Store endringer i årets Eurovision

Foto: Eurovision.tv / EBU

Det har lenge vært snakk om at SVT ville gjøre endringer før årets Eurovision Song Contest. Nå er det klart hvilke endringer SVT vil gjennomføre for å gjøre ESC enda mer spennende.

Første endringen vil være at artistene fra «the big five» – Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia – og vertsnasjonen Sverige nå vil fremføre sine bidrag live under semifinalene. Tidligere år har det bare blitt vist et kort klipp fra prøvene deres under semifinalene. Nå vil de få muligheten til å få vise frem bidragene sine til seerne live sammen med de konkurrerende semifinalistene. Dette vil gjøre det mer rettferdig, da alle vil får like mye tv-tid før finalen.

Landene vil opptre i de semifinalen de ble trukket til å stemme i under «The Draw» i januar. Det vil si at Tyskland, Sverige og Storbritannia opptrer i første semifinale, mens Frankrike, Italia og Spania vil entre scenen i den andre semifinalen. Bidragene plasseres innimellom semifinalistene, slik at de ikke blir ett pauseinnslag.

«Vi tror at denne endringen gir de fem store landene og vertslandet et mer rettferdig utgangspunkt før den store finalen, ettersom de nå har muligheten til å opptre «på ekte» på scenen i semifinalen. Det er også en seier for både publikum på arenaen og seerne hjemme, ved at de får se alle som konkurrerer i år live før den store finalen.»

Ebba Adielsson, Executive Producer of the Eurovision Song Contest 2024

Martin Österdahl ønsker endringene velkommen med åpne armer: «Endelig får vi se Europas største land og vertslandet fremføre sangene sine i sin helhet i semifinalen, noe som betyr at det blir enda mer underholdning for fans og seere, og som alle semifinalistene, får de 5 store og vertslandet nå fremføre sine sanger live to ganger på Eurovision-scenen.»

Foto: Sören Vilks / eurovision.tv

Mer stemmetid

Den andre store endringen går på stemmetid. Nå blir det mer tid til å stemme. Lørdag 11. mai åpner avstemningen rett før første sang fremføres. Seere hjemme vil kunne avgi sine stemmer etter hvert som sangene fremføres, i stedet for å vente til alle bidrag har blitt presentert, slik tilfellet har vært siden offentlig stemmegivning ble innført i 1997 (bortsett fra i 2010 og 2011 da avstemningen også begynte på starten på showet).

I tillegg vil fans i ikke-deltakende land (Resten av verden) nå ha nesten 24 timer på seg til å stemme på favorittlåtene sine før hvert av live-showene begynner. Online avstemning vil åpne for resten av verden umiddelbart etter at den siste generalprøven for hver semifinale og finalen er ferdig, og vil forbli åpen til live-showene begynner.

Ebba Adielsson sier: «Avstemningen i finalen har tidligere åpnet når alle 26 bidragene har sunget ferdig. I stedet ønsker vi å gi muligheten til å engasjere seerne fra starten – ser du noe du liker, skal du kunne stemme umiddelbart. Du kan selvfølgelig også vente til oppsummeringen på slutten, som tidligere år. SVT har positiv erfaring med denne måten å stemme på i Melodifestivalen. I tillegg er det seere i andre deler av verden som ønsker å stemme og vi ønsker å gi dem en bedre mulighet til å kunne bidra. Nå slipper de å stille vekkerklokka midt på natten.»

Martin Österdahl legger til: «Når avstemningen åpner for finalen vil alle åres bidra ha blitt fremført på scenen, slik at seerne vil ha hatt sjansen til å se alle artistene som konkurrerer om å vinne. Eurovision Song Contest er alltid i utvikling, og med flere opptredener og sjanser til å stemme, kan det bli den mest spennende utgaven til nå!»

Det vil bli enda en stor endring i årets Eurovision Song Contest, men den avsløres på ett senere tidspunkt.

Noe blir som før

Nasjonale juryer i hvert deltakende land vil fortsatt bare stemme i den store finalen (som utgjør nesten 50 % av det endelige resultatet med litt over 50 % fra offentlige stemmer) – og de 10 beste bidragene fra hver semifinale vil fortsatt avgjøres av folkets stemmer alene.

Det blir heller ingen endring i presentasjonen av resultatene, verken i semifinalen eller i den store finalen.

Hva tenker du om disse endringene? Si gjerne din mening i vårt diskusjonsforum på Facebook.

Kilde: eurovision.tv

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien