Uforglemmelige artister, del 8; Yohanna

YohannafinalenDet er utrolig mange artister som har deltatt i ESC gjennom tidene. Enkelte av disse hører vi aldri noe mere til etter konkurransen, og det kan ofte være like greit. Andre har et eller annet man ikke greier å gi slipp på så lett; i alle fall er det slik for meg.

Det kan være ulike grunner til at en artist fanger min interesse, alt fra en kul opptreden til en sang som passer midt i musikksmaken min, men svært ofte spiller stemmen en avgjørende rolle. Enkelte stemmer treffer meg midt i hjertet, og her skal jeg ta for meg noen av de artistene som for meg har fått «et liv etter ESC». Flere av disse har etter hvert sneket seg inn blant mine absolutte favorittartister, og det er dem jeg vil presentere her.

Yohanna representerte Island i Moskva i 2009 med sangen «Is It True». Hun sto der for Islands beste resultater da hun endte på andreplass med 218 poeng, kun slått av Alexander Rybak og «Fairytale».

yohanna_closeYohanna, eller Jóhanna Guðrún Jónsdóttir som hun egentlig heter, er en artist med en lang karriere bak seg, til tross for sin unge alder. Hun platedebuterte i 2000, i en alder av 9 år. Det kom senere to barneplater til, hvorav en er en juleplate. Her kan dere høre og høre 12-årige Jóhanna fremføre «Still Friends» sammen med færøyiske Brandur.

Hennes første album som voksen artist, «Butterflies and Elvis», ble utgitt på Island i 2008. I resten av Europa, i alle fall i de nordiske landene, kom den i løpet av sommeren 2009. Sporene på dette albumet er svært varierte når det gjelder sjangere, og det viser en bredde i Yohanna, både som sanger og ikke minst som låtskriver. Tittelsporet er en aldeles nydelig sang som handler om Kjæresten hennes; hun skal ha skrevet teksten da hun var i USA og han var på Island og hun savnet ham fælt. «Lose Myself» er en mer bluesinspirert låt, mens «Say Goodbye» er en litt raskere låt, men den er fortsatt trygt plassert i kategorien «ballader», som absolutt det meste hun har gitt ut. Her kan du høre en collage av syv av hennes låter.

Sommeren 2009 lå Yohanna så trygt plassert høyt oppe på VG-lista at hun reiste rundt i Norge, sammen med blant andre Alexander Rybak, og var en del av «VG-lista Topp 20»-turnéen. På bildet under ser du henne fra en opptreden i Trondheim.

yohannatrheim

Yohanna er i dag student ved Söngskolinn i Reykjavik (The Reykjavik Academy of Singing and Vocal Arts), i tillegg selvfølgelig til at hun spiller konserter i både inn- og utland.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien