De seks greske finalistene er klare!

hellasDet har gått mange rykter om hvordan Hellas kommer til å legge opp sin nasjonale uttagning i år; de fleste av disse har gått på at de kommer til å ha en intern utvelgelse av artist og så en finale der seerne får velge hvilken låt den utvalgte artisten skal delta med. Dette ser nå ut til å ikke stemme.

ERT har vært i kontakt med noen av de sentrale plateselskapene i Hellas og bedt dem velge ut artister fra sin stall, og det er nå blitt plukket ut seks artister som skal konkurrere i en tv-sendt finale. Hver artist skal fremføre en låt, og foreløpig ser det ut til at vinneren skal kåres på bakgrunn av telefonstemmer.

De seks artistene er Despina Ricci, Katerina Avgoustakis, Eleftheria Eleftheriou, Emigre, Melisses og Sunny Baltzi & Santa Fila. Altså tre kvinnelige solister og tre grupper, hvorav to frontes av en kvinnelig vokalist. Det er med andre ord nokså stor sannsynlighet for at Hellas representeres av en kvinnelig artist/frontfigur i år. Her følger en kort presentasjon av de seks artistene.

 

Vi vil gjøre oppmerksome på at denne nyheten ikke er 100% sikker, da det ikke har kommet noen bekreftelse fra den greske tv-kanalen enda. Flere av artistene har imidlertid bekreftet sin deltagelse, så vi tar sjansen på å publisere det som nyhet alikevel.

despinaDespina Ricci (bildet til høyre) er født og oppvokst i Paris, men familien hennes er gresk. Hun har «alltid» sunget, og hun synger, gjerne jazzklassikere, på både fransk, gresk og engelsk. I tillegg til musikken er hun danser og skuespiller, og hun skriver manus til og regisserer sine egne kortfilmer. I samarbeid med sin mann Marc Ricci og Pierre Zito har hun skapt sangen «Essi Psefti«. Det er det samme teamet som står bak den sangen hun skal delta med i den greske finalen, så da gjenstår det å se om vi får noe i samme stil der.

Katerina Avgoustakis har jeg tidligere presentert under «ryktebørsen», men her kommer litt utfyllende opplysninger om henne. Hun har tidligere deltatt i den belgiske finalen av esc i 2002, da som medlem i gruppen Indiana. De fremførte bidraget «Imitation Love» uten stort hell; de endte nede på en femte plass. Siden har hun fortsatt å drive med musikk; seier i talentshowet «Star Academy» i Flandern, mange hits på lister i Belgia, Nederland og til og med i Kanada, flere albumutgivelser og nominasjoner (og noen seiere) til flere musikkpriser i flere land. Her kan du høre en av hennes låter «Shut Your Mouth«.

eleftheriaEleftheria Eleftheriou (bildet til venstre) finnes det ikke mye informasjon om. Hun er kypriotisk, og har deltatt i den greske utgaven av x-faktor, der hun nylig ble stemt ut, visstnok lenge før de kom til fianlen. Hun har ikke gitt ut verken album eller singler, og de eneste videoklippene jeg har funnet med henne er fra x-faktor. Du kan jo lytte og avgjøre selv… Her er en gresk litt etnisk sang, og her er Alicia Keys’ «No One«; den sangen hun sang i det programmet der hun ble sendt hjem.

Emigre har jeg også presentert på «ryktebørsen», men her kommer det noen opplysninger på nytt. Emigre ble startet i 1998 av Yiannis Haniotakis, og har vært aktive hele tiden siden, med nokså varierende besetning. Yiannis samarbeider med de artistene han til enhver tid har behov for til sine prosjekter. De lager nye forskjellig musikk, melissesnoe du kan høre eksempler på her, her og her.

Melisses (bildet til høyre) er en helt nystartet gruppe, spesialsammensatt av plateselskapet Universal Music. Det finnes ingen bakgrunnsinformasjon om gruppen, men på bildet av dem kan vi se fem kjekke unge menn; altså et boyband av den gode damle sorten. De har så langt kun sluppet et videoklipp, og det kan du høre her. Det er foreløpig ikke kjent hvorvidt det er denne sangen de skal delta med i den greske sunnyfinalen.

Sunny Baltzi & Santa Fila (bildet til venstre) er gresk jenterock på sitt kuleste. Sunny er frontfiguren som startet bandet, og der er hun som er vokalist. Hun er også dj, komponist, tekstforfatter og hun er utdannet innen film. Her kan du høre «Amsterdam«, hvor de høres litt ut som en blanding mellom Jane Helen og Vanilla Ninja…og her er en litt mer dempet låt som jeg ikke aner hva heter…(men som jeg synes er kjempefin).

Kilde; oikotimes.com

Del:
Relaterte artikler
MGP 2023
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien