Stemmekaos etter årets Eurovisionfinale

Logo: eurovision.tv / EBU

Observante fans og seere kunne se at enkelte land ikke fikk stemme under årets finale, dette skyldes at EBU hadde annullert stemmene til landenes jury.

Dette fordi flere av landene skal ha blitt enige om å rangere hverandre høyt i finalen og i semifinale to. Disse landene er Montenegro, Polen, Aserbajdsjan, Romania, San Marino og Georgia.

Ved å rangere hverandre høyere ga man mulighet for å kunne oppnå en finaleplass eller bedre plassering i finalen. EBU sin partner som gjennomgår stemmene oppdaget et likt mønster i disse landene, og som en konsekvens av dette ble stemmene annullert. I tråd med regelverket blir det derfor laget et resultat basert på tidligere stemmemønstre.

I finalen fikk man ikke oppnådd kontakt med Romania, Aserbajdsjan og Georgia. Deres stemmer fra finalen ble derfor annullert og erstattet av et kalkulert resultat.

I semifinale to ble alle landenes stemmer annullert. I finalen fikk Montenegro, Polen og San Marino avgi sine stemmer som vanlig, de har derfor holdt seg innenfor reglene i finalen.

EBU har i dag publisert fulle resultater fra semifinalen og finalen fra de landene som er berørt, samtidig en forklaring på hvorfor landene har gjort som de har gjort.

Det er foreløpig uvisst hvilke konsekvenser dette vil få for landene som er berørt.

Du kan lese EBU sin uttalelse og forklaring på Eurovision.tv som du finner her (link).

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien