Blogg: MGP skaper familietrøbbel

Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge

Dette er et blogginnlegg av Anders M Tangen og representerer kun skribentens egne synspunkter.

MGP er et flaggskip innen familieuderholdning. I år kan MGP skape mer krangel og uhygge i familiene, enn samlende moro med et ekskluderende stemmesystem.

Forhandlinger i sofaen

Som pappa er jeg vant til forhandlinger med jentungen i sofaen. Når det er Stjernekamp, Maskorama eller MGP er jeg vant til å dele mine stemmer med henne, når vi bestemmer hvilke artister vi ønsker å gi våre stemmer til.

I år får alle kun én stemme å sjonglere med. Jentungen min som snart åtte år, er for ung til å registrere som seg som NRK bruker, og er dermed frarøvet muligheten til å stemme. Det er en aldersgrense på 13 år for å registrere seg som bruker hos NRK, og dermed få være med å stemme.

Under Melodifestivalen i Sverige er barn under 10 år en egen gruppe som teller med for fullt, sammen med andre aldersgrupper. I Norge settes de utenfor.

Jeg er sikker på at dette vil skape mye frustrasjon, irritasjon og konflikter hjemme hos familiene. Pressekontak for NRK sier til meg når jeg spør henne om dette at det stemmer at barn under 13 år ikke kan være med å stemme i årets MGP på grunn av aldersgrenser:

Dersom man har barn i stua som er under 13 år, håper vi at familien kan sende en stemme på vegne av flere

Hvis stemmevinduet er like kort som de pleier under MGP tror jeg dette vil føre med seg mye slamring med dører, krangling og muligens bytte av kanal over til «Hver gang vi møtes». For å få en 10 åring til å finne én låt å stemme på sammen med mamma på 43 eller pappa på 38, eller bestemor på 75 tror jeg ikke er lett. Med stort engasjement er dette nødt til å skjære seg i mange familier.

NRK ser problemet men vil ikke løse det i år

NRK sier også i svarene til meg at

Vi jobber med hvordan barn under 13 år skal kunne delta i MGP og annen publikumsinteraksjon med egen barneprofil. Per i dag har barn mulighet til å opprette en egen bruker i NRK Super, men vi er i gang med å tilgjengeliggjøre barneprofiler i NRK TV for et utvalg familier. Fremover vil vi videreutvikle innloggings- og interaksjonsløsningene våre for tilrettelegge bedre for at også barna skal kunne delta med egen bruker. Dette er et behov vi er klar over og jobber med. Vi vet at det er mange barn som er engasjert, og har lyst til at dette skal være en positiv opplevelse for alle i familien. Etter årets MGP-sesong ligger det i kortene at vi skal ta tak i akkurat dette, og jobbe med hvordan vi kan ta i mot alle i familien på best mulig måte.

Kunne vært løst enkelt

MGP har altså i år innført et stemme-modell som er rimelig ekstrem, med kun én stemme til hver person over 13 år som er i strid med sin egen målsetting om å involvere barn. Dette grepet virker veldig prematurt, med tanke på at dette ifølge NRK er noe de selv ser som et problem, og som de på sikt skal løse. Men de har altså ingen løsning på dette i årets MGP.

Det merkeligste er at dette kunne løses veldig enkelt. Ved å tillate tre stemmer til hver av de som er registrert som bruker. Da har vi som foreldre i TV-sofaen noe å forhandle med barna om. I alle fall fram til NRK finner fram til en løsning på problemet de selv sier at de har.

Vær så snill, NRK. Slå et slag for familiehyggen, og se på dette en gang til.

Et blogginnlegg av Anders Martinius Tangen, skribent escNorge

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien