MGP-artister på topp i 2009 (oppdatert)

De er blant de mest solgte og mest omtalte i 2009: Fjorårets nummer èn og to i Melodi Grand Prix, Alexander Ryak og Tone Damli Aaberge. Men de er visstnok ikke blant de mest spilte!

VG-listene for 2009 viser at Rykal og Aaberge stod for to av fjorårets største hits i Norge med «Fairytale» og «Butterflies», selv om de i henhold til listeplasseringer og antall uker på listene – må seg forbigått av Donkeyboys «Ambitions». Og nettopp Donkeyboys bakmann,  produsenten Simon Eriksrud, stiller opp i teamet bak Bjørn Johan Muri i årets MGP, med «Yes Man».

rybakaaberge

Tone Damli Aaberge oppnådde 17 uker på Norges offisielle singleliste med «Butterflies» – med en andreplass som beste notering. «Fairytale» nådde (selvfølgelig) helt til topps – og lå på listene i fine 22 uker.

Til tross for dette, har allikevel «Fairytale» solgt mer enn Donkeyboy. Og på VGs oversikt over fjoråets mest solgte singler/låter – ligger Rybak som nummer 1 og 21. «Butterflies» er fjorårets niende mest solgte låt.

Ser vi på Hit40 – Dagbladets noe omdiskuterte liste for radio-spilling – ser ting imdilertid noe annerledes ut. Her «Butterflies» helt nede på en attende plass, mens «Fairytale» kun er numme tretten over årets mest spilte låter på radio. Denne lista toppes av Beyonces «Halo», foran Eric Hutchinson og Kate Perry. (Donkeyboy er her nummer fem).

TV2 Underholdning melder også nå like på nyåret at Damli Aaberge og Rybak er årets mest omtalte kjendiser i Norge. Rybak har beholdt en sterk posisijon i media helt siden MGP-finalen i fjor – mens Damli Aaberge oppnådde en topp under finalene, og i sommer – da Se & Hørs behandling av hennes forhold til skuespiller Aksel Hennie førte til flere kritiske røster mot sladder-bladet, og dertil store oppslag i dagsavisene.

Selv om Maria Haukaas Storeng og Mira Craig må sies å være de to artistene som startet med å få Melodi Grand Prix stuerent i norsk presse – må vi vel ærlige å si at den økende oppmerksomheten nok allerede startet med Wig Wam i 2005. Allikevel har 2009 uten tvil overgått det meste man kunne forutsett av medieomtale, salgstall og suksess – på flere måter.

Om ei uke starter Melodi Grand Prix 2010 med første delfinale i Brekstad på Ørlandet. Allerede da vi gjennom et usedvanlig sterkt startfelt, få første hint om vi også i år kan få artister og låter som tar både medier og ører med storm.

Kilder: VG, Dagbladet, TV2, NRK, Farojournalen – Montasje: NRK

Del:
Relaterte artikler