Georgia kommer tilbake

georgia Det georgiske tv-selskapet GPB bekrefter at Georgia vil delta i ESC 2010.Sopho

Georgia har en kort, men nokså begivenhetsrik historie i ESC. De debuterte i Helsinki i 2007, der de ble representert av Sopho Khalvashi med sangen «Visionary Dream» (My Story). Debutanten kom på 8.plass i semifinalen, noe som innebar kvalifisering til finalen Til slutt endte Sopho på en 12.plass i finalen, noe som må kunne karakterieses som en ganske grei start for dette landet langt mot øst.

Året etter, i Beograd i 2008, var det Diana Gurtskayas tur til å representere landet. Hun kvalifiserte seg også til finalen med sangen «Peace Will Come». Den ble nummer fem i den andre semifinalen, og endte til sist på 11.plass i finalen.

I forbindelse med konkurransen i 2009 var det mye snakk om hvorvidt Georgia skulle delta. Dette var på grunn av krigen i Sør Ossetia. Høsten 2008 offentliggjorde Georgian Public Broadcasting at Georgia trakk seg fra ESC 2009, som begrunnelse oppga de at de ikke ønsket å konkurrere i et «land som bryter menneskerettighetene og internasjonale lover.» Etter at de vant Junior Eurovision Song Contest 2008, blant annet med 12 poeng fra Russland, bestemte de seg for å delta også i ESC i Moskva.


I februar 2009 ble det avholdt en nasjonal finale som ble vunnet av gruppen Stefane & 3G med 70-tallslåten «We Don’t Wanna Put In». Denne sangen ble offer for store kontroverser, både i forhold til teksten og melodien. På mange internasjonale nettsider ble det trukket fram en ikke helt umerkelig likhet med «Disco Inferno» med The Trammps. Det største kontroverset handlet imidlertid om teksten, som ble oppfattet som en protest mot Vladimir Putin.

EBU bestemte at sangen ikke fikk delta med den teksten og tittelen, og Georgia fikk beskjed om at de enten måtte endre teksten eller velge en annen sang. Den georgiske kringkasteren påsto at denne beslutningen var blitt tatt etter politisk oress fra Russiske myndigheter, og trakk seg på nytt fra konturransen.

Det har vært spekulert mye rundt hva som ville bli de mer langvarige konsekvensene av Georgias beslutning om ikke å delta i 2009, men nå ser det ut til at «alt» er i orden igjen. Så nå er det bare å vente på at det skal komme flere opplysninger fra georgisk fjernsyn, omkring en eventuell nasjonal finale. På nettsider rundt omkring er debatten allerede i gang i forhold til hvilke artister man ønsker som representanter for Georgia.

Et navn som gjentar seg er Sopho, representanten fra 2007, med det er det egentlig ingen som tror på. Et annet alternativ mange tydeligvis kan tenke seg er en duo som heter «Duet Georgia». Her kan dere høre en av sangene deres. De minner meg litt om årets Slovakiske artister, noe som for meg ikke akkurat er noe minus.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien