Hvorfor kom Kroatia på 2.plass?

Foto: Corinne Cumming - EBU

Dette er et blogg-innlegg og representere kun skribent Morten Thomassens egne synspunkter.

Selv om våre kroatiske venner enda har til gode å vinne ESC som selvstendig land har de på en måte allerede en seier på samvittigheten, gruppen Riva som vant for Jugoslavia tilbake i 1989 var kroatisk og den internasjonale finalen det påfølgende årets fant sted i det som nå er dette landets hovedstad, nemlig Zagreb.

Selv om de var nære noen ganger på 90-tallet hadde dette landet til gode å komme på pallen og dermed måtte det til en forholdsvis fersk artist med artistnavnet Baby Lasagna, heldigvis kan man nesten si ble han ikke døpt det navnet, egentlig heter karen Marko Purisic og han har faktisk vært aktiv som gitarist i et rockeband kalt Manntra helt siden 2011 så det er nok som artist på egenhånd han er forholdsvis fersk viser det seg.

Da oddsen for finalen stengte hadde låten «Rim Tim Tagi Dim» hele 52% vinnersjanse og de seneste årene er det bare vinnerne fra Ukraina for et par år siden som har hatt bedre oss, fjorårets vinner Loreen hadde til sammenligning 50% vinnersjanse og hun vant jo enkelt hun og da kan man jo lure på hvorfor pokalen ikke ble med hjem til Kroatia.

Showet vi blir servert er rett og slett forrykende og med grei og trygg vokal bys det til allsang fra et publikum som henger seg med på dansebreaket mot slutten av låten og det formelig koker i salen og i et normalt år burde dette helt klart holdt til seier og når juryen også var såpass rause og den til slutt gav låten nesten 40% av alle poengene den fikk i finalen må det faktisk være andre årsaker til at seieren glapp.

Vi vet nå at mange stemte på Israel for å støtte dem og der tror jeg noen av de 45 poengene som manglet på en seier glapp, dessuten tror jeg vel de som ikke ville stemme på Israel ikke klarte å samle seg om en låt slik at disse poengene ble mere spredt og til slutt tror jeg at også juryene samlet seg såpass mye om å støtte Sveits der at det til sammen gjorde at Baby Lasagna ikke tok den seieren oddsmakerne trodde han skulle ta.

Litt synd for med en seier tror jeg dette kunne blitt en mye større hit rundt omkring i Europa enn den ble, rocketoner med masse rytme er noe mange kan finne på å like veldig godt.

Vi får se om neste års kroatiske representant får frem noe med like mye vinnerpotensiale som i år, jeg har vel min tvil om akkurat det.

Del:
Relaterte artikler