De neste 5 fra Island

songvakeppnin2010_normalDa er allerede bidragene som deltar i andre delfinale på Island lagt ut; du kan lytte til dem HER. I dette heatet kommer blant andre den sangen jeg (og så godt som alle ekspertene på Island) hadde forhåndstippet som vinner, men jeg er redd for at jeg må ta tilbake det tipset… Her kommer uansett min vurdering av bidragene som skal konkurrere i programmet på lørdag. Jeg har ikke funnet noen startoppstilling, så jeg tar dem alfabetisk.

«Gefst ekki upp» er en litt countryaktig ballade. Vokalisten i gruppen Menn ársins har en halvhes stemme som passer veldig godt til denne sangen, men jeg har ikke troen på at dette kommer til å gå til finale. Det synes jeg er veldig synd, for dette er en av få sanger som fremføres på islandsk i årets uttagning.

hvanndalsNeste bidrag i den andre delfinalen er også kveldens andre og siste sang som er på islandsk. Den heter «Gleði og glens» og fremføres av den populære folkrockgruppa Hvanndalsbræður (bildet til høyre). Og dette er en utrolig morsom miks av folkemusikk, rock og litt countryelementer. Dette er nok noe islandingene kommer til å like, men om de liker det godt nok til å sende det til finalen gjenstår å se. Jeg må innrømme at jeg har litt sansen…

 

Så kommer heatets første popballade, «I Believe in Angels», som fremføres av den nokså ukjente Sigrún Vala. I refrenget tar den seg opp og vi får nok en sang med innslag av countryelementer. Dette synes jeg at jeg har hørt veldig mange ganger før, så for meg blir det litt for standard. Det jeg har greid å finne av Sigrún Vala tyder imidlertid på at hun synger bra live, så det er jo mulig at den tar seg opp litt på scenen.

Den fjerde sangen heter «Now and Forever» og er laget av Albert Guðman Jónsson, mannen bak min store favoritt på Island i fjor, nemlig Kajas «Lygin Ein». På grunn av dette hadde jeg STORE forventninger til dette bidraget, men konklusjonen er at forventninger skal man være forsiktige med… Dette er en ballade av det mer tradisjonelle slaget, dog meget kompetent fremført av Edgar Smári.  Dette er også velkjente takter i ESC-sammenheng, og jeg tror den vil slite med å ta seg videre. Det er allerede en stor ballade i finalen, og denne når ikke «The One» til knærne engang.

JogvanruvSå kommer den sangen det har vært knyttet størst interesse til på forhånd. Dette er årets «dream team» på Island; Óskar Páll, som er mannen bak «Is It True», sammen med Bubbi Mothens, som er en av de mest populære sangere og låtskrivere på Island de siste 15 årene. Og på toppen av det har de fått en av de siste par årenes mest populære artister, færøyiske Jógvan (bildet til venstre), til å fremføre bidraget «One More Time».

Forventningene til dette bidraget har naturlig nok vært svært høye blandt islandske fans, og også hos en del av oss andre, men jeg er ikke overbevist om at dette holder. Jeg tror helt sikkert det kommer til å gå til finale, men om det vinner billetten til Oslo, det er en halt annen sak. «One More Time» er en  slags midtempo ballade, og jeg tror dette er en sang som vokser på flere gjennomhøringer. Etter å ha lyttet til den en gang, er min konklusjon at det er en helt ok låt, men slett ikke det helt store som vi ventet og håpet på.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien