Stjernen Carola

Få mennesker har betydd så mye for Melodifestivalen som Carola. Med sin fantastiske stemme, vindmaskiner og sin profesjonalitet har hun tatt Norden og Sverige med storm. Hele fem ganger har hun deltatt i Melodifestivalen. To ganger har hun vunnet festivalen, og en gang har hun kommet på andreplass. I 1991 vant hun også Eurovision Song Contest i Roma, etter en av tidenes mest spennende avstemninger.

Carola Maria Häggkvist, som hennes fulle navn er, ble født i Stockholm 8 september 1966. Carola begynte tidlig å synge, og ble fort klar over sin store stemme. I 1977 vant hun en talentkonkurranse, og kom på TV for aller første gang. Det var i «Sveriges magasin», der hun fremførte sangen «Krokodillabarnets klagan«.

I 1982 fikk hun tilbud om å opptre i Melodifestivalen, men takket da nei. Året etter fikk hun tilbudet igjen, og takket denne gangen ja. Hun kunne velge mellom to sanger; «Mona Lisa» eller «Främling». Carola valgte «Främling«, og vant Melodifestivalen og biletten til Tyskland for å representere Sverige. 23 april 1983 sto Carola på scenen i Mûnchen, og fremførte «Främling» foran publikum. 6,1 millioner svensker eller 84% så denne finalen, og dette er fortsatt svensk rekord. Carola sin sjarm og stemme førte henne til en meget fortjent tredjeplass.

«Främling» ble også navnet på Carolas debutalbum, som solgte i over en million eksemplarer. Også dette er svensk rekord. Albumet inneholdt mange kjente hits som: «Mickey«, «Liv«, «Gloria» og «Tokyo«. I desember 1983 slapp Carola sitt første av mange julealbum, «Julfird med Carola», som solgte i 200000 eksemplarer.

I 1984 slapp Carola to pop/rock album, og kommer da også med hennes aller største hit; «Tommy tycker om mig». Singelen ble en stor hit i både Sverige og Norge. Også singelen «Hunger» ble en kjempehit for Carola. I 1985 samarbeidet hun med Bee Gees, når hun ga ut sitt album «Runaway». Sangene «The runaway«, «Brand new heart«, «Spread your wings» og «Radiate» ble kjempehits i Skandinavia.

I 1990 var Carola tilbake igjen i rampelyset, etter noen års pause. Denne gangen var hun nok engang tilbake i Melodifestivalen. Denne gangen med sangen «Mitt i et eventyr«. Etter avstemningen kom Carola på en andre plass, bare slått av Edin – Ådahl, og sangen «Som en vind». Etter en liten skuffelse, satte Carola søkelyset på neste års Melodifestival.

I 1991 var hun tilbake i Melodifestivalen. Denne gangen het sangen «Fångad av en stormvind«. Carola tok revansje fra året før og vant Melodifestivalen 1991, og fikk biletten til å representere Sverige i Eurovision Song Contest, denne gang i Roma i Italia.

Carola leverte som vanlig varene i Roma, til tross for lydproblemer. Avstemningen i denne utgaven av Eurovision Song Contest, skulle vise seg å bli en av de mest spennende noensinne i konkurransens historie. Etter at et land hadde igjen å avgi sine stemmer, var stillingen til Sverige 146 poeng, Israel 139 og Frankrike 134 poeng.

Til slutt sto både Frankrikes, Amina og Carola på likt med 146 poeng. Reglene den gangen var at den som hadde motatt flest tolvere vant, siden begge hadde motatt likt antall tolvpoengere, så de på hvem som hadde flest tiere. Sverige og Carola hadde flest tiere og vant derfor konkurransen. «Fångad av en stormvind» ble nok en kjempehit for Carola. Som en følge av dette ga Carola ut albumet «Hits»en samling av alle hennes hittil største låter, og nok et julelabum. Hun ga også ut en ny versjon av albumet «Much more», som inneholdt to meget kjente Carola sanger; «I`ll live» og «All the reasons to live«.

Etter hennes tiårs jubileum som artist i 1993, utga hun gospelalbumet «My tribute»: Albumet ble utgitt i 16 land og inneholdt en av hennes mest kjente sang «My tribute«. Året etter ga hun ut rockalbumet «Personligt», der hun også debuterte som sangforfatter. Albumet inneholdt store hits, som: «Så lenge jag lever«, «Sanna vennar» og «Guld i dina øgon«.

I 2003 sendte Carola inn en sang til Melodifestivalen, som het «Autumn leaf» eller på svensk «När löven faller«, Sangen kom med i Melodifestivalen, men av ukjent grunn sa Carola nei, og sangen ble diskvalifisert. Sangen kom på hennes neste album «Guld, platina & passion». Sangen ble en massiv hit i Sverige.

Albumet lå også på toppen av svenske hitlister i et helt år, og solgte 300000 eksemplarer. Året etter utga hun det religiøse albumet «Credo» som Carola selv beskrev som en hyllest til hennes kjærlighet til gud. Albumet inneholdt sangen «Gennom allt«, som ble nok en kjempehit for Carola.

I 2005 var hun pause-underholdning under den svenske Melodifestival -finalen. Da ble det klart at Carola skulle komme tilbake til Melodifestivalen for fjerde gang. Året etter i 2006 deltok hun med sangen «I evighet«. Sangen ble beskrevet av Carola, som en potensiell vinner sang.

Hun gikk videre til finalen i Stockholm fra delfinalen i Göteborg. I finalen slet Carola med stemmen. Hun hadde en kraftig halsbetennelse, alikevel fremførte hun «I evighet» med glans, og vant biletten til Athen og fikk representere Sverige i Athen. Noen måneder senere i Athen, hadde «I evighet» blitt til «Invincible«. Carola sang seg til en femteplass, og 170 poeng.

Som en følge av Sveriges dårlige resultater i Eurovision Song Contest 2007, deltok hun igjen i Melodifestivalen. Denne gang som en del av duoen «Johnson&Häggkvist». Bestående av Andreas Johnson, og Carola selv. Sangen deres het «One Love«. De var tidlige favoritter til å vinne, men kom seg bare til andre sjansen. Etter massive mobbekampanjer mot Carola i Svensk presse, gikk ikke sangen videre til noe finale. Etter dette har det vært stille rundt Carola, da hun bestemte seg for å ta en pause resten av 2008.

I 2009 dukket hun opp under Eurovision Song Contest i Moskva. Der sang hun sine tre Eurovision låter pååpningsshowet, og stiftet samtidig bekjentskap med vår egen Alexander Rybak. Dette bekjentskapet resulterte senere i en duett i programmet «Allsang på Grensen«.

I oktober 2009 ble det klart at Carola skulle satse på en internasjonal karriere. Derfor relanserte hun nettsiden sin www.carola.com.

I november 2009 dukket Carola opp i talkshowet «Skavlan» på NRK. Der snakket hun ut om den tunge perioden hun har vært igjennom etter Melodifestivalopptredenen i 2008. Hun gjorde også reklame for sin nyeste juleplate, og den første singelen herfra, som heter «Find my way to betlehem». Opptredenen kan du se under.

Denne artikkelen er selvfølgelig bare en sammenfatning av Carolas lange, og omfattelsesrike karriere. Hun har gjort mye mer enn det som står her. Blant annet spilt i mange musikaler og vært stemmen i en tegnefilm.

Det er få mennesker som har den samme utstrålingen som Carola her. Uansett hva folk sier om henne, så er det ingen tvil om at Carola er profesjonell til fingerspissene. Hun vet hva hun gjør, og hun leverer alltid.

Carolas personlige liv:
Carola var tidligere gift med den norske predikanten Runar Søgaard. Sammen har de en sønn, Amadeus. Carola var også en periode dypt involvert i den religiøse «sekten» Livets ord. Hun er kristen, og dette er nok også grunnen til alle hennes hymner og sanger som handler om gud. Hun er bosatt i Stockholm. Kilder:
wikipedia.org
aftonbladet.se
carola.com

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien