Flere land trekker seg fra Eurovision 2023

Vladana. Foto: Alexander Gjørøy / ESC Norge

En uke etter det ble kjent at Liverpool er vertsby for neste års Eurovision Song Contest kommer det triste nyheter fra tre europeiske kringkastere. De ønsker ikke å delta i neste års konkurranse.

Nederst i artikkelen finnes oversikt over foreløpige bekreftede land til Eurovision 2023.

Montenegro

Den Montenegrinske kringkasteren RTCG sier i en uttalelse at:
Etter å ha gjennomgått tilgjengelige ressurser, kostnadene ved hele prosjektet og forpliktelsene som Public Service forventer i den kommende perioden, ble det tatt en beslutning om at Montenegro ikke skal delta i Eurovision Song Contest neste år.

I tillegg til de betydelige kostnadene ved registreringsavgiften, samt kostnadene ved å bli i Storbritannia – møtte vi også manglende interesse fra sponsorer, så vi bestemte oss for å styre eksisterende ressurser til finansiering av nåværende og planlagte nasjonale prosjekter og organisasjons- og programreformer, som innebærer betydelige investeringsinngrep i utstyr og lokaler.

Etter å ha tatt pause fra Eurovision i to år kom Montenegro tilbake i 2022 med Vladana og hennes Breathe, som kom nest sist i semfinalen.
Landet har ingen stor suksess i Eurovision, og har siden debuten i 2007 bare kommet seg til finalen ved to anledninger, i 2014 med Sergej Ćetković og i 2015 med Knez og hans Adio.

Nord-Makedonia

Kringkasteren MRT slapp i går en pressemelding som blant annet sier at:
MRT bestemte seg for å ikke delta i Eurovision 2023. En slik beslutning er i innbyggernes beste interesse, tatt i betraktning de økte kostnadene på grunn av energikrisen, som opptar en stor del av budsjettet til den offentlige tjenesten, samt den økte registreringsavgiften for deltakelsen i «Eurosong 2023», som inntil i fjor var 39 143,00 euro. , og neste år forventes å bli høyere.

Nord-Makedonia har de siste ti årene bare klart å ta seg til Eurovision-finalen ved to anledninger. I 2012 med Kaliopi og sist gang i 2019 med Tamara Todevska og hennes Proud, som fikk en syvende plass i Tel Aviv etter å ha vunnet jurystemmene i finalen. Sistnevnte er per nå deres beste plassering siden debuten i 1996.

Bulgaria

I en direktemelding sendt til OGAE Hellas fra den bulgarske kringkasteren sin offisielle twitter-konto, forteller BNT at:
«Bulgaria kommer ikke til å delta i Eurovision 2023 og sannsynligvis også i fremtidige utgaver. Etter analyse ble det bestemt at dette programmet ikke lenger viser interesse for kringkasteren.»

Kringkasteren har en stund hatt økonomiske problemer, og årets bulgarske håp Intelligent Music Project måtte betale deltagelsen fra sin egen lomme når de reise til Torino i mai.

Siden debuten i 2005 har Bulgaria tatt seg til finale fem ganger, men tre av disse har endt opp i en topp 5-plassering på resultatlisten. I 2017 var de nær en seier da Kristian Kostov sang seg til andreplass med Beautiful Mess.

Disse landene vil delta i 2023:

Per nå har bare 34 land meldt sin interesse for å delta i Eurovision 2023 i Liverpool:
Ukraina
Italia
Spania
Frankrike
Tyskland
Sverige
Finland
Norge
Østerrike
Albania
Israel
Nederland
Belgia
Sveits
Storbritannia (ESC 2023 vertsnasjon)
Kypros
Litauen
Estland
Latvia
San Marino
Georgia
Serbia
Danmark
Romania
Hellas
Island
Portugal
Malta
Irland
Slovenia
Polen
Kroatia
Aserbajdsjan
Australia

Venter på bekreftelse:
Tsjekkia
Moldova
Armenia

Mulige returer:
Ungarn
Tyrkia

Mulige debuter:
Kosovo
Kasakhstan

Det er ventet at EBU snart vil komme med en liste over alle landene som skal delta i Eurovision Song Contest 2023 i Liverpool.

Kilder:
Wiwibloggs
ESC Today
Wikipedia
Eurovisionworld

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien