Sverige: To nye finalister er klare

Finalistene fra delfinale 2 - Melodifestivalen - Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Melodifestivalen 2024 er godt i gang! Den andre delfinalen, denne gang fra Scandinavium i Göteborg er over, og de to nye bidrag er klare for finale.

Det var Liamoo og Maria Sur som gikk direkte til finalen, mens Dear Sara og Fröken Snusk får en ny sjanse i kvalifiseringsrunden etter den femte delfinalen.

Som sist ble kvelden ledet av Carina Berg, nå med Bjørn Gustafsson som side-kick. Med seg på laget har de også radio- og tv-profilen Tina Mehrafzoon og Mello-oraklet Ronny Larsson. Under kvelden analyserte de kveldens startfelt og kom med små fun-facts, som at vinneren i Melodifestivalen ikke hadde kommet fra delfinalene i Göteborg siden 2007.

Kveldens artister:

1. Maria Sur – When I’m Gone

Skrevet av: Anderz Wrethov, Jimmy «Joker» Thörnfeldt, Julie «Kill J» Aagaard og Maria Sur.

2. Engmans Kapell – Norrland

Skrevet av: Larry Forsberg, Lennart Wastesson og Sven-Inge Sjöberg 

3. Dear Sara – The Silence After You

Skrevet av: Benjamin Rosenbohm, Jonas Thander, Marcus Winther-John og Sara Nutti

4. C-Joe – Ahumma

Skrevet av: Charles Koroma, Diana Kambugu, Michael Didriksson, Palle Hammarlund, Tony Malm og Twice Ice

5. LIAMOO – Dragon

Skrevet av: Anderz Wrethov, Jimmy «Joker» Thörnfeldt, Julie «Kill J» Aagaard og LIAMOO

6. Fröken Snusk – Unga & fria

Skrevet av: Fröken Snusk og Sara Ryan

Hall of Fame

De første til å bli valgt inn i Hall of Fame i år er Lotta Engberg for sin Fyra bugg och en Coca cola og Kristian Luuk for sitt progamlederi. Christer Björkman, ordførende for Hall of Fame-komittén, sier:

–       Kristian satte en helt ny tone for Melodifestivalen og det resultere i programmets første Kristall.  Lotta er folkeligheten personifisert og passer som hånd i hanske i Melodifestivalen. Hennes vinnerbidrag fra 1987 skapte masse rabalder da teksten inneholdt varemerker. Låten ble disket fra Svensktoppen og teksten måtte skrives om. Det er uforglemmelig!

Videre sier motiveringene for innlemmelsen som følger:

Kristian Luuk -Med sin underfundige humor og sitt særegne tiltalemåte flyttet Kristian Luuk fram posisjonene for Melodifestivalens programlederskap. I 2007 og i 2008 ledet han oss gjennom konkurranseukene med humor og gale sprell uten å miste seriøsiteten i konkurransen ett sekund. Kristian Luuk toger nå inn i Melodifestivalens Hall of Fame med den æren.

Lotta Engberg – Fyra Bugg och en Coca Cola -Når den 23-årige og gravide Lotta Engberg danset inn i Lisebergshallen og vant Melodifestivalen 1987 med Fyra Bugg och en Coca Cola skrev hun historie. Få vinnere har det vært like mye skrevet og debattert om. Låten slo Arjas Högt över havet med usle ett poeng, ble disket fra Svensktoppen, ble tvinget til å bytte navn til Boogaloo før Eurovision og og rimet i refrenget endredes til «Boogaloo, dansa rock ‘n’ rolla”. Låten har til og med blitt sunget av Carl Bildt. At Lotta og hennes calypsoschlager skal inn i Hall of Fame er soleklart. 

Fotograf: Kristian Luuk: Carl-Johan Söder/SVT Lotta Engberg: Björn Edergren / SVT

Kristian og Lotta sier:

–       Det er helt fantastisk å få en oppmerksomhet for noe vi gjorde for over 15 år siden! Jeg er glad og stolt, säger Kristian.

–       Sju ganger har jeg hatt gleden av å være med i Mello-cirkuset. Sju minner jeg kommer til å bære med meg hele livet, sier Lotta Engberg.

Før de siste stemmene blir lest opp får vi en fin tolkning av Fyra bugg och en Coca cola fremført av Victor Norèn & Klubben.

Victor Norèn & Klubben. – Melodifestivalen – Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Resultatet:

Finalist: Dragon – Liamoo
Finalist: When I’m Gone – Maria Sur (94 poeng)
Finalkval: The Silence After You – Dear Sara (61 poeng)
Finalkval: Unga & fria – Fröken Snusk (58 poeng)
5. plass: Ahumma – C-Joe (53 poeng)
6. plass: Norrland – Engmans Kapell (38 poeng)

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien