Intervju med Jérémie fra Belgia

Foto: Hadrien Hanse

– Jeg har alltid vært fascinert av denne utrolig store internasjonale begivenheten som bringer artister fra 40 land sammen på den samme scenen.

Belgia var det første landet som offentliggjorde sin artist til årets konkurranse. Allerede i september i fjor ble det klart at Jérémie Makiese skulle være deres representant i Eurovision 2022.

Jérémie ble født i 2000 i Antwerpen av kongolesiske foreldre. Som 6-åring flyttet han og familien til Berchem-Sainte-Agathe, deretter til Dilbeek før de slo seg ned i Uccle, som er en tospråklig kommune i hovedstadsregionen Brussel. Jérémie lærte derfor å snakke både nederlandsk og fransk tidlig.

Vant The Voice

Musikk har alltid stått familien nært. Moren hans synger og spiller instrumentet tam-tam, mens faren har sunget i kor. Som liten pleide Jérémie å synge i kirken, men interessen for musikk startet for alvor da han begynte å ta sangtimer på skolen.

Faren skjønte raskt at han hadde talent, og meldte ham på en sangkonkurranse på skolen. Jérémie vant konkurransen, og det inspirerte ham senere til å melde seg på The Voice. Der gikk han også helt til topps.

Spiller ikke noe instrument

I Torino stiller Jérémie med låten «Miss You». Vi fikk et intervju med den belgiske representanten der han snakker om låtskriving, deltagelsen i The Voice og sine forventninger til Eurovision.

– Kan du fortelle om låten din «Miss You» og prosessen med å lage den?

– Det hele startet med en gitar-loop der jeg improviserte vokalmelodier, og litt etter litt bygde vi sangen, musikken og teksten parallelt. Når jeg skriver låter, skaper notene bilder i hodet mitt, som jeg siden omsetter til ord. I refrenget sang jeg spontant et langt «no». Så kom versene. «Sometimes I feel down». Så fort de første ordene var klare, gikk vi til et annet rom for å fortsette med tekstskrivingen. Jeg brukte min egen erfaring og teksten begynte å ta form, sammen med melodien.

– Jeg spiller ikke noe instrument, men jeg har musikalsk øre, noe som gir meg muligheten til å ha dialog med musikerne for å komme videre i produksjonen. Pianodelen er for eksempel resultatet av min vokalimprovisasjon som pianisten gjenga på keyboardet.

Alt vil bli bedre

Jérémie forteller at låten handler om følelsene knyttet til et valg som må tas. Det er vanskelig, men nødvendig for å kunne gå videre.

– Man kan finne mange historier i denne teksten, som er adressert til alle de som har tatt eller må ta et valg. Selv om det er vanskelig, så vil det bare bli bedre etterpå. Nøkkelen er å akseptere det. Det er det budskapet jeg vil ha med meg til Italia. Blant alle som lytter til låten min, så kan det være noen som må ta en vanskelig avgjørelse, men som kanskje finner seg selv i teksten og tenker «ja, jeg vil klare det og alt kommer til å bli bedre.» Hvis låten min kan ha den effekten på bare en person, så har jeg allerede vunnet alt.

Sang for Loïc Nottet

Det var i fjor Jérémie deltok i den belgiske utgaven av The Voice, og endte opp med å vinne hele konkurransen. På Blind Audition sang han låten «Jealous» av Labrinth foran bl.a Loïc Nottet som representerte Belgia i 2015.

Se klippet der mentorene imponeres av Jérémie her:

21-åringen forteller at The Voice bidro til at han oppdaget nye sider av seg selv. Han lovpriser sin mentor Beverly Jo Scott, som også var med å skrive Belgias suksessbidrag i 2015, «Rhythm Inside».

– The Voice-eventyret var som en oppdagelse av meg selv. The Voice lærte meg å være ekte. Og jeg lærte mye takket være min mentor BJ Scott! Ikke bare artistisk, men også om livet. Jeg fikk muligheten til å dele scene med henne i mer enn to måneder. Hun tok meg under vingene sine og forberedte meg til min egen reise. Og jeg elsker henne!

Imponert over Sandra Kim

Belgia befinner seg i semifinale 2 som går av stabelen 12. mai. Jérémie skal der konkurrere mot bl.a Sverige, Finland og Australia.

– Hvilke forventninger har du til deltagelsen og oppholdet i Torino?

– Å dra nytte av denne fantastiske, internasjonale scenen til å presentere min musikk og møte artister fra hele verden. Jeg har alltid vært fascinert av denne utrolig store internasjonale begivenheten som bringer artister fra 40 land sammen på den samme scenen.

På spørsmål om han har en favorittartist fra konkurransen, er han ikke i tvil.

– Jeg var ikke født den gangen, men jeg er så imponert over seieren til Sandra Kim for Belgia i 1986. Hun var så ung og hun klarte det! I senere tid har jeg forelsket meg helt i «Arcade» av Duncan Laurence, som vant konkurransen i 2019. Den er rett og slett vakker.

Ønsket å være som Michael

Jérémie vokste opp med mye musikk.

– Michael Jackson var min første musikalske helt! Da jeg var liten, ønsket jeg å være som ham. Jeg vokste opp med den musikkstilen; soul, gospel og R’n’B, litt old school, noe som kanskje er litt til stede i mitt musikkunivers i dag. Men jeg liker også mye klassisk pop som Ed Sheeran, Labrinth, John Legend osv.

Hør ham synge «Earth Song» av Michael Jackson her:

– Har du hørt de andre sangene du konkurrerer mot i år, og har du noen favoritter blant dem?

– Jeg er veldig interessert i alle artistene som deltar i Eurovision Song Contest i år. Jeg har allerede hørt på mange av låtene og jeg ble helt forelsket i det italienske bidraget. Brividi, som synges av Mahmood og Blanco, er bare vakker.

Før suksessen i The Voice, var Jérémie i gang med geologistudier. Nå har han lagt studiene litt på is for å satse på musikken – men også på fotball. Jérémie har spilt fotball siden han var 13 år gammel, og i fjor høst signerte han en ettårskontrakt med den belgiske klubben Excelsior Virton.

– Hva er dine planer etter Eurovision?

– Å fortsette å leve ut begge mine lidenskaper, musikk og fotball!

Vi takker Jeremie for at han tok seg tid til våre spørsmål, og ønsker ham masse lykke til i Torino!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien