Blogg: Førsteinntrykket av sangene i MGP 2022

Foto: Alexander Gjørøy / ESC Norge

Dette er en blogg. Bloggen gir uttrykk for skribentens personlige meninger.

I går fikk et knippe heldige utvalgte fans høre snutter på omtrent 1 minutt av de 21 låtene som er med i MGP 2022. I en livesending snakket vi om våre førsteinntrykk, men i dag har jeg flere tanker om det vi fikk høre.

Høyere nivå

Nivået er generelt høyere i årets MGP enn det var i fjor, i alle fall i bunnen er det hevet en del. I fjor var det enkelte låter jeg ikke kunne forstå var blant de aller beste av nesten 1000 innsendte bidragene. I år vil jeg påstå at bunnivået helt klart er høyere enn ved fjorårets MGP. Her er det 21 låter hvor alle har noe fint ved seg, på hver sin måte. De aller fleste av disse sangene kan jeg helhjertet støtte om de vinner MGP 2022. Dette har MGP-redaksjonen fått til uten å gå på kompromiss med sjangerbredden.

Sjangerbredde

Her ser jeg for meg at det vil finnes en låt for alle. Enten man er glad i norsk, pop, ballader, metall, latina eller det litt utenom det vanlige. Med årets startfelt tror jeg alle aldersgrupper vil finne noe de syns er interessant.  Vi ligger nok på lik linje som i fjor når det gjelder bredden på sjangrene, men igjen vil jeg påpeke at nivået på de fleste av disse låtene er høyere enn gjennomsnittet i fjor.

Vokalens år

En ting som er klokkeklart etter første gjennomlytting er at årets vokaler virker svært stødige! Her tror jeg det blir langt mellom sprukne stemmer eller sure toner. Her er det talent i bøtter og spann, og jeg ser for meg at konkurransen blir veldig jevn blant alle disse talentfulle artistene.

Personlig er jeg veldig fan av årene der det blir mer fokus på formidlingsevne og vokal, fremfor store navn som potensielt kan vinne med nesten hva som helst, på grunn av sin eksisterende fan-skare. De færreste av oss var kjent med Carl Espen, Mørland og Debrah Scarlet, Jowst og Walmann eller Keiino da de vant MGP. Alle disse «ukjente» artistene klarte å engasjere publikum og juryer, og endte opp med meget respektable plasseringer i den internasjonale finalen. Det er forståelig at enkelte navn kan velges ut for å trekke seere, men personlig syns jeg fokuset skal være på å finne unike kvalitetslåter med potensiale til å hevde seg i Eurovision.

Potensielle vinnere

I mine ører er det 4, kanskje 5, låter som skiller seg ekstra positivt ut. Disse låtene er også ganske ulike, så for meg blir det veldig spennende å se om dette er de låtene som til slutt havner i en gullfinale.
Av disse tror jeg alle 4-5 kan være med å kjempe innenfor topp 10 i Eurovision. Ja, det er kanskje for tidlig å spå alt dette basert på en gjennomlytting, men det er særlig én låt som jeg tror mange vil få øynene opp for, og hvis alt klaffer med fremføringen så kan dette bli en morsom låt å følge frem mot MGP-finalen, og kanskje videre.
De 4-5 låtene jeg nå snakker om er ganske unike på hver sin måte. De er fengende, umiddelbare og spennende å høre på. Det finnes enkelte ting her som vi ikke har hørt i MGP før, og det syns jeg er deilig forfriskende!

Vil du se sendingen der vi snakker om våre umiddelbare førsteinntrykk? Du kan se den igjen her:

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien