suksess»

Tiden fremover går med til å finpusse på låta, spille inn video og planlegge sceneshowet. Enn så lenge er det ikke bestemt så mye rundt opptreden, annet enn at det mest sannsynlig vil være ett piano på scenen. Vladana planlegger ett avantgarde sceneantrekk, som må matche låta. Antrekket er viktig for henne og må være spesielt. Låta og videoen forventes å slippes i slutten av februar.

Eurovision-favoritter

Ett av de første minnene Vladana har fra Eurovision Song Contest er det Italienske bidraget fra 1990, Insieme: 1992 med Toto Cutugno, og det har blitt en stor favoritt. Vladana liker generelt alle vinnerne de siste årene men nevner spesielt Euphoria med Loreen. En annen stor favoritt er Heroes med Måns Zelmerlöv, som hun velger å trekke frem pga sangens sterke budskap.

Vi gleder oss til lanseringen av Breathe i slutten av februar.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien