Söngvakeppni Sjónvarpsins – første delfinale (oppdatert direkte)

songvakeppnin2010_normalNå er vi klare for den første delfinalen i Söngvakeppni Sjónvarpsins; den islandske uttagningen til Eurovision Song Contest. Årets utgave består av tre delfinaler, der fem bidrag skal konkurrere om to billetter til finalen.

evamaria_ragnhildurDet er, som i fjor, Eva María og Ragnhildur Steinunn (bildet til høyre) som skal lede sendingene på RÚV. De skal føre oss gjennom fire sendinger bestående av fem (seks i finalen) konkurrerende låter og besøk av kjente personer i studio. Kveldens første gjest er fjorårets islandske deltager i ESC; Jóhanna Gudrún/Yohanna.

Mange antar at denne første delfinalen kan komme til å bli en kamp mellom de tre balladene «You Are The One», «The One» og «You Knocked Upon My Door». I tillegg til disse tre er det countryrocklåten «Out Of Sight» og den moderne poplåten «In the Future» som skal konkurrere i kveld.

Og nå er vi i gang;

Eva María og Ragnhildur Steinunn ønsker velkommen og snakker kort om at finalen i ESC i år tar plass i Oslo, og forklarer at vi skal høre fem låter og at to av dem går til finale. De forteller også at Yohanna kommer på besøk senere i programmet. 

Så er det klart for kveldens første bidrag; Íris Hólm som synger «The One«, en real powerballade i beste Celine Dion-stil. Hun stiller i en bronsefarget gammeldags ballkjole som ville passet bedre som gardin, men typen kjole passer godt til sangen. Íris har en utrolig sterk stemme og framføringen er prikkfri; ikke EN falsk tone. Hun presenterer sangen med all den pasjon den fortjener og trenger. Den får meget god applaus fra det lille publikummet i salen. FOR en start på kvelden! Knallbra!!

Så er det Matti Matt som kommer med sin «Out of Sight«, det ene av to bidrag i kveld som ikke er ballader. Han er i helsvart og har med seg en gitar som han innimellom spiller litt på. På scenen blir han backet opp av to meget livlige dansere, to korister og en fiolinspiller. Dette er skikkelig tøff countryrock, og det er ikke noe å utsette på framføringen. Jeg synes dette er en bra låt, men kanskje ikke god nok til å nå toppen? Matti leverer en meget god gjennomkjøring, med meget god vokal.

Nå kommer kveldens veteran; Sjonni, med balladen «You Knocked Upon My Door«. Dette er kroneksemplet på «pen mann i pen dress synger en pen ballade pent»; med andre ord fullstendig middelmådig. Han er pent kledd i svart dress med åpen hvit skjorte, og han har med seg en pianist og tre korister. Som de to foregående nummerne er det boritmot prikkfritt fremført fra solistens side, men koret høres litt surt ut når de kommer inn med a-a-a-a på refrenget… Sangen i seg selv kunne godt vært en som ble funnet for dårlig til å være med i en eller annen Disney-film…

Så er det klart for Kolbrún Eva med balladen «You Are The One«, som er skrevet av mannen hennes. Hun synger veldig dårlig engelsk, og vokalen er heller ikke helt stø hele veien. Hun har på seg en utrolig søt, knallgul «babydoll»-kjole og har en gul blomsterspenne i håret; Utrolig søtt! Jeg liker denne sjangeren, men det tar en del gjennomhøringer før denne vokser seg stor nok, og det er veldig dumt for en ESC-låt.

Nå kommer konkurransens yngste artist; Karen er bare 16 år. Hun fremfører en moderne poplåt som heter «In the Future«. Showet åpner med hiphopdansere i silouetter, og Karen kommer fram på scenen, kledd i en bitteliten sølvkjole. Introen til låten er kul, men Karen treffer dessverre knapt en eneste ren tone gjennom hele sangen. Jeg har hørt andre sanger av henne, live, og hun synger egentlig bra, så det var muligens nervene som tok fra henne kontrollen? Dette gjør det dessverre direkte vondt å høre på. I tillegg ser hun helt fra starten av meget stiv og ubekvem ut, muligens på grunn av antrekket?

Min vurdering av denne delfinalen, etter å ha hørt låtene fremført live blir da;
1) «The One»
2) «Out of Sight»
3) «You Are the One»
4) «You Knocked Upon My Door»
5) «In the Future»

Telefonlinjene åpner, og mens seerne ringer og stemmer får vi underholdning fra studio.

Programlederne tar oss gjennom det som skjedde i fjor, da Yohanna vant på Island og tok sølvet i Moskva. Så kommer Yohanna i studio, og de snakker om hvordan det siste året har vært for henne. Hun forteller at hun har vært både i Norge, Sverige, Finland, Tyrkia og flere andre steder for å spille konserter, og at deltagelsen i ESC har gjort underverker for karrieren hennes. På spørsmålet; «IS it true?» svarer hun «Já, it IS true!».


Nå får vi se mange klipp fra YouTube av folk som synger «Is It True»; av MEGET varierende kvalitet.

Så får de selskap av Ingó, som sang «Undir Regnbogann» i fjorårets finale. De synger sammen, først en Johnny Cash-låt, og så «Tell Me» fra ESC 2000. På spørsmål om hvorvidt de kunne tenke seg å synge sammen i ESC er de litt vage; Yohanna sier at hun nok er ferdig med ESC, men hun utelukker det ikke totalt.

Så er vi framme med avgjørelsen; og de to som går til finalen fra denne semien er;

«Out of Sight»

og

«The One»

Kilder; ruv.is, visir.is

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien