Godlåter fra Eurovisionsesongen: 50 – 41

Min Melodi - Melodifestivalen - Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Dette er et blogginnlegg og representerer kun Knut Olav Halseths mening og smak om låtene i årets sesong.

For meg er hver Eurovisionsesong en skattekiste av musikk der jeg finner flere gode låter og artister som jeg følger videre. Så også i år, og jeg har plukket ut 50 låter som jeg har samlet i en spilleliste. Ikke nødvendigvis de 50 beste, for jeg gir nemlig pluss i margen for at jeg blir berørt eller i godt humør, og for originalitet.

Dette gjelder låter som deltok i nasjonale utvelgelser, de som ble internt valgt av sine kringkastere er ikke med. Ei heller de som vant sine nasjonale utvelgelser er med her, men de er med i tallet 557, som er antall låter som var med i de nasjonale konkurransene rundt om i Europa. Av disse har jeg funnet 464 på Spotify. Av de 93 som ikke er der står San Marino for 75 alene! De hadde tross alt 133 låter å velge blant!

Vel, det var nok nerdefakta, da er det over til de 50 utvalgte låtene. De blir presentert ti i gangen, denne og de fire kommende onsdagene. Så heng med i en reise i et mangeslungent musikalsk landskap, selv om min smak nok kommer til å skinne litt igjennom.

50. Sasha Bognibov – Married To Twins – Moldova

Dette er listas novelty act, for å si det sånn. Sasha Bognibov er berømt i fankretser for én ting: Han skal være den som har levert flest låter til en nasjonal utvelgelse uten å ha kommet til sin nasjonale finale. Han har rykte på seg for sære sangtitler og tekster, og sånn sett er det egentlig forståelig at han ikke når opp. Sasha ble da også klart sist i årets audition i Moldova med fem lusne poeng. Men hans standhaftighet gir han innpass på lista!

49. Patricija Spale – Heaven’s Raining Down On Me – Latvia

En av to låter av disse 50 som ikke er på Spotify. En søt, liten låt med en liten smak av country. Kom ikke til finalen i Latvia, og jeg kan egentlig forstå at den ble litt for anonym. Men i all sin enkelhet så er den likevel et fint pusterom i en sesong med mye lyd.

48. Dana Gillespie – The Last Polarbear – San Marino

Dette er en låt jeg lurte på om jeg skulle ta med i og med at den delvis er skrevet ved hjelp av kunstig intelligens. Men jeg ble truffet av låtens budskap og filmen på skjermen bak som understreker teksten. Synd at den ikke er utgitt i ettertid, Dana Gillespie har nettopp sluppet et album, men den er ikke med der.

47. Thea Crudi – Nordic Sages – San Marino

Thea Crudi er halvt finsk og gikk ikke videre fra de omfattende innledende rundene i San Marino, men jeg falt for det nordiske preget i denne låten og Theas milde stemme. Det er en vakker mystikk her som bergtar meg.

46. Pago – Il Protagonista – San Marino

Jeg lurer litt på hvorfor jeg liker denne låten, det må være fordi den er fengende, og fordi den er framført med glimt i øyet. Jeg mistenker at dette er et stikk til kjendiser som stikker hodet sitt fram både hist og her for å fortelle om hva de brenner for. Det ble sisteplass i finalen i San Marino, og jeg tror snakkinga på slutten må ta skylden for det.

45. Perpétua – Bem Longe Daqui – Portugal

Jeg er blitt fan av hvordan Portugal velger sine bidrag, der de kompromissløst satser på låter som speiler deres musikkultur. Det gjennomsyrer nesten alle låtene i deres utvelgelse, og i år fant jeg denne behagelige perlen her. Ja, behagelig er rette ordet, for her kan jeg bare lene meg tilbake og slappe av mens jeg nyter låten.

44. Kida – Invincible – San Marino

40% av dagens låter er altså fra San Marino, men når de hadde så mange som 133 låter å by på så måtte det jo være en del som var bra. Kida var både ifjor og i år den eneste i deres nasjonale finale som var ekte sanmariner. Jeg merket at hun i forhold til ifjor var langt tryggere og mer sikker på seg selv på scena. Og når hun hadde en låt som falt i smak hos meg, spesielt refrenget er bra, syntes jeg hun fortjente å bli med på lista.

43. Marie Reim – Naiv – Tyskland

Jeg må bare tilstå at jeg er svak for schlägers, og da spesielt tyske. Så derfor trykker jeg denne fra Marie Reim til mitt bryst. Den er fengende og den er en humørpille som gir meg lyst til å smile og danse med. Enkelt og greit!

42. Melina Borglowe – Min melodi – Sverige

Det jeg liker med Melodifestivalen er at det hvert år er med noen låter som bare kan komme fra Sverige, som er rotekte svenskt og som speiler litt av landets musikalske arv. Det er låter som ikke har en sjanse til å vinne, ja, få av de klarer engang finaleplass. Men jeg er glad for at de er der, og at de artistene som velger å synge på svensk også får vise seg fram på Melloscenen. Dette er en nydelig perle fra Melina Borglowe, tilegna hennes mann, og det føles da også så ekte og så nært.

41. C-Joe – Ahumma – Sverige

Det ble heller ikke finaleplass på sosionomen C-Joe, men for meg er dette en livsbejaende humørpille som liver opp i en til tider dyster verden.

Heng med om en uke, da kommer ti nye godlåter fra årets Eurovision-sesong!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien