Mattis Hætta er død

Foto: NOS - CC BY-SA 3.0 nl URL: https://no.wikipedia.org/wiki/Mattis_H%C3%A6tta#/media/Fil:Eurovision_Song_Contest_1980_postcards_-_Sverre_Kjelsberg_&_Mattis_H%C3%A6tta_04.png

I dag kom den triste nyheten om at Mattis Hætta er død, 63 år gammel. Det var NRK som bragte nyheten først, etter å ha blitt informert av Hættas familie.

Mattis Hætta ble rikskjendis med et brak i 1980 da han sammen med Sverre Kjelsberg vant Melodi Grand Prix med Samiid Ædnan. Med ett ble joik allemannseie, og vårt bidrag fikk stor oppmerksomhet utenlands, selv om vi bare ble nr. 16 av 19 deltakere.

Låten ble til i en tid der samefolket og mange støttespillere kjempet mot utbyggingen av Altavassdraget, og ble sett på som et innlegg til forsvar for samers rettigheter som urfolk. I selve MGP-finalen ble det et meget jevnt oppgjør med Åge Aleksandersen og hans Bjørnen sover. De havnet likt på poeng, men Kjelsberg og Hætta vant takket være flere topplasseringer hos jurymedlemmene enn Aleksandersen.

Joik har større kraft enn krut heter det i Samiid Ædnan, og et bevis på det fikk vi i 2008, da supportere av den engelske fotballklubben Accrington Stanley sang joikedelen av låten. Altså 28 år etter! Et bevis på hvilken gjennomslagskraft denne sangen hadde, og fortsatt har.

I 2016 døde Sverre Kjelsberg, nå er altså begge de to som gledet oss med en av våre mest ikoniske Eurovision-bidrag borte. Hvil i fred Mattis Hætta, du og Sverre Kjelsberg har en evig plass i våre hjerter.

Del:
Relaterte artikler