Veien til finalen: Alt du trenger å vite om kveldens semifinale  

Eurovision 2023 stage
Foto: Nick Robinson / BBC / eurovision.tv

Verdens største musikkonkurranse er i gang, og i kveld braker det løs fra M&S Bank Arena i Liverpool igjen. Programlederne Julia Sanina, Graham Norton, Hannah Waddingham og Alesha Dixon er igjen klare for å lede oss gjennom kveldens semifinale. 

Seksten land deltar i den andre semifinalen, der de ti første plassene kvalifiserer seg til lørdagens finale. Danmark har fått æren av å åpne showet og Reiley er første artist på scenen. Australia og bandet Voyager avslutter showet med låten «Promise». Sendingen kommenteres av Marte Stokstad og kan sees på NRK1 og NRK TV

Alle de 16 landene som skal på scenen i kveld er:
 1. Danmark: Reiley – Breaking My Heart
 2. Armenia: Brunette – Future Lover 
 3. Romania: Theodor Andrei – D.G.T. (Off and On)
 4. Estland: Alika – Bridges 
 5. Belgia: Gustaph – Because of You 
 6. Kypros: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart
 7. Island: Diljá – Power
 8. Hellas: Victor Vernicos – What They Say
 9. Polen: Blanka – Solo
 10. Slovenia: Joker Out – Carpe Diem
 11. Georgia: Iru – Echo
 12. San Marino: Piqued Jacks – Like An Animal
 13. Østerrike: Teya & Salena – Who The Hell Is Edgar?
 14. Albania: Albina & Familja Kelmendi – Duje
 15. Litauen: Monika Linkytė – Stay
 16. Australia: Voyager – Promise

Tre av de fem forhåndskvalifiserte landene stemmer også i denne semifinalen: Spania, Storbritannia og fjorårets vinner Ukraina.

Kveldens gjester

Det er flere ukrainske artister som skal fremføre i andre semifinale, blant annet Mariya Yaremchuk, som representerte landet i 2014 med låten «Tick-Tock», rapperen OTOY, og Zlata Dziunka, Ukrainas representant i Junior Eurovision Song Contest 2022. 

Seerne av kveldens semifinale vil også se en forestilling kalt «Be Who You Wanna Be» som feirer hvordan Eurovision er et sted for alle – uansett hvem man er. Tre fantastiske dragartister sammen med en gruppe eklektiske dansere skal lage en high-end popopptreden som representerer det enorme spektret av fans, som elsker å være en del av Eurovision Song Contest hvert år. Dette vil nok være et stort høydepunkt for alle som er til stede i M&S Bank Arena Liverpool i kveld, så vel som for de av oss som sitter hjemme.

På slutten av sendingen avsløres hvilke ti land som har gått videre til lørdagens Eurovision-finale. De ti første plassene skal møte de ti finalistene fra den første semifinale og de seks forhåndskvalifiserte land Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Spania, Italia og Ukraina i finalen. 

 • Frankrike: La Zarra – Évidemment
 • Tyskland: Lord Of The Lost – Blood & Glitter
 • Spania: Blanca Paloma – Eaea
 • Italia: Marco Mengoni – Due vite 
 • Storbritannia: Mae Muller – I Wrote A Song
 • Ukraina: Tvorchi – Heart of Steel

Cirka en halvtime etter sendingen avsluttes, blir det livestream av pressekonferansen der de ti finalistene skal trekke om de fremfører i første eller andre halvdel av finalen. 

Alessandra skal opptre i andre halvdel av finalen. Her kan du finne ut hva de forskjellige finalistene fra den første semifinale trakk. Utover natter vil også startnummerne for den store Eurovision-finalen annonseres. 

Stemmeordningen

Norge kan ikke stemme i andre semifinale, men vi håper at dine favoritter går videre til finalen.

I år er det en stor endring i stemmeordningen og det er det opp til publikum å bestemme hvem som skal videre til finalen. I finalen teller både publikumstemmene og jurystemmene 50 prosent. For første gang i historien, vil også seere fra land som ikke er med i Eurovision, få muligheten til å stemme på sine favoritter. Denne endringen gjelder både semifinalen og finalen.  

Last ned stemmeskjema og bingo

Vil du rangere dine favoritter? Vi i escNorge har laget stemmeskjema og bingo. De kan du laste ned her.

Følg med oss utover natten for siste nytt fra Liverpool! Håper alle koser seg med årets Eurovision!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien