Kuunkuiskaajat representer Finland i Mai (live oppdatert)

I kveld er det klart for den første finalen av de nordiske landene. Det er våre finske venner som velger sin representant til Oslo i kveld. Sendingen går, i likhet, med de andre semifiinalene direkte fra YLEs tv studio i Tampere. Sendingen blir fulgt med live kommentering her på escNorge.

finland

For å høre alle bidragene og se tidligere fremføringer se her

Alle registrerte brukere er hjertlig velkomne til å delta på live chat her

De som skal konkurrere er ikveld:

1. Maria Lund – Sydän ymmärtää

2. Antti Kleemola – Sun puolella

3. Linn Nygård – Fatal moment

4. Pentti Hietanen – Il mondo e qui

5. Heli Kajo – Annakadun kulmassa

6. Nina Lassander – Cider Hill

7. Amadeus Lundberg – Anastacia

8. Sister Twister – Love at first sight

9. Eläkeläiset – Hulluna humpasta

10. Kuunkuiskajat – Työlki ellää

Finalen begynner klokken 19:00(20:00 finsk tid). Det hele blir avgjort igjennom sms stemmer, og vinneren skal kåres igjennom to runder. Først skal tre bidrag kvalifiseres til superfinalen, og der etter kåres vinneren. Sendingen er beregnet til å vare i ca en time og femti minutter, noe som betyr at vi vet resultatet ca 20:50 norsk tid.


Da var vi igang i Finland. Programlederne Janna og Mikko(ikke samme som pauseunderholderen) som har vært med oss i disse ukene tar oss imot. Janna er også kjent fra Eurovision Song Contest 2007 da hun var programleder der, sammen med kveldens pauseunderholdning Mikko Leppilampi.

1. Maria Lund – Sydän ymmartää
Kveldens første artist ut er Maria Lund. Hun gikk videre fra forrige fredag, og stiller med en femtitalls lignende låt. Ifølge en undersøkelse ligger hun på andreplass i hvem som kommer til å vinne biletten till Oslo.

Sydan ymärtää er en femtitalls slager, og koreografien er tydelig inspirert av dansen swing. Personlig finner jeg denne slitsom, men de skal ha poeng for koreografien. Annet enn det virker det som om denne varer i et halvt liv.

2. Antti Kleemola – Sun puolella
Nestemann ut er Antti Kleemola, han stiller med sangen sun puolella. Ikke en av kveldens favoritter, dessverre må jeg si.

Sangen starter med Antti, som sitter ved pianoet og spiller. Sangen er virkelig fin, en pianoinspirert ballade. Hvordan denne hadde gjort det i esc tør jeg ikke si, men det hadde absolutt vært en verdig representant for Finland. Tomlene opp.

3. Linn Nygård – Fatal moment
Den tredje artisten her ikveld er Linn Nygård. Kjent for å ha representert Finland i mgp nordic 2007. Hun synger kveldens eneste rockesang, og kanskje den vinner? Finnene er jo veldig glad i rock, det vet vi jo fra før av.

Linn er litt svak i stemmen, den drukner nesten i bakgrunnssmusikken. Men for sånne som meg som er totalt tonedøve, er dette faktisk småfengende. Dog har jeg mistanke om at denne gikk videre bare fordi det er rock.

4. Pentti Hietanen – Il mondo e qui
En sang med tittel på spansk venter oss nå. Verden er her, ja kan tro vi er spente.

Hvilket språk er det her egentlig? Spansk, Italiensk eller Finsk? Kanskje Italiensk tror jeg, syns jeg kjenner igjen noen gloser. Uansett hvilket språk det er så var denne forferdelig kjedelig. Er så irriterende med artister som skal synge opera, men som bare gjør det halvveis… Dårligste hittil.

5. Heli Kajo – Annakadun kulmassa
Klart for kveldens bidrag for barn nå. Denne høres ut som en barnesang. Dog er den en liten joker og kan fort komme seg til superfinalen.

Høres ut som en barne tv sang, som sagt. Men den er fengende, og tydelig inspirert av Thomas toget som gikk på tv for noen år siden. Helt greit dette, men ikke en sjanse i esc.

6. Nina Lassander – Cider hill
Nina Lassander på scenen nå. Dette er også en favoritt. Cider hill handler om gamle dager, noe som også går igjen i teksten.

En kjempesøt sang dette. Nina og de andre på scenen lyser opp. For meg kveldens beste hittil. Skal jeg absolutt være negativ her, så må jeg bare si: Dropp de teite paraplyene…

7. Amadeus Lundberg – Anastacia
Dags for kveldens superstjerne. Amadeus har tidligere vunnet et finsk talentprogram, og er meget populær her i Finland. Stor jubel før denne begynner på scenen.

Anastacia er meget fengende, og er vel den av sangene her ikveld som kan gjøre det best. Amadeus kan minne mye om Alexander, dessverre mangler han nok mye av den naturlige sjarmen han har. Fremføringen ser virkelig ikke bra ut, og han bør droppe bakgrunnsdanserne hvis han får biletten til Oslo.

8. Sister Twister – Love at first sight
Sister twister på scenen her nå. Er de her søstere? Noen som vet?

En rockelåt igjen her. Ser de ikke har lykkes helt med stylingen heller nei, Mariann Thomassens finske kusiner det her kanskje? Nå er det jo sangen det handler om, så la oss se vekk fra stylingen. Sangen er ja virkelig ikke bra. Likte ikke denne, og nok en merkelig fremføring. Denne er kjedelig og virker evigvarende akkurat som Maria Lund sin sang. Dog har jeg ingen problemer med å se for meg denne vinne i Finland.

9. Eläkelääiset – Huluna humpasta
Klart for litt ekte tysk ompa ompa her nå. Dette er kveldens store favoritter, ifølge en avstemning i en finsk avis.

Dette var virkelig fin, til tross for de tyske musikken. Nok et forferdelig nummer. Sangen er ikke engang fengende… Ikke send denne til Oslo, vær så snill Finland… Jeg ber dere. Litt tekniske problemer her nå virker det som…

10. Kuunkuiskajat – Työlki ellää
Kuunkuiskajat, håper jeg slipper å skrive det navnet noe mer nå… Stiller med sangen Työlki ellää.

Denne er typisk finsk, trekkspill og vodka. Fremføres av to vakre blondiner, og denne er virkelig bra. Er spådd en tredjeplass i følge en avstemning forøvrig. Jeg liker denne veldig godt, selv om trekkspillmusikk virkelig ikke er meg. En veldig sjarmerende og søt sang. En fin avslutning på alle bidragene i denne finalen.


En forferdelig slitsom webcast det her, stopp spill stopp, hater slikt….

Men nå sender de et lite innslag om Norge i eurovision, så koslig 🙂 Alexanders innslag får stor jubel i salen hører jeg…

Der er avstemningen om hvem som skal til superfinalen avsluttet. Underholdning med Mikko Leppilampi nå, programlederen fra 2007. Han er visst også på femtitallsbølgen… Ødelagt utseendet sitt med det fæle skjegget også, jeg må bare påpeke det. Han som var så kjekk i 2007. Jaja…

Trine og Oddvar nå… Tydeligvis humor på vår bekostning, hehe… Norjelainen, de skal visst hoppe fra Holmenkollen. Morsomt selv om jeg ikke forstår noenting…

Til superfinalen: Nina Lassander, Eläkelääiset og Kuunskujat…

Nå skal alle opptre igjen…

Jeg må si at Cider hill virkelig er en vakker låt, og håper denne vinner av alle i superfinalen.

Elakelääiset nå med sin ompa ompa sang… Like grusomt som istad. Tar denne sangen aldri slutt? Hehe, uff…Folk buer i salen, ja kan du skjønne hvorfor?

Kuununskajat opptrer nå, også en perle av en sang må jeg innrømme. De gir virkelig alt denne siste gangen.

Nå er det klart for Alexanders opptreden. Vill jubel i hele salen her nå. Alexander sjarmerer som alltid. Synger en ny sang for anledningen «Europe skyes», en meget fin låt. Også over til «Fairytale», med enda mer jubling i salen.Sjarmerer med finske gloser også. Så et lite intervju. Der Alexander sier at alle er vinnere, og at de er flinke til å representere alle sjangerene Finland har. Et klipp der Janna synger «Fairytale» mens hun kommenterer i Moskva.


Og der er telefonene stengt, og vi får straks vite hvem som skal representere Finland i Oslo i mai…. Hvem blir det?

KUNNUNSKAJAT vinner!! Og får reise til Oslo!

{youtube}EfCLuoKyibE&feature=player_embedded{/youtube}

Toppfoto er hentet fra YLE.fi

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien