Festivali I Kenges ne RTSH 2009

Det er igjen duket for Festivali i Kenges ne RTSH, Albanias nasjonale utvelgelse til Eurovision Song contest. Ikke mindre enn 57 artister er påmeldt til årets utgave av festivalen. På listen finner vi igjen to kjente fjes. Kejsti Tola fra årets eurovision, og Olta Boka fra Eurovision 2008.

Festivalen har pågått årlig siden 1962. Den første artisten som vant festivalen var Vace Zela, med sangen «Femija I Pare» (det første barnet). Vace Zela har også vunnet festivalen hele 10 ganger. Selv om Albania har gjennomgått store kriser, har festivalen alltid blitt sendt på TV i landet.

I løpet av festivalens 47 år har det vært mange skandaler. Mens Albania var under diktaturet,  hadde de stor innflytelse i hvem som vant festivalen. Beskyldninger om korrupsjon, rasisme og at vinneren skal være avtalt på forhånd, har vært vanlig. Her er noen av skandalene:

1972 – Den paranoide diktatoren Enver Hoxha blandet seg inn i festivalen. Han kalte alle jurymedlemmene for fiender av landet, en tittel han ga til alle han følte seg truet av. Mange av jurymedlemmene ble drept, etter beskyldninger om at de gjorde festivalen umoralsk, og oppfordret Albanias unge til å gjøre opprør. Mordene ble brukt som et eksempel til fremtidige organisatorer. Det finnes også en egen bok om denne hendelsen, som heter «Den 11 festivalen».

1980 – Myndighetene blandet seg inn i juryens avgjørelse, og ga seieren til Vace Zela. Vinneren skulle egentlig vært Alida Hisku med sangen «Njerezit E agiveme».

1987 – Vinneren var ment å være Kozma Dushi med sangen «Lot me ty o djale». Diktatorens kone Nexhmije Hoxha ville ikke at denne sangen skulle vinne, og vinneren ble istedenfor en annen sang.

Det er imidlertid ett år som skiller seg ut skandalemessig. Og det er 2007. En artist som skulle ha deltatt dette året, Blero, trakk seg. Han hevdet at han hadde motatt en anonym telefonsamtale, der han ble tilbudt å kjøpe seieren for penger. Han hevdet også at topp tre plasseringene var bestemt på forhånd. RTSH skrev ut en pressemelding, der de sa at Blero selv hadde sagt til organisatorene at han ikke ble med hvis han ikke ble garantert å vinne.

En annen artist i 2007, Manjola Nallbani, beskyldte organisatorene for å ha sabotert sangen hennes. Publikum i salen hørte kun orkesteret spille. Hun kalte også en del av dommerene for mafiasjefer.

2007 utgaven utløste også et stort opprør blant publikum, og fikk masse presse- oppmerksomhet. Dette var fordi sangen «Jeta Kerkon Dashuri» kom på en andre plass. Tre av dommerene ga denne sangen maksimum poengsum, en dommer ga den nest høyeste poengsum, mens to andre dommere ikke ga sangen noenting. Media hevdet at de to dommerne ga sangen 0 poeng fordi artistene var Kosovo-albanske.

Grunnet en trøblete historie og økonomiske årsaker, debuterte ikke Albania i Eurovision Song Contest før 2004. Albania søkte først om å få debutere i 2003, men ble valgt bort fordi tre andre land også skulle debuterte dette året.

I 2004 vant Anjeza Shahini, en tidligere Idol-vinner i landet biletten til Istanbul. Hun endte på en 7. plass i finalen (4 i semifinalen). Året etter vant Ledina Celo biletten til Kiev, men klarte dessverre ikke å gjenta Anjezas suksess. I 2006 vant Luiz Ejlilli, med sangen «Zjarr e fthote», som heller ikke ble noe suksess. I 2007 var det klart for Fredrik Ndoci og hans kone Ajda, med sangen «Hear my plea». Dette var forøvrig Fredriks andre seier i festivalen (første seier fikk han i 1989). De kom på en skuffende 17. plass i semifinalen i Helsinki.

I 2008 vant Olta Boka biletten til Beograd, med sangen «Zemren e lame peng». Hun vant med en veldig liten margin over andre plassen. Hun klarte å kvalifisere seg til finalen i ESC, men endte på en skuffende 17. plass. I 2009 vant Kejsi Tola med sangen «Me merr ne enderr». Denne ble senere endret til engelsk og fikk tittelen «Carry me in your dreams». Sangen endte på en 19. plass.

Albania er hvert år det første landet i Europa til å arrangere sin nasjonale finale. Denne går av stabelen i desember. I årets runde av festivalen, finner vi ikke mindre enn 57 påmeldte artister. Disse skal bli 20 som skal delta i en hovedfinale. Som nevnt finner vi igjen to artister som har deltatt i Eurovision før. Vi finner også igjen Elvana Gjata, som har deltatt i festivalen tidligere og i den Albanske versjonen av Idol. Mira Konci var tidligere festival-deltaker i 1994, 1996 og 2002.

Så da gjenstår det bare å se hva Albania ender opp med i år. Et land som har fulgt godt med i tiden, selv om de var så og si isolert fra 1972 til 1991.

 

Kilder: esctoday.com, eurovision.tv, wiki.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien