Blogg: Et fortsatt åpent felt

Dette er et blogginnlegg skrevet av skribent Anders M. Tangen, og representerer kun hans egne synspunkter

Ute i nettsamfunn og i fan-miljøet virker det som om vi kan avlyse avstemningen i årets Eurovision, og kåre Sverige som vinner på walk over. Mange ser ut til å tenke at Loreen allerede har vunnet. Jeg ser det ikke slik. Det er mer åpent enn det kan se ut.

Oddsen

Det begynner å bli så nær opptil Eurovision nå, at vi kan begynne å stole på at oddsen gir oss en viss retning på hva som skal skje.

Historisk sett, så skal det mye til at årets vinner, og topp 3 ikke er inne blant topp 15 på oddsen akkurat nå.

Du skal vel være både blind, døv og uten luktesans for ikke å ha fått med deg at Sverige leder på oddsen. Loreen har likevel ikke like sterkt favorittstempel som for eksempel Rybak i 2009. Men favoritt er hun. En svær favoritt også.

Men disse prosent-angivelsene på oddsen er litt misvisende synes jeg. Men greit nok, de gir jo et folkelig bilde av favorittene.

Sannsynlighet

Akkurat nå sier oddsen at det er mer sannsynlig at Sverige ikke vinner enn at de gjør det. Det anslås nå at det 57% sjanse for at noen andre enn Sverige vinner. Men av alle landene, så er det ingen som har større sannsynlighet for seier enn Sverige. I fjor anslo oddsen at det var 65% sjanse for Ukrainsk seier, og slik ble det.

Oddsen i 2022 viste sannsynlighetsovervekt for seier til Ukraina. I år er det ikke noen like stor favoritt.

Også i 2021 var det en større favoritt enn i år. Nederland hadde 51% vinnersjanse på oddsen, og vant.

De andre

I år er det altså ifølge oddsen noe mer sannsynlig at vi finner vinneren blant en av de andre. Blant disse er Finland den største favoritten med 16% vinnersjanse.

Men så begynner det å bli jevnere under Finland.

Hvis ikke hverken Finland eller Sverige vinner, noe jeg personlig mener det kan være gode grunner til å ikke være skråsikker på, så er det ganske åpent mellom Ukraina, Norge, Frankrike og Spania. Alle disse anslås akkurat nå i dag til å ha 5% vinnersjanse.

Det er altså nå akkurat like sannsynlig at Norge vinner, som at Frankrike eller Spania gjør det. (Det vil si, det skifter bittelitt time for time mellom 4-5%)

Så tror jeg også at det vil komme andre land når prøvene starter. Land som vi kanskje ikke har lagt så mye merke til. Blant disse tror jeg Litauen kan komme til å overraske. Italia skal kanskje også blande seg inn. Det er ikke så mange mannlige, sterke vokalister med en klassisk ESC-låt i år.

Det er også litt usikkert hvordan det vil slå inn på resultattavla at det ikke er jury i semifinalen i år, og at det er ett ekstra «land» som skal stemme i finalen, nemlig «resten av verden». I et jevnt felt KAN, teoretisk resten av verden avgjøre.

Det kan gå

Personlig er jeg faktisk rimelig trygg på at Norge kan ta en seier i år. Fordi låta viste seg å ha en mer eksplosiv gjennomslagskraft ute i folket rett etter at den kom 4.februar enn noen av de andre Eurovision-låtene. Den samme effekten tror jeg vi får når veldig mange flere hundretalls millioner seere får oppleve den samme låta for første gang.

Den ble på en spådom i britisk presse tippet til en andreplass, basert på låtenes popularitet. escTom er blant flere som har Norge som en av disse «dark horses» til å ta en litt overraskende seier. For at det skal skje, må den norske delegasjons-ledereren Stig Karlsen, Alessandra, danserne og hele teamet levere enda noen hakk over det vi så og hørte i MGP. Vi må nok også ha litt «stang inn» i forhold til startnummer, og håpe at ikke også alle våre konkurrenter har hevet sine numre like mye som jeg håper vi har gjort.

Jeg har hele tiden trodd på norsk seier, og gjør det fortsatt. Men jeg blir overhodet ikke lei meg om jeg tar feil.

Jeg ønsker Alessandra og co veldig lykke til på dagens prøver, som er lukket for pressen. I år får heldigvis artistene lov til å øve og prøve i ro og fred.

Men det å ha trua betyr ikke at jeg blir skuffet over et annet resultat enn seier. Dette er underholdning, moro og glede uansett.

Anders M. Tangen

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien