Al Bano & Romina Power; Den italienske kjærlighetsduoen

I en periode var de Italias største stjerner på 1980-tallet. Sammen lagde de hits som «Sempre sempre», «Liberta», «Di piu» og «Nostalgia Canaglia». I tilegg til å være en duo, var de også gift og hadde fire barn sammen. I nesten 30 år turnerte sammen og deltok flere ganger i både Sanremo-festivalen, og i Eurovision Song Contest. Men som i alle lykkelige kjærlighetshistorier skulle deres karrierer få en både brå og tragisk slutt.

For oss Eurovision Song Contest-fans var de nok mest kjent for sine to bidrag i konkurransen. De stilte opp for Italia i 1976 og i 1985. I 1976 med den moderne engelskspårkelige balladen «We’ll Live iI All Again», og i 1985 med up-tempo sangen «Magic, oh magic». De fikk en syvende plass begge gangene de deltok. Men deres arbeid omfatter mye mer enn dette, og deres start som duo og ektepar begynte allerede i 1970.

Al Bano Carrissi (scenenavn Al Bano), var allerede da en stor stjerne i Italia med sanger som «Nel sole» og «La siepe«. I 1967 møtte han Romina Power. Det var under en filminspilling av filmen «Nel sole», som fikk tittelen etter Al Banos debutsingel. Romina Power var datter av den kjente amerikanske skuespilleren Tyrone Power. De giftet seg 26 juli 1970, og med det begynte deres samarbeid som duo.

Deres første album het «Dialogo» og ble utgitt i 1975. Mellom 1967 og 1983 spilte de inn syv filmer basert på deres sanger. Mellom 1969 og 1974 utga også Romina tre soloalbumer. Mange av deres albumer ble også oversatt til spansk.

I 1976 var det klart for deres aller første deltagelse i Eurovision Song Contest. Med den engelskspråkelige sangen «We’ll Live iI All Again». Etter en fin fremføring på italiensk og engelsk, fikk de en syvende plass. Sangen ble senere spilt inn på både spansk og fransk.

I 1982 hadde duoen fire sanger på den italienske hit listen. Dette var rekord. Samme året deltok de i San remo-festivalen med sangen «Felicita», som på norsk betyr lykke/glede. De klarte en andreplass, og sangen solgte i hele seks millioner eksemplarer: Noe som ga de en tysk golden globe. Samme året utgav de også to album: «Felicita» og «Che angelo sei».

I 1984 deltok de nok engang i San Remo festivalen. Denne gangen het sangen «Ci sara«, som på norsk betyr «det som skal komme.» Dette ble deres aller første Sanremo seier. Sangen finnes på albumet «Effeto amore».

«Ci sara» solgte godt, og de ble veldig populære i Østerrike, Frankrike, Tyskland og Italia. Dette var også deres kjerneområde i Europa. Siden de vant Sanremo festivalen i 1984, ble de Italias representanter i 1985.

I 1985 var det klart for deres andre Eurovision Song Contest bidrag. Denne gangen het sangen «Magic oh magic«, og var en typisk italiensk popsang. Romina var iført en flott gullkjole og sammen sang de seg til nok en syvende plass for Italia.

Året etter signerte de en platekontrakt med et internasjonalt plateselskap. Dette ble starten på deres internasjonale suksess. Albumet het «Sempre sempre«,som på norsk betyr alltid alltid. Singelen med samme navn som albumet, ble en salgsuksess for duoen. De turnerte stadig i kjerneomårdet sitt og ble mer og mer populære.

I 1987 var det klart for deres tredje deltagelse i Sanremo festivalen, og det som kunne blitt deres tredje opptreden i Eurovision. De sang sangen «Nostalgia canaglia«. De havnet på en tredjeplass i San Remo festivalen dette året. Romina var forøvrig gravid med parets datter Romina jr, dette året. Samme året utga de albumet «Liberta». På albumet sang Romina en duett med deres felles datter Ylenia. Sangen het «Abbi fede». Albumet solgte godt i hele Europa.

I 1989 utga de albumet «Fragile». Her synger Romina en duett med sin halvbror Tyrone Power Jr.

I 1991 var det klart for deres fjerde og siste opptreden i Sanremo-festivalen. Sangen het «Oggi sposi«, som på norsk betyr «nygift». Etter en glimrende fremføring, kanskje deres aller beste, havnet de til slutt på en niende-plass. Samme året feiret de også 25 år som duo. De utga albumene «Le piu belle canzoni» og «Vicerai – greatest hits». Det førstnevnte albumet inneholder også singelen «Liberta» som ble en av duoens mest populære sanger. De skrev også en biografi som het «Autoritratto dalla A alla R» og utga også en video med samme tittel.

I 1993 kom albumet «Notto e giorno», som inneholdt den kjente sangen «Domani domani». Men i 1994 inntraff personlig tragedie i deres liv, som førte til at de avlyste alle singelutgivelser og turneplaner.

I 1995 utga de sitt aller siste album som duo. «Emozionale», med dette albumet fulgte også en videoversjon med tittelen»Una vita emozionale».

Neste år ble det kanskje klart for det italienske publikum at deres tid som duo var over. Al Bano deltok nemlig alene i Sanremo-festivalen dette året med bidraget «E la mia vita«, og utga også et soloalbum. Romina spilte inn en CD med sin sønn Yari, som dessverre aldri ble utgitt. Hun skrev også en bok om sin berømte far med tittelen » Cecando mi padre».

I 1999 var en duokarriere på nesten tretti år over. I et brev til et italiensk ukeblad annonserte Al Bano parets skilsmisse. Grunnen skulle være at de ønsket å gå separate veier, og at de hadde satt seg ulike mål for fremtiden. Deres personlige tragedie i 1994 hadde også satt sine spor i skilsmissegrunnen.

Selv om de ikke lenger var en duo, fortsatte deres karrierer. Romina deltok i flere TV-show, blant annet som dommer i den italienske versjonen av «Skal vi danse». Hun har også brukt sin tid på å skrive bøker og male malerier. I 2008 flyttet hun tilbake til USA, med begrunnelsen om at det var umulig for henne å fortsette sin karriere i Italia. Italienerene tok dette med stor fornærmelse, etter som de hadde vært hennes publikum i mer enn 30 år.

Al Bano derimot fortsatte å være en kjær artist for italienerene. I 2000 returnerte han til Eurovisions-scenen, denne gangen som bakgrunnsanger for det sveitsiske bidraget «La vita cose?«. I 2005 deltok han i det italienske reality programmet «L`isola dei famosi», sammen med sin yngste datter Romina Jr. I 2007 deltok han nok engang i Sanremo. Denne gangen med bidraget «Nel perdono«, som havnet på en andreplass. Han turnerer fortsatt verden over, og har til dags dato solgt 165 millioner album.


Deres personlige liv:

Al Bano Carrissi ble født 20 mai 1943 i den italienske byen Cellino San Marco (hvor han fortsatt bor den dag i dag). Hans far kjempet i den italienske hæren under andre verdenskrig i Albania, og hans mor kalte han derfor opp etter dette landet. Al Bano vokste opp med å høre på opera, og ble tidlig glad i denne sjangeren.

Romina Fransesca Power, ble født 2 oktober 1951 i Los Angeles, California i Usa. Hun var datter av den kjente amerikanske skuespilleren Tyrone Power, og hans andre kone den meksikanske skuespilleren Linda Christian. Paret skilte seg i 1956, og Linda tok med seg Romina og hennes søster Taryn, til å bo rundt omkring i hele verden.

De oppholdt seg for det meste i Mexico og i Italia. Herav Rominas tilknytning til Italia. Romina ble tidlig kjent med musikken og for det italienske publikum. Allerede som fjortenåring dukket hun opp i flere italienske filmer.

Det var under en filminnspilling hun møtte sin fremtidige mann og artistpartner Al Bano. De møttes i 1968, og giftet seg i 1970. Samme året fødte Romina parets første datter Ylenia. Tre år etter fødte hun parets eneste sønn Yari. Og i 1985 parets andre datter Cristel. Deres siste datter Romina Jr ble født i 1987.

I 1994 inntraff en tragisk hendelse, og som ga grobunn for parets seperasjon fem år senere. Under en backpacker tur til USA forsvant deres eldste datter Ylenia mystisk. Politiet lette overalt etter henne, og hadde flere personer inne til avhør. Hennes daværende kjæreste og samboer var også inne til avhør, mistenkt for å ha bortført henne. Han slapp senere fri da politiet mangler bevis.

Et vitne hevdet å ha sett en jente som passet til Ylenias beskrivelse, denne personen skal ha kastet seg i Mississippi-elven. Store dykkersøk ble satt igang uten resultat, og frem til idag har fortsatt ikke liket av henne dukket opp. Romina tror fortsatt hun lever, mens Al Bano skal i et TV-program i 2006 ha sagt at han tror hans datter er død. Italiensk media spekulerer nesten ukentlig i at hun har blitt sett ulike steder i verden.

Etter denne hendelsen begynte deres ekteskap å hangle, og i 1999 skilte paret seg. Dette ble annonsert i et åpent brev til et italiensk magasin. Al Bano flyttt tilbake til sin fødeby der han fortsatt bor idag. Han giftet seg på nytt, og fikk to nye barn i 2006. Et år etter skilte han seg igjen.

Romina flyttet tilbake til Arizona, USA i 2008. Hun driver fortsatt med kunst og malerier, mens Al Bano fortsatt gir opptredener i Italia.

Her kan du se intervju med Romina Jr og Romina selv. Dette ble sendt på RAI Uno 28. august i år.


Dette var bare en oppsummering av deres felles karriere og personlige liv. Det har vært vanskelig å få fatt på duoens arbeid og kilder, men noe har da kommet frem.

Til slutt kan vi runde av med en flott opptreden der de fremfører to av sine største hits; «Di piu» og «Sempre sempre» fra Østerrike. Årstaller er uvisst, men det er nok rundt 1990.

Kilder:
1. Wikipedia
2. eurovision.tv

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien