I en sak publisert på VG i kveld kommer det frem at NRK vil innføre autotune i Melodi Grand Prix 2023.
For første gang i den lange MGP-historien vil NRK la artistene bruke autotune, et verktøy som hjelper til å korrigere pitchen slik at artisten i stedet for å synge småsure toner, heller treffer de riktige.
Til VG sier MGP-sjef Stig Karlsen at de nå følger utviklingen til konsertindustrien og andre musikkshow.
Det er ikke lov å bruke autotune i Eurovision Song Contest, men allikevel innfører NRK denne endringen.
– Derfor er det helt essensielt at artistene vi plukker ut til MGP, leverer på høyt nivå, også uten tuning, forteller Karlsen til VG.
MGP-sjefen har ved flere anledninger fortalt oss i ESC Norge om hvordan artister inviteres til en audition dersom NRK ikke kjenner til deres prestasjonsnivå. I denne videoen kan man for eksempel se hvordan Ulrikke tilbake i 2017 var på en slik audition.
Karlsen sier til VG at de setter høye krav til vokalistenes prestasjonsnivå, men at de samtidig vil bidra til å perfeksjonere kvaliteten på lydproduksjonen ved bruk av tuning. Dette gjøres for å gi publikum en tilsvarende solid lydopplevelse som i bransjen for øvrig, sier han.
– Trist
At det under MGP 2023 vil være lov med autotune virker flere fans av MGP å være misfornøyde med, også presidenten i Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, som sier det er trist.
– Dette er bare trist. Hovednerven i MGP og ESC har vært live synging. Noe som har gitt oss vokale opplevelser av alle slag, forteller Morten Thomassen som er president i den norske grand prix-klubben.
Til VG sier Stig Karlsen at publikum, etter mange år med autotune, har blitt mer kresne til lytteopplevelen, og at de er blitt mer vant til at vokaler nærmest korrigeres mot det mer perfekte i musikken vi hører på.
– MGP ser seg derfor nødt til å følge utviklingen for å levere det produktet som forventes av publikum i 2023, forteller han.
Morten Thomassen på sin side synes det er synd at MGP på død og liv skal dilte etter andre musikk-programmer.
– Det er faktisk en del av opplevelsen at noen av artistene ikke når helt opp vokalt. I tillegg vil publikum nå lure på hvem av de som deltar som synger rent på «falskt» grunnlag, sier han.
– Henger ikke sammen
Podkaster, skribent og MGP-entusiast Anders Tangen har dette å si om den nye endringen:
– Herlig, for nå kan også jeg stille opp i MGP og konkurrere med hvem det måtte være, spøker Tangen.
– For å være seriøs: Dette gjør at MGP ikke nå blir «dårligere» enn mange andre TV-show, som bruker autotune. Det som ikke henger sammen er at Stig Karlsen og co har sagt at de vil ha jury i årets finale, for å sikre at MGP-konkurransen er mest mulig på de samme premissene som i Eurovision.
Dette var blant annet en av begrunnelsene MGP-sjefen hadde i en livesending med oss i ESC Norge når det var snakk om å bringe tilbake den internasjonale juryen i Melodi Grand Prix.
– I Eurovision er det ikke lov med autotune. Dette gjør at vi kan få en vinner som låter perfekt i den norske finalen, men synger som tonedøv brannmann i finalen, avslutter Tangen
Bør ha samme regler som i Eurovision
I en meningsmåling på ESC Norges diskusjonsforum ønsker 85%, av de 130 som foreløpig har stemt, at NRK legger seg på lik linje med reglene i EBU, og derfor ikke bør tillate autotune i årets MGP.
I kommentarfeltet forteller et av medlemmene «Jeg vil se den fremføringen man får i Europa i den norske finalen, kan endre sceneshow da, men tekst og synging burde være likt.»
En annen skriver «Autotune som en effekt a la Chers «Believe» bør være lov, men regner med at dette er for artister som ikke klarer å synge rent, og det bør IKKE tillates.»
Syns du autotune bør være tillat i MGP? Bli med i vårt diskusjonsforum på Facebook for å si din mening.