NRK vil ikke ha Russland i årets ESC

Foto: Maurizio Moro5153 - CC-BY-SA

Spørsmålet om Russland skal få lov til å delta i årets Eurovision Song Contest i Torino er nå oppe til vurdering hos EBU. NRK og flere andre kringkastere er tydelige i sine standpunkt.

– NRK har gitt et tydelig råd til EBU om at Russland ikke kan delta i årets Eurovision Song Contest som følge av invasjonen av Ukraina. Samtidig er dette en medlemsorganisasjon som trenger noe tid til å forankre en beslutning. Vi har full tillit til at EBU vil komme frem til en riktig avgjørelse, sier kringkastingssjefen i NRK.

 Vi ser ikke for oss at Russland kan delta i årets Eurovision Song Contest, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Anders Leines / NRK

EBU har det siste døgnet høstet kraftig kritikk etter at de i går sendte en e-post til SVTs Kulturnyheterna, hvor de skriver at Eurovision er et ikke-politisk kulturelt arrangement. Videre sier de at formålet med ESC er å forene land og fremme mangfold gjennom musikk, og at de fremdeles ønsker både Russland og Ukraina velkommen til Torino i mai.

Dette har skapt sterke reaksjoner blant fans, artister og flere kringkastere. Både DR (Danske Radio), SVT, YLE og NRK ber EBU om å tenke seg om. Finske YLE går så langt som å si at de nekter å sende sitt bidrag til Torino dersom Russland ikke utelukkes fullstendig fra Eurovision Song Contest.

De ferske MGP-vinnerene i Subwoolfer viser sin støtte til det ukrainske folk både på Instagram og TikTok:

Citi Zeni, som er Latvias representanter i årets ESC, la i går kveld ut denne meldingen på twitter, med det som synes å være en skjermdump av en mail de har sendt til EBU:

VG har stilt spørsmål til NRK om det kan bli aktuelt å trekke det norske bidraget fra Eurovision hvis Russland får delta. Til dette sier programredaktør i NRKs underholdningsavdeling, Charlo Halvorsen, at han er sikker på at EBU vil falle ned på riktig side og at de får ta den problemstillingen hvis den skulle dukke opp.

Del:
Relaterte artikler
MGP 2023
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien