Fantastiske Nanne

Nanne Grönvall er en kjent og kjær artist i Sverige. Med sin ekte godhet, ydmykhet og kule stil har hun sjarmert svenskene i senk. Etter å ha deltatt hele ti ganger i Melodifestivalen, som artist, del av en gruppe og låtskriver har hun også blitt godt kjent her i Norge. Mange av hennes Melodifestival bidrag har blitt udødelige klassikere.

Tross hennes ti deltagelser har hun kun fått representere Sverige engang i Eurovision Song Contest. Det var i Oslo i 1996. Da kom hun på tredjeplass som en del av gruppen, One more time.

Men Nannes musikk og melodifestivalkarriere begynte lenge før dette. I 1986 var hun medlem av gruppen Sound of music, som deltok to ganger i Melodifestivalen. Gruppen besto av tre medlemmer: Nanne Nordqvist, Peter Grönvall og Angelique Wildengren. Deres gjennombrudd kom da de var deltagere i Melodifestivalen 1986. Med sangen «Eldorado» sang de seg til en fjerde plass i festivalen. Et år passerer og Sound of music er igjen tilbake i Melodifestivalen. Denne gangen med sangen «Alexandra«, som de også synger til en fjerdeplass.

3 år passerer og i løpet av denne tiden danner Nanne og Peter en ny gruppe. Denne gruppen heter Peters pop squad, dessverre holdt gruppen bare sammen i to år. I 1990 danner Nanne og Peter gruppen One more time, sammen med Maria Rådsten. Mange regner denne gruppen som Nannes virkelige gjennombrudd. One more times sitt debutalbum «Highland» selger seg til topp ti lister i mange land i Europa,  også i Sverige. Gruppens store populæritet gjorde at de måtte holde et høyt arbeidstempo.

Siden de alle hadde forpliktelser hjemme, gikk det fire år før neste album av One more time kom på markedet. I 1994 slapp de albumet med samme navnet som gruppen. Deres første singel fra dette albumet het «Song of fëte». I 1995 fikk gruppen en invitasjon til å skrive en sang til Melodifestivalen. Peter sto for musikken, mens Nanne og Maria sammen skrev teksten. Sangen ble døpt «det vackraste» og ble fremført av Cecilia Wennersten. Ingen hadde tro på denne sangen, men de skulle virkelig ta feil da sangen havnet på en andre plass i Melodifestivalen, kun to poeng bak Jan Johansens «Se på mig».

«Det vackraste» solgte i bøtter og spann i Sverige og her i Norge. I 1995 fikk sangen en grammy for beste sang. Dette er den eneste Melodifestivalsangen, som har mottat en slik utmerkelse.

Oppmuntret av fjoråets suksess fra gruppen, mottok de igjen en invitasjon fra SVT til Melodifestivalen 1996. De skrev sangen «Den vilda«, og i motsetning til tidligere fremførte gruppen denne sangen selv. «Den vilda» var også gruppens aller første sang de fremførte på svensk.

De vant Melodifestivalen og fikk en bilett til Oslo. I Oslo sang de seg til en meget fortjent 3 plass, og suksessen var et faktum. Deres tredje album med tittelen «Den vilda» solgte godt i Sverige og ble deres aller største hit. Den fikk til og med grammy nominasjon i kategorien beste sang.

Etter denne suksessen har det vært stille fra One more time. Maria og Nanne har fremført flere sanger blant annet var Maria bakgrunnsanger for Nanne i Melodifestivalen 2003, da hun fremførte sangen «Evig kärlek».

Starten på Nannes solokarriere ble hennes bidrag til Melodifestivalen 1998, «Avundsjuk«. Dette ble en kjempehit i Sverige og lå lenge på hitlistene i Sverige. Til tross for denne sangen oppnådde hun kun en fjerdeplass i Melodifestivalen, til trøst så står hennes fremføring av denne sangen fortsatt som legendarisk. Hennes oppfølger singel «Vem som helst» lå i 17 uker på den svenske hitlisten.

Hennes første soloalbum, » Circus homo sapiens», solgte også godt. Hennes andre soloalbum «Alla mina ansikter» ble utgitt i 2000. Den første singelen fra dette albumet «Svarta änkan» gikk raskt inn på hitlistene, og vant til og med OGAE sin årlige konkurranse.

I 2001 deltok hun i Storbritannias nasjonale utvelgelse «Song for Europe», med sangen «Men«. Der havnet hun på sisteplass. Sangen var skrevet av Kimberley Rew, grunnleggeren av Katarina and the wawes. I 2003 gjorde hun comeback til Melodifestivalen. Hun sang sangen «Evig kärlek«, der Maria Rådsten var bakgrunnsanger. Dessverre kvalifiserte hun seg ikke til finalen. I 2005 var hun tilbake i Melodifestivalen, denne gangen med sangen «Häll om mig«.

Denne gangen kom hun seg til finalen, og ble sett på som favoritt til å vinne. Når jurypoengene var telt opp lå Nanne på en tredjeplass. Hun fikk flest poeng av publikum, men dette var dessverre ikke nok til å vinne. Da stemmegivningen var over havnet hun på en andre plass, bare tre poeng bak Martin Stenmarck, og hans sang «Las Vegas». «Håll om mig» ble en kjempehit i Sverige. Den lå to uker på førsteplass på hitlistene, og hele åtte uker på topp tre listen.

Sangen solgte også over 10000 eksemplarer, noe som kvalifiserer til gullplate i Sverige. Mon tro om det ikke hadde gått bedre for Sverige i Kiev, hvis de hadde sendt Nanne. I 2007 var det klart for nok et comeback, denne gangen med sangen «Jäg mäste kyssa dig«. Hun kom til andresjansen, der hun tapte for Magnus Uggla.

Nannes personlige liv:

Nannes egentlige navn er Marianne Elisabeth. Hun ble født som Nordqvist, men da hun giftet seg i 1994 med Peter Grönvall endret hun navnet sitt. Peter Grönvall er forøvrig sønn av ABBA medlemmet Benny Andersson. Nanne ble født 18 mai 1962, og sammen med Peter har hun to barn + et tredje barn fra et tidligere forhold. De er bosatt i Stockholm.

kilder: nanne.se wikipedia.org google.com

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien