Blogg: Blått, hvitt og sort. Hva er greia?

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Dette er en blogg. Bloggen gir kun uttrykk for skribentens personlige mening.

År etter år sitter jeg og ser på MGP og tenker at det må være noen i produksjonsteamet som har en forkjærlighet for blått, hvitt og sort. Når årets første delfinale ble en ganske rosa en, så hadde jeg forventninger om at dette ville bli sesongen der vi endelig frisket opp fargepaletten litt. Og jo, det er selvfølgelig unntak, slik som Mira Craig og TrollfesT sine nummer, eller Alexandra Joner sitt, men nå begynner vi å nærme oss finalen og av de som stiller der blir det foreløpig lite variasjon.

Bare ta en titt på dette:

Forhåndskvalifiserte Elsie Bay med blått, hvitt og sort

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

I delfinale 1 fikk vi se finalisten fremføre sitt nummer, og jo visst! Et nummer som kun beveger seg innenfor disse tre velkjente fargene til NRK.

Frode i samme gate
I samme delfinale gikk Frode Vassel videre med «Black Flowers». Her er det noen innslag av rødt, men i store deler av showet er det sort og hvitt, og jaggu får vi innslag av blått også!

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Men det stopper ikke der!

Christian Ingebrigtsen viste frem sitt bidrag i delfinale 2 – og gjett hva vi fikk!

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Her prøver NRK å bryte opp det blå og skape varme med en dæsj gult etter hvert, men paletten viker ikke langt fra de tradisjonelle MGP-fargene. Og det samme gjelder for vinneren av delfinale 2.

Farida vant delfinalen med et stilig nummer med tøffe dansere, men også her er de velkjente fargene brukt i store deler av showet.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

For å være litt fair mot Farida så er ikke dette den tradisjonelle blåfargen. Det bikker mer over mot turkis eller teal, og når flammene kommer mot slutten så blir det noe helt annet. Men grunnlaget er fremdeles mørkt og lener seg godt inn i de velkjente landskapet av farger som vi har blitt så vant til.

I delfinale 3 fikk vi faktisk se den første finalisten som prøver noe helt annet. Her er det noen som har skjønt at det hjelper å skille seg ut!

Finalens foreløpig eneste nummer som ikke tar i bruk disse tre fargene er NorthKid! De bryter opp det hele og bringer varme og liv inn på scenen. Et veldig deilig avbrekk fra en kjedelig trend.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Med jordfargede og varme toner i beige, bronse, gult og oransje får vi endelig noe variasjon på skjermen! Kanskje delfinale 3 skulle bli redningen i år?

Det var en håpefull tanke, helt til Hammer of Thor vant og har du sett!? Nå er vi tilbake i kjente trakter i de dype daler av sort, blått og hvitt igjen…

Oda vant delfinale 3 og brått var de varme lysene til NorthKid forsvunnet i det blåeste blåe ute på H3.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Det var kanskje forutsigbart at det ble disse fargene som ville spille hovedrollen i Odas nummer, men hvorfor ikke prøve noe nytt? En touch lilla og litt mer gult, så har man et show som ikke ligner på alle de andre, rent fargemessig altså.

Tid for delfinale 4 og de store oddsfavorittene i Subwoolfer skulle fremføre sitt bidrag. Her så man for seg at gult ville spille en stor rolle!

Og gult ble det.. Sammen med et lite avbrekk i rødt og masse… blått, hvitt og sort!!

Subwoolfer. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Nå skal det sies. Dette nummeret behøver kanskje litt blått for å få de gule maskene til å stå litt ekstra ut på skjermen, og det hadde ikke gjort noe så lenge alle andre nummer ikke gikk i de samme fargetonene, men nå begynner jeg å kjenne at det blir i overkant mange show som har samme farger..

Men kanskje finalisten fra denne delfinalen ville endre på den følelsen?

Jeg presenterer: Sofie Fjellvang sitt nummer!

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Blått, blåere blåest! Og hvitt og sort selvfølgelig..

Så kjære NRK! Kan dere vurdere å gjøre noen justeringer inn mot finalen sånn at hvert enkelt nummer kan få lov til å skinne litt mer for seg selv? Det fortjener både artistene og låtskriverne, og ikke minst vi seere! Akkurat nå drukner showene i blått, og med 8-10 slike fremføringer på rad kan det fort bli veldig ensformig å se på.

Vi klarer å gjøre det bedre og mer variert i Stjernekamp, Maskorama og MGPjr. Hvorfor får ikke varme og farge mer plass i Melodi Grand Prix også? Det er en gåte for meg!

Del:
Relaterte artikler
MGP 2023
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien