Dom over finalen i Sverige

Foto: Heidi Aarsheim / ESC Norge

Dette er et blogg-innlegg og representere kun skribent Morten Thomassens egne synspunkter.

Så er vi klare for ett av årets høydepunkt for mange ESC-fans, nemlig den svenske finalen, der vet vi at vi får et velprodusert show og at vinneren vil nevnes blant favorittene til å vinne i år.

Og skulle vedkommende som får reise helt til Malmö klare det blir våre svenske venner verdensmester i ESC, de vil da ha hanket inn 8 seire og man skal aldri se bort fra at det skal skje.

Men, først skal 12 låter kjempe om å gi Sverige denne verdensrekorden og jeg har jo en mening om disse låtene jeg da og et av spenningsmomentene i kveld er jo om det blir norsk, ukrainsk eller svensk seier, her kan alt skje og man blir jo ikke overrasket over at showet starter på en kjempekul måte, dette landet er allerede verdensmestre i å arrangere nasjonal finale, neste naturlige steg er derfor å bli verdensmester i antall seire og det vil skje, tro meg.

Melodi 1 – Maria Sur –

Mulig det er nerver som gjør det, men jeg blir ikke spesielt imponert over den vokale prestasjonen her, det siste giret, ja opptil flerre gir mangler liksom. Men, selve showet ser bra ut, om en litt for mørkt for min smak og jeg synes låten i seg selv har en fin oppbygging og utvikling. Kanskje litt treg låt som åpningslåt, men det er jo ikke artistens skyld.

Melodi 2 – Jay Smith –

Kanskje den mest overraskende deltageren i kveld, men det er ikke overraskende at han synger bra, dette virker som en kar som har ganske mange timer bak seg på en scene. For meg er det låten som trekker ned her, grei og OK fremføring til tross, jeg finner låten så inderlig kjedelig og intetsigende og den gir meg veldig lite dessverre.

Melodi 3 – Lisa Ajax –

Alltid deilig med en stor, svulstig og melankolsk ballade, det får meg ofte med på notene. Heldigvis klarer artisten å fremføre låten med den inderligheten og kraften i vokalen en slik låt trenger. Dessverre mangler det intensiteten i fremføringen en slik låt trenger, hun virker som passe uengasjert og det trekker ned for meg, trist låten hadde trengt den inderligheten.

Melodi 4 – Smash Into Pieces –

Litt rock er alltid velkommen, og dette er gutter som vet hva de holder på med og det er tøft og heftig og da snakker jeg bare om det vokale. Sceneshowet er også av det kule og heftige slaget så da burde vel alt være greit da? Vel, her synes jeg låten er passe intetsigende og jeg synes den rett og slett er kjedelig og lite spennende.

Melodi 5 – Cazzi Opeia –

En fargebombe av en artist og ikke overraskende en fargebombe av en fremføring. Jeg blir ikke slått i bakken vokalt, men det holder for meg. Det er en inderlighet og underliggende gladhet i låten jeg faller for og jeg klarer ikke la være å få et smil på munnen når jeg ser denne fremføringen. En liten lykkepille dette faktisk.

Melodi 6 – Annika Wickihalder –

Synes vel fortsatt at kostymet er litt kjedelig, men det er også det eneste jeg finner kjedelig med denne fremføringen. Denne jenta har stålkontroll på det vokale og legger også inn masse inderlighet og styrke i fremføringen sin slik at det nesten blir litt halleluja-stemning av det. Stor og mektig låt fremført på den måten en slik låt skal fremføres.

Melodi 7 – Marcus & Martinus –

Norske storfavoritter i svensk finale en nesten uhørt, men faktisk sant. Nummeret er veldig lekker og superkult og nå har faktisk disse nordlandsgutten fått frem den sjarmen vi alle vet at de innehar. Vokalt holder dette nesten, har litt å gå på der, men når alt annet er så gjennomført bra kan jeg leve med det og endelig blir jeg med på dette teamet.

Melodi 8 – Dotter –

Vi roer betraktelig ned og det kan jo ikke være veldig lett å komme etter storfavoritten. Sånn personlig synes jeg vel at det er litt krasj mellom kostymet og låten, men lar det fare. Låten er nemlig deilig melankolsk og fremføres med god vokal og en god mengde inderlighet som passet låten perfekt. Ren nytelse dette for meg.

Melodi 9 – Medina –

Eneste låt på svensk, men selve melodien er ikke spesielt svensk, men det viser jo hvor internasjonal det svenske musikk-miljøet er. Man prøver veldig å skape en fest på scenen, men jeg føler vel at man ikke helt lykkes på det området. Både vokalt og innsatsmessig er det litt anstrengt og anstrengte fester tar sjelden helt av, selv om de prøver intenst her.

Melodi 10 – Liamoo –

En låt til å bli i fyr og flamme av rett og slett. Også her serveres vi melankolsk undertoner og det kombinert med en kar som kan synge og som leverer låten med den styrken og intensiteten en slik låt må ha. Digger den kule oppbyggingen denne låten har, dette var supermektig og meget flott levert.

Melodi 11 – Jacqline –

Kveldens disko-dronning og da er det jo ikke rart at det virkelig svinger på scenen. Synes ikke det svinger like mye av kostymet og siden damen har vært syk den siste tiden blir den vokale innsatsen godkjent, men dog litt for puslete til en slik låt. Dessverre mangler fremføringen energien som trengs og dette ble rett og slett daft og lite heftig.

Melodi 12 – Danny Saucedo –

Hvis noen fortjener å vinne grunnet tidligere bravader så burde det være denne karen som ta seieren hjem, men tror vel ikke de som stemmer bryr seg så mye om det. Trygg og god vokal til tross, for meg er det låten som skuffer her. Synes den til tider blir vel masende og intetsigende og da hjelper det ikke med et kult sceneshow.

Da fikk jeg brukt nesten hele spekteret på terningen og da venter man i spenning på hva resten av denne Mello-kvelden vil bringe, noen heftige pauseshow må man jo nesten kunne forvente, dette kan svenskene.

Kul kjole til tross, jeg synes hun som leder showet blir litt grå mus i denne sammenhengen, hun er litt mer streng lærerinne enn en som leder Sveriges antagelig mest sette TV-show, får meg til på glede meg til Petra Mede skal lede ESC igjen.

Første pauseinnslag er en parodi på boyband og det er faktisk sånn passe morsomt og de får salen med seg, det er jo det ett pauseinnslag i hovedsak bør gjøre.

De internasjonale juryene fra 8 land har sagt sitt og det er Marcus og Martinus som har tatt en klar ledelse med hele 39 poeng, skal dette virkelig gå veien for dem, det kan virke sånn, men det svenske folket kan ville det helt annerledes, det blir spennende noen minutter til.

Ellers kan vi vel konstatere at humor i Mello sjelden fungerer veldig bra, hva er feil med et kult pauseinnslag med gamle slagere, vel det fikk vi altså ikke, bare en teit låt etter min mening da, men publikum i salen synes å like dette sånn passe.

Og der fikk våre nordlands-gutter et ras av poeng og seiret overlegent og de skaper historie med å være norske representanter for Sverige, for en kul greie og for en kul låt, her, nå blir det spennende om hvem som vinner den norske kampen i Malmö, heia Norge.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien