Uforglemmelige artister, del 2; Toše Proeski

toseescDet er utrolig mange artister som har deltatt i ESC gjennom tidene. Enkelte av disse hører vi aldri noe mere til etter konkurransen, og det kan ofte være like greit. Andre har et eller annet man ikke greier å gi slipp på så lett; i alle fall er det slik for meg.

Det kan være ulike grunner til at en artist fanger min interesse, alt fra en kul opptreden til en sang som passer midt i musikksmaken min, men svært ofte spiller stemmen en avgjørende rolle. Enkelte stemmer treffer meg midt i hjertet, og her skal jeg ta for meg noen av de artistene som for meg har fått «et liv etter ESC». Flere av disse har etter hvert sneket seg inn blant mine absolutte favorittartister, og det er dem jeg vil presentere her.

Toše Proeski representerte Makedonia i Istanbul i 2004. Han deltok med sangen «Life» og endte på 14.plass med 47 poeng.

{youtube}h0s-YdkJqpM{/youtube}

Dette er for meg en av ESC-historiens beste stemmer, noe jeg vil komme nærmere tilbake til nedenfor.

Før jeg kommer så langt må jeg imidlertid fortelle om den ufattelige tragedien som, bare tre år etter hans deltagelse i ESC, rammet Toše (og oss…). 16.oktober 2007 omkom Toše i en forferdelig bilulykke i Kroatia. Han var på vei hjem til Skopje etter en tv-opptreden i Kroatia, og han satt og sov i passasjersetet foran da bilen han satt i kjørte inn i bakenden på en lastebil for så å bli slengt inn i «midtrabatten». Toše ble drept momentant.

tosemic

I tillegg til å være en av Balkans største musikalske stjerner var Toše også et tvers gjennom godt menneske. Han var blant annet UNICEF-ambassadør for Balkan, og i 2004 spilte han inn sangen «This World», som ble Unicefs egen hymne.

{youtube}D1aDyyo0YQg{/youtube}

På Balkan er Toše minst like kjent for sitt humanitære arbeid som for musikken sin. I alle år jobbet han for å bygge broer mellom barn fra de ulike forlkegruppene og religionene i området, og han ble sett på som en av regionens store håp for en forsoning mellom folkegruppene.

tosecloseMusikalsk var Toše aktiv fra en meget ung alder. Sin første nasjonale opptreden fikk han under en barnesangfestival da han var 12 år, men hans «voksne» gjennombrudd kom først med utgivelsen av hans første album i 1999.

I 2000 vant Toše publikumsdelen av den nasjonale uttagningen til ESC, med sangen «Solzi Pravat zlaten prsten«, men med jurystemmene regnet inn kom han på 3.plass, bak Karolina Goceva og XXL (grøss og gru så falskt DE sang…).

I 2003 vant han Beovizija med sangen «Cija si», og skulle dermed ha representert Serbia&Montenegro i Riga, men på grunn av det store antallet land som ønsket å delta fikk ikke Serbia&Montenegro delta før året etter. «Cija si» ble imidlertid en av Tošes største hits, og med nivået i 2003 er det jammen ikke godt å vite hvordan det kunne ha gått…

Men altså; en av ESC-historiens beste stemmer. Toše Proeski er en lyrisk tenor, noe som kommer klart til uttrykk i hans utrolig følelsesladede stemme, som treffer meg midt i hjertet.Han synger «alle» sjangere med bravur, fra rockeballader, pop og «Balkan-country» til klassisk, opera (et kort lite klipp fra den siste tv-sendingen) og folkemusikk.hardestthingcover

Han rakk kun å gi ut åtte album, men det vrimler av klipp på YouTube der han cover’er låter av mange andre artister (han synger for eksempel «fletta av» George Michael i «Jesus to a Child».) og også der han synger sammen med med andre, som i denne duetten med Karolina Goceva (Od nas zavisi, 2002 og Mojot svet, 2007).

Hans (foreløpig) siste album, som er utgitt posthumt, er også hans første engelskspråklige album. Det var ment å skulle lansere ham på det internasjonale markedet, og noen av sangene på dette albumet er det virkelig verdt å lytte til. Mine favoritter akkurat nå er «Glide» og «Separate Ways».

{youtube}ieCjU7eiPg8{/youtube}

Jeg er så heldig at jeg har både elever og andre venner med røtter i Makedonia og ellers på Balkan, så min Toše-samling vokser for hver ferie…

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien