Lørdag 12. april er det klart for Sámi Grand Prix 2025 i Báktehárji i Kautokeino.

Artisten Maxida Märak og NRK Sápmis Ole Máhtte Gaup leder den 35. utgaven av SGP, som sendes fra Báktehárji arena. Seks joikere og seks artister er klare for å konkurrere i to klasser: tradisjonell joik og moderne musikk.
Sámi Grand Prix har blitt arrangert årlig under Samisk påskefestival siden 1990, med unntak av i 2020, på påskeaften. En økende interesse for konkurransen, førte til at Påskefestivalens produsent, Ol Johan Gaup, i samråd med NRK Sápmi, SVT og Yle, besluttet å flytte konkurransen i 2025 til én uke før påskeaften.
Konkurransen er en samproduksjon mellom norske NRK og svenske SVT. TV-sendingen blir sendt direkte på NRK1, SVT2 og på Yle TV2 i Finland.
Konkurransen i 2025 hadde 45 påmeldte bidrag fra Sápmi, hvorav 30 til sangdelen og 15 til joikdelen.
<- Programlederduoen Ole Máhtte Gaup og Maxida Märak.
Foto: Heidi Aarsheim / ESC Norge
Her er årets artister:
Sangfinalistene:
1. Sara Ajnnak – «Biäggålmáj»

Komp.: Sara Ajnnak, David Lindgren Zacharias
Tekst: Sara Ajnnak, David Lindgren Zacharias
Sara Ajnnak har Røtter fra Västerbottens fjellrike, bosatt i Gargnäs og har jobbet med musikk helt siden 1998. Hennes samiske identitet er grunnlaget for alt hun skaper. Joik er en essensiell del av musikken hennes.
Låten «Biäggålmaj» handler om den samiske vindmannen, et åndelig vesen som styrer naturen gjennom vinden og været. Sangen handler om å finne styrke og våge å være tro mot seg selv.
2. AILO – «Vijmak»

Komp.: Nina Fay, Ailo Thomassen
Tekst: Ailo Thomassen, Naima Nergård
Ailo Thomassen studerer lulesamisk, er fra Tysfjord og bor i Trondheim. Som 15-åring begynte AILO sin DJ-karriere. Første gangen Ailo sang på morsmålet sitt framfor folk, var da han sang fjorårets BlimE-låt på lulesamisk. Nå skal han opptre på lulesamisk i Sámi Grand Prix. Med å synge på lulesamisk håper han at andre kan få opp øynene for lulesamisk kultur og hva det kan være.
Låten til Ailo handler om kjæresten hans. Dette er første gangen han lager en så jordnær og ekte låt.
3. Elin & The Woods feat. Jörgen Stenberg – «Máilbmi jorrá»

Komp.: Elin Kåven, Jörgen Stenberg, Robin Lynch
Tekst: Elin Kåven
Elektropop-duoen Elin & The Woods, bestående av den samiske sangeren Elin Kåven fra Karasjok og musikkprodusenten Robin Lynch fra Gøteborg, har samarbeidet siden 2015. De har blant annet deltatt i Melodi Grand Prix to ganger. Elin har også tidligere vært med i Sámi Grand Prix som soloartist.
Denne gangen har de fått med seg den umesamiske joikeren Jörgen Stenberg fra Malå i Sverige, som vant joikedelen på Sámi Grand Prix i 2014 og 2022.
Med en spennende blanding av joik og popmusikk lover de en kraftfull og gripende opptreden på scenen i Sámi Grand Prix 2025.
4. Hildá Länsman – «Duodjemagiija»

Komp. og tekst: Hildá Länsman
Hildá Länsman vokste opp i Utsjok, helt nord i Finland, hvor hverdagen var preget av reindrift, samisk håndarbeid og musikk. For tiden er hun aktuell med joik/elektronika-albumet «Dajan», laget sammen med Tuomas Norvi
I 2021 deltok Hildá i Sámi Grand Prix, hvor hun sammen med Lávre vant sangdelen med låten «Jođi». I år er hun tilbake med den personlige låten «Duodjemagiija», som beskriver den intense og nesten magiske prosessen med å jobbe med duodji – tradisjonelt samisk håndverk.
5. Piera Eira – «Dálkkiid čađa»

Komp.: Piera Eira, Rolf Morten Anti Amundsen, Johan Ivvár Gaup
Tekst: Piera Eira, Marie Elisabeth Krokmo Klingenberg, Elin Oskal
Piera Eira, artist, reindriftsutøver og drifter av turistbedrift fra Máze, har joiket så lenge han kan huske. Han begynte å fremføre joik offentlig allerede da har var 16-17 år. Joiken er en stor del av hans identitet.
Med denne låten ønsker han å modernisere uttrykket sitt og mikser joik og musikk. For artisten er det en måte å nå bredere med musikken, enn med tradisjonell joik. Et skikkelig uvær på vidda ble inspirasjonen bak låten, som han ønsker å dedikere til alle som opplever vanskelige tider. Alle som går gjennom «uvær» i livet, men som aldri gir opp.
6. Jovnna Levi – «Jovnna fra Tana»

Komp.: John-Levi Joks Vars, Helge Reinsnes Moen
Tekst: John-Levi Joks Vars
Jovnna Levi (John-Levi Joks Vars) fra Tana er kunstner og rapper, mens han studerer i Trondheim. Nå skal han for første gang opptre live på en scene. Han har rappet siden han var 8 år gammel og kan rappe på både norsk, samisk og engelsk.
For artisten har rap vært en måte å uttrykke seg på. Teksten er viktig og han liker å leke med språket, i form av ordspill, metaforer og rim. Låten handler om hans egne opplevelser.
Joikefinalistene:
1. Mathis A. Oskal – «Mongolia gehččonat»

Komp. & tekst: Mathis A. Oskal
Mathis Oskal fra Kautokeino har joiket hele livet og er kjent fra serien «Søringen og Samen» på TV 2. Første gang han var med i Sámi Grand Prix var 1996. Ellers er han reindriftsutøver.
I en av episodene av «Søringen og samen» reiste han til Mongolia, der han blant annet fikk ri på rein. Joiken som Mathis skal framføre er inspirert av denne reisen. På reisen oppdaget han at naturen, kulturen og måten de jobber med rein på i Mongolia, er ganske lik som hvor han er fra.
2. Johan Ivvár Gaup – «Linn Henriette»

Komp.: Inger Marie E. Gaup
Tekst: Johan Ivvár Gaup
Johan Ivvár Gaup fra Máze har joiket siden barndommen. Han vokste opp i et miljø der joik stod sterkt, med en familie som både joiket selv og hadde stor interesse for joik. Som ungdom var han en aktiv snøscootercrosser, men skiftet senere fokuset til joik og musikk. I 2016 vant han joikedelen i Sami Grand Prix. Nå bor han i Alta der han er reindriftsutøver.
Joiken han skal fremføre er dedikert til hans kone.
3. Heli Aikio – «Kyelialmai»

Komp. & tekst: Heli Aikio
Heli Aikio fra Enare i Finland startet som selvlært musiker tidlig i livet og har alltid sett på musikken som et redskap til å fremme samisk kultur. Hun utdannet seg innen samisk musikk og livđe ved Samisk Musikkakademi og har siden brent enda sterkere for revitalisering av livđe (inarijoik) tradisjonen. Heli debuterte som sanger på Sámi Grand Prix i 2014 og deltok med livđe i joikedelen i 2019 og 2023.
Heli ser på Sámi Grand Prix som en viktig plattform for fremming av samiske musikktradisjoner og drømmer om at hennes bidrag kan inspirere yngre mennesker til å utforske livđe.
4. OSCAAL – «Sávrrimus»

Komp. & tekst: Niels Ovllá Oskal Dunfjell
OSCAAL (Niels Ovllá Oskal Dunfjell) fra Kautokeino er redaktør i ungdomsmagasinet Š. Han har alltid hatt en stor interesse for musikk, og har mye erfaring på scenen som trommeslager og perkusjonist. Nå skal han for aller første hang joike foran et publikum.
Han er inspirert til å ta tak i viktige saker gjennom joik og musikk. Joiken han skal framføre er dedikert til dem som tør å ta kampen og stå i den. Han syns det er viktig å vise takknemlighet overfor forfedrene som har æren for at vi fortsatt har samisk språk og kultur den dag i dag.
5. Lajla Renander – «Plaave Guehperh»

Komp. & tekst: Slektsjoik
Lajla Renander jobber med tradisjonelt samisk håndverk og som sørsamisk språkarbeider i en samisk barnehageavdeling. Hun vokste opp i Nerskogen med tre søstre, hvor alle ble oppfordret til å bidra i reindriften. To av søstrene viderefører arven i Trollheimen, men Lajla har valgt en annen vei og bor nå i Brekken nordøst på Rørosvidda.
Lajla deltar med en joik som står henne nært, «Plaave Guehperh» (Blå Klove), som stammer fra en gammel slektsvuelie. Denne joiken ble videreført til henne fra hennes bestemor. Lajla ønsker at joiken skal hedre kvinnene i familien, som har hatt en viktig rolle i reindriften.
6. Johan Anders Bær – «Torill»

Komp. & tekst: Johan Anders Bær
Johan Anders Bær fra Karasjok er en eventyrlysten mann som har reist mye rundt i hele verden og joiket, siden han som ung gutt ble han tatt med på Nils-Aslak Valekapääs internasjonale turnè. Han har drevet med musikk i over 30 år og nå er han med på Sámi Grand Prix for tredje gang.
Ved å være med på Sámi Grand Prix, ønsker han å vekke interessen for eldre joiker hos de yngre generasjonene, samtidig som at han generelt ser fram til å ha det gøy.
Joiken han skal framføre handler om hans søsters datter, fordi hun er så flink med bestemoren sin og flink med det hun holder på med.
Slik stemmer du:
Ønsker du å stemme på noen av sangene eller joikene kan du gjøre det på SMS.
Send (artistens nummer) til 26 600. Du kan stemme så mange ganger du vil, så lenge du har ett norsk telefonnummer. Hver stemme koster 3kr.
Det kan stemmes fra programmet starter på NRK1 klokken 21:10 til programlederne stopper avstemmingen.
Seere fra Sverige og Finland stemmer via Mello-appen (Sverige) og gjennom Yle votes (Finland). Alle metoder for stemming er geoblocket, det er altså kun mulig å bruke metoden til det landet man befinner seg i.
Det er også en jury, og juryens stemmer vektes 40 %, mens publikumsstemmene vektes 60 %.
Hør bidragene her:
Se Sámi Grand Prix 2025 her:
Sámi Grand Prix sendes på NRK1 kl. 21.10, lørdag 12. april. Den kan også sees på NRK TV, SVT 2 og YLE TV2.
Vi ønsker alle artister, programledere og de som jobber i kulissene lykke til med sendingen. Følg med for resultatet!