39 bidrag har blitt til 26: Kl 21:00 i kveld er det endelig klart for den store finalen i Eurovision Song Contest 2013.
Danmark er storfavoritten i kveld, foran seks-sju åtte andre sterke utfordrere: Deriblant Norge.
Det blir en lang dags ferd mot natt, da Margaret Berger først skal i ilden som nummer 24 av de 26 bidragene. Men før henne, kan vi vise broderlig vennskap og heie på de andre nordiske landene: Hele Norden har kvalifisert seg i år, for første gang siden 2009.
Konstrasten til sørøst i Europa er imidlertid stor: For første gang siden 1985, finner vi ikke ett eneste land fra det tidligere Jugoslavia i finalen.
Finalen avgjøres som vanlig med 50/50 stemmer fra telefonstemmere og ekspertjuryer. Pauseinnslagene ønsker vi ikke å røpe her, men ja … man får blant annet se et lite gløtt av Carola!
Her er kveldens bidrag – med kjappe kommentarer, pollresultater og odds fra Bet365. Terningkastene er våre skribenters samlede vurdering fra tidligere i vår.
Trykk på flaggene for video – og hør også låtene på Spotify ->
Amandine Bourgeois – L’enfer et moi
Dundrende retrogitarer setter det hele i gang, der Frankrikes bidrag i år anses som både spennende og annerledes. En nesten aggresiv låt, trenger kanskje mer enn en gjennomlytting. Det kan felle den fra en god plassering. Amandine sies å ta litt for hardt i stemmebåndene under fremføringen.
Andrius Pojavis – Something
En grei poplåt med Coldplay-elementer, ble etter en nyinnspilling en ugrei P4-låt uten trøkk og sjel. Ble tirsdagens store overrsaskelse, da den ikke ble levnet store finalesjanser. Ingen ser Litauen høyt heller i kveld.
Aliona Moon – O mie
Ballade på hjemmespråk, og en vulkankjole røvet fra Aserbadjsjans kjoledesigner fra fjoråret. Delte meninger her, men samtidig synes mange bidraget hevet(…) seg under tirsdagens fremføring.
Krista Siegfrids – Marry Me
Finlands skvetter inn og skiller seg skarpt ut etter de fire første bidragene. Mange liker Kristas bryllupsflørt, selv om vi på escNorge var mer moderate tidligere i vår. Kan tjene på fremføring og humør.
ESDM – Contigo hasta el final
Har sammen med Armenia finalens høyeste odds, og mange spår dette bidraget helt i bunnen. En slags etnisk åpning ender ut i strømlinjeformet poprock, som kanskje mangler et refreng som vil kapre de høyeste poengene.
Roberto Bellarosa – Love Kills
Roberto ble omtrent latterliggjort etter premieren av denne låta, men har siden av mange blitt omtalt som en liten outsider blant de andre bidragene. Det viste han ved å kvalifisere seg tirsdag, og i motsetning til Spanias låt – er refrenget Robertos joker for kvelden. Belgia er nok allikevel fornøyd med å nå finalen, det er bare andre gang siden 2005 det har hendt.
Birgit Õigemeel – Et uus saaks alguse
Tradisjonell ballade, fremført på estisk. Kan skille seg ut ved å være en fredet, liten plett i kveld – uten store fakter eller effekter i fremføringen. Men en ny Kuula, som ble nummer seks i fjor, blir det vel neppe.
Alyona Lanskaya – Solayoh
Hviterusserne kjører trygg og grei Eurovision-pop slik vi har hørt det mange ganger før. Det kan være både en fordel og ulempe, og kanskje er denne formelen litt brukt opp? Hviterussland er i sin tredje finale, siden de debuterte tilbake i 2004.
Gianluca Bezzina – Tomorrow
Rusletuslende sommerlåt, som mange hvisker om i barkrokene i Malmö. Den er litt seg selv i startfeltet, og mange synes det var hyggelig at en slik låt også kvalifiserte seg fra semifinalene. Imidlertid kan den raskt drukne i finalefeltet, til tross for at den absolutt skiller seg ut blant årets bidrag.
Dina Garipova – What If
En kanskje noe klissete fredsballade, som imidlertid fester seg i øregangene. En flott fremføring vil trolig gi Russland mange poeng i kveld, etter en av deres svakeste plasseringer noensinne i fjorårets finale. En joker.
Cascada – Glorious
Cascada er en av de største artistene på startfeltet i kveld, og står for årets kanskje mest kommersielle bidrag. Tyskland er også i år tippet høyt hos mange, og bidraget skiller seg klart ut mellom Russland og Armenia i startfeltet. Imidlertid kan kanskje dette bidraget bli finalens «San Marino»: Fanfavoritten som ikke slår til?
Gor Sujyan – Lonely Planet
En litt rocket ballade, skrevet av Black Sabbaths Tony Iommi- som gjennom flere år har .drevet med musikalsk veldedighet i landet. Imidlertid mener mange at dette bidraget er langt fra en håndsrekning. Nest sist på pollen, en høflig toer fra escNorges skribenter – og utenfor finalesjanser og blant bettingselskapene – stanset imidlertid ikke Lonely Planet til finalen. Torsdagens store overraskelse, men hvor langt holder det i kveld?
Anouk – Birds
Nederland har ikke vært i en finale på ni år. Deres hjemlige storstjerne Anouk rettet imidlertid opp den begredelige statistikken med en modig og annerledes ballade, som har blitt noe av en favoritt utover våren. Fikk terningkast seks på ABC Nyheters gjennomgang. Bronseplass på pollen – og oddsen har bare blitt lavere og lavere.
Cezar – It’s My Life
Romania har vakt oppmerksomhet – på godt og ondt. En eurodancepop med en kontratenor, noe som bare må sees – og kanskje ikke høres – for å forstå. Slaktet blant oss på sidene, slaktet på pollen – og bettingselskapene tror knapt på dette de heller. Allikevel: Ikke bli overrasket om rumerne vil få en del poeng i kveld.
Bonnie Tyler – Believe in Me
Bonnie kommer med en gitarpopballade, som høres ut som en moden søster til Lost in France. Har forholdvis høy odds, og ingen tror fru Hopkins vel er i nærheten av seier. Låta er intet typisk bidrag for konkurransen, og her kan det gå alle veier. Stor favoritt på mange poller.
Robin Stjernberg – You
Vertslandet og söta bror tippes igjen høyt, spesielt blant fansen. Vi på escNorge og flere bettingselskap er derimot litt mer skeptiske til de mer høye poengsummene, og i likhet med britene: Vanskelig å se og tippe hvor Robin vil ende i kveld.
ByeAlex – Kedvesem
En innadvendt og overkul fyr synger om sin kjære. Opptredenen er like tilbakelent som låta, og mange er delte vedrørende Ungarns sjanser. Er dette kanskje låta som kan bli en dark horse i kveld?
Emmelie de Forest – Only Teardrops
Storfavoritt med universelle irske elementer. Nummer to på poll – og nummer en hos de aller fleste bettingselskapene. Veien til Köben synes ikke lang i år.
Eyþór Ingi Gunnlaugsson – Ég á líf
Island sender en Jan Werner med langt shampoo-hår og skjegg på islandsk. Det kan være både en fordel og ulempe. En ballade, med universelle irske elementer som imidlertid har gått hjem hos mange. Scorer høyt både på poll og terningkast, men levens få sjanser fra bettingselskapene.
Farid Mammadov – Hold Me
Standard ballade med et sterkt refreng som setter seg i ørene. Den hviskes Baku igjen i noen hjørner, og ingen er tvil om at Aserbadjsjan også i år får et godt restultat. Og det selv ute sine bestevenner fra Bosnia og Tyrkia i årets startfelt.
Koza Mostra & Agathonas Iakovidis – Alcohol Is Free
En litt sær miks mellom britisk ska og greske elementer, med et på mange måter festlig refreng. Ikke populært blant våre medarbeidere eller på pollen, men grekerne avansererte lell. Lav odds sender denne høyt i kveldens finalen.
Zlata Ognevich – Gravity
Ukraina trår som vanlig til med kjempesvære greier på scenen, i år nokså bokstavelig talt. En slags rolig popsak, som gjentar og gjentar seg til et stort favorittstempel. Nummer to og tre på bettinglistene, mens escNorges pollstemmere har plassert Zlata som nummer åtte.
Marco Mengoni – L’essenziale
Marco og dette bidraget har vært vårens absolutt største slager på hjemmebane, og Italia sender en ballade som knapt nok kunne vært mer italiensk. En joker i startfeltet, som mange mener vil haven høyt, høyt opp.
Margaret Berger – I Feed You My Love
Her er det bare å ønske Margaret og Norge lykke til! Storfavoritt, bare slått av Danmark påmorgenkvisten. Vi tar imidlertid ingenting for gitt, og kommer til å bite negler til langt på kveld. Fordelaktig startnummer og en god opptreden både torsdag og under prøvene i går, gir grunn til en nervøs og spennende avstemning.
Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani – Waterfall
Thomas G:Son har skrevet årets bidrag fra Georgia, og det høres. Finalens mest pompøse ballade, som sniker seg i ørene om du liker det eller ikke. Hvor langt kangt kan dette nå i kveld? Blant flere store favoritter mot slutten av sendingen.
Ryan Dolan – Only Love Survives
Irland er ennå i pophumør, selv om Ryan Dolan på ingen måter kan sammenlignes med to års hyperaktive tvillingbrødre. En av finalens mest moderne låter. Det sies imidlertid at Ryan sang skjærende falskt under gårsdagens juryfinale, så her må kanskje telefonene gløde for å sende Irland høyt på listene?
Favoritter?
Åtte bidrag ser ut til å gå igjen høyt på odds og polls – og også blant våre skribenter. Disse er etter startrekkefølgen:
Russland, Tyskland, Nederland, Danmark, Aserbajdsjan, Italia, Norge og Georgia.
I motsatt ende av forhåndstipsene: Fem land har ingen, om svært få tror på i det hele tatt skal kunne kapre særlig med poeng:
Litauen, Moldova, Spania, Belgia og Romania.
Forhåndstips er allikevel nettopp det, noe man så svært godt i begge semifinalene – der et høyt tippet land som San Marino røk ut, til fordel for overraskelser som Litauen og Armenia.
Hvordan det hele går, vet man først en stund etter midnatt i kveld: Sendingen estimeres avsluttet kl 00:25.