Ukraina – hvorfor kom de på 6.plass?

Foto: Corinne Cumming - EBU

Dette er et blogg-innlegg og representere kun skribent Morten Thomassens egne synspunkter.

Før årets beste musikk-sirkus fikk alle artistene på besøk var det våre ukrainske venner Andrii og Jeffery i gruppen TVORCI som ble antatt å være de største konkurrentene mot den låten som var tippet til å vinne og også vant.

Mye av denne gode forhåndtroen på låten «Heart Of Steel» skyldes nok at bookmakerne rett og slett ikke turte å stole på at publikum også i år skulle stemme med sitt sympati-hjerte og ikke med sitt musikalske hjerte.

Dessverre eller heldigvis etter som man måtte se det lå TVORCI «bare» på 15 plass etter at juryene hadde sagt sitt og med fjerdeplassen fra publikum krøp de opp til en hederlig 6.plass og selv om jeg liker låten sier mitt musikalske hjerte at det nok var litt bedre betalt enn hva de ville ha fått ett «vanlig» år om dere skjønner hva jeg mener og gudene skal vite at det vil vi ha tilbake jo fortere jo bedre.

Ikke uventet var den pågående krigen en viktig faktor i budskapet i låten som handlet om tapperhet og ønsket om å være fri i sine handlinger, uttrykk og tanker og det å ville fortsette uansett hvor utmattet og såret man måtte være.

Jeg synes de pakker inn budskapet på en flott måte som oser respekt for den situasjonen ukrainerne er i, men samtidig så klarer låten på en flott måte å stå ut på egenhånd om man klarer å glemme krigen en liten stakket stund.

Digger dramatikken i låten og hvis jeg skal finne på noe å trekke på er det vel at vokalisten kunne vært noen hakk bedre, det blir litt rufsete til tider.

For den vanlige publikummer ble nok muligens låten litt for u-ukrainsk og dermed klarte de muligens av den grunn ikke å fremskape like mye sympati, selv om de trenger tonnevis av det fortsatt.

Heldigvis har krigen ikke tatt fra ukrainerne lysten til å skal musikk og gi oss andre flotte musikalske opplevelser så jeg regner med et nytt flott bidrag neste år fra dette landet.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien