Chanée & N’evergreen for Danmark!

Lørdag kveld åpnede DR & Gigantium i Aalborg dørene for Dansk Melodi Grand Prix 2010, et stort flot show løp over skermen, på en kempe messig scene, med vand i fronten. Verterne Julie Berthelsen & Felix Smith førte seerne sikkert og sjarmerene gjennem kvelden. Etter en tet avstemning i finalen, vannt Chanée & N’evergreen med sangen «In a moment like this«, over Bryan Rice med sangen «Breathing».
 

dk2010vinderne

Hele showet startede med en violin-spellene dame, som på smuk vis gav seerne en lidt annerledes versjon av Eurovisjons-Hymnen, den utviklede sig deretter med 6 trommespellene gutter, som istemte på hymnen, for til sisst samspellene at avslutte. Etterpå kom verterne Julie Berthelsen & Felix Smith på scenen, hvor de bød velkommen til publikum i salen, til seerne, til fagjuryem & ikke minnst, til de 2 Grand Prix veteraner Jørgen de Mylius & Keld Heick, som skulle være med til at føre showet sikkert i hus.

 Kveldens første deltaker på scenen var Bryan Rice med sangen «Breathing» – en profesjonelt fremført sang, som viste at Bryan har gjort sig på verdens-scenerne. Sangen som på mange måder minner om noget fra verdens-mannen Ronan Keating, fik taktfault klapning av publikum, og betok ganske synligt folk. Med vannet regnende ned over sig, fik Bryan, bakket op av koret & en kek jente på trommer levert sangen, og det var en lettet, taknemmelig & rørt mann som forlot scenen.

Neste artist på scenen blev Bornholmeren Joakim Tranberg, som sang «All about a girl» – komponert av fjorårets vinner-trio, med Ronan Keating i spissen. Den Beatles-swing inspirert sang, blev utover Joakim fullt op av 2 dansere på scenen, som fortalte liten historie med i bakgrunnen. En sjarmerene gut, men dog med et par kiks i tonerne, som kanskje har trukket ned hos nogen omkring i landet, da stemmerne skulle sendes frem. 
 

3. levene bilde var jente-duoen MariaMatilde Band med sangen «Panik!» – bare en av 2 bidrag som fremførtes på dansk. En frisk sang, med et touch av 80’erne, kombinert med et strejf av Sanne Salomonsen & Søs Fenger, og en optredene som indeholt både kor-jenter og mannlige dansere. Jenterne gav hvad de havde, og som ukjennte var det en stor sjanse, som de utnyttede helt ret!

 
Simone Egeriis var neste artist på scenen, kveldens yngste deltaker, og ganske vellidt i det ganske landet.I beste følsomme Disney-stil, sang hun den smukke ballade  «How will I know» – med en harpespellene dame & et 3 manns kor bak sig, bl.a. beståene av den ene av komponisterne, Jacob Launbjerg, samt hans 2 brødre. Med røyk om beinene, førte de seerne sikkert gjennem sangen, og det var da også en hjertelig opbakning, som kom til den kønne unge jente etterpå.
 

 Etter smuk ballade, var det tur for Færøsk Rock, i skikkelse av Jens Marni og sangen «Gloria» – bidraget er bl.a. skrevet av sisste års (delte) nummer 3, Noam Halby. Friske rock-toner fløy fra scenen ut i Gigantium, og må nok siges at være en brat opvåkning etter balladen. Jens førte sikkert seerne gennem et flot scene-show og sang, og viste at han er en rutinert mann – rocktonerne lagde sig, og han har med sikkerhet gjort Færingerne stolte i kveld.

 

Færøsk rock, avløstes av Thailandsk-Dansk-«Russisk» ballade, med lettere rock’ede ABBA unnertoner i form av Chanée & N’evergreen, med sangen «In a moment like this» – komponert av bl.a. den Melodifestival kjennte Thomas G:son. Startene på hver sin side av et melert vindue, sang duoen In a moment like this fra scenen, og fortsatte deretter sammen ned av catwalken, for at slutte med den klassiske vindmaskine – de kunne begge av scenen, med et begejstret publikum i ryggen.

Etter internasjonal rock-ballade, kom den etablert sangerinne og skuespiller Kaya Brüel på scenen, med sin egenkomponert «Only tonight«. En dress som besto av 92 meter stof, en lift til at få hende til vejrs, et skjult kor, og en veldansene gutt – var alle ingredienser runnt Kaya, da hun med en rutinert stemme, gav sin sang til seerne. Hele det enkle show, blev avsluttet ved at danseren, stille forsvannt ind under dressen. 

Etter den dance-inspirert sang, kom Thomas Barsøe på scenen, med sangen «Just like rain» – en sang som nok skal gøre sig godt på radioerne, blev fremført med sikkerhet, som man klart kunne vente av en mann, som dagligt begår sig på de Asiatiske musik-scener. Thomas’s stemme bar preg av rutine og sikker fremføring, og det førte det tennte publikum i sikker havn, man fornemmer hvorfor Asiaterne er begejstret for gutten.

Fjorårets store hit Sukkerchok ble neste deltakere på scenen, den sjarmene trio stillede i år med sangen «Kæmper for kærlighed» – en sang som skulle toppe fjorårets delte 3. plass. Sangen var den annen og sidste på dansk, krydret med et veløvet show, levert jenterne en dynamisk sang, som uten tvivl også kommer til at ramme hitlisten i år – man kunne se at de var blevet mere sat i år, og tonerne ramte også bedre ind på dette års bidrag, en god aplaus avsluttede sangen, som gav seerne fart over feltet!

Siste sang på kvelden innen semifinalerne, var «Come, Come run away» med Silas & Kat – en pop-rock låt, krydret med en dansene gutt. Det bar tydelig preg av Silas’s profesjon & duoen som har komponert bidraget, når man så på valget av dress & fremføringen fra artisterne på scenen. Ennå en gang må man konstanterer prosejonalisme & selvsikkerhet på scenen, noget som ikke kun kom ut i salen, men også ut gjennem tv-skermene – den catchy sang slutter hele første avdeling av med et brag!

Etter de 10 bidrag, var det tid til avstemningen, som i Danmark deltes 50/50 mellem seerne & en fagjury på 6 personer, alle kjennet fra både innlandske & udenlandske uptreedender, og av forkjellige musikalske sjenrer, derutover var der en verdenskjennt komponist, og en koreograf. Medens at der belv stemt, tok verterne & «hjelpe-verterne» seerne med på en liten rejse, i Danmarks Grand Prix nostalgi, både via anekdoter og sang-klip.

Deretter valgte verterne Julie & Felix at fremføre en rekke, av Keld Heick’s 9 vinner-komposisajoner fra årenes løp. Der var endret liten i strukturen på sangene, og kombonert med en flok dansere, gav de et bra show til danskerne, og toppede det hele, ved at gå i Søren Bundgårds fodspor fra MGP 1984, og falde i «poolen» på slutten af Det’ lige det! (se unnerholdningen hér!)

Det store øyeblik oprannt, og de 4 semifinalister skulle avsløres, første semifianlist blev Simone Egeriis og sangen «How will I know» – som ret etter fik føljeskap av Chanée & N’evergreen med «In a moment like this». Derpå kom 3. semifinalist frem, og det blev Silas & Kat med sangen «Come, Come run away», og rosinen i pølseenden blev Bryan Rice med «Breathing».

Artisterne blev parret i dueller etter deres avslørings rekkefølje, så Simone og Chanée & N’evergreen kom i direkte kamp, og Silas & Kat tok så kampen mot Bryan Rice for overlevelsen! Alle 4 fik sjansen på scenen igjen, og etter hver duel var det atter tid til avstemning, denne gang kun hos seerne.første duel sluttede med en sejr til Chanée & N’evergreen, og annen duellen sejrede en tydeligt rørt Bryan Rice, over Silas & Kat.

Finalisterne var nu klar, valget stod mellem en dynamisk duo, eller enda en gutt som representant for Danerne. Chanée & N’evergreen lagde ut i kampen, og deretter kom Bryan Rice atter på scenen, stadig temmelig berørt av tilliden, som havde brakt ham i finalen. Avstemningen ble ennå engang ført av seerne, og etter et tet løp & en fintelling, så stod det klart, at Danmarks representant i Oslo til Maj, blev Chanée & N’evergreen med ”In a moment like this” – trenden med gutter-til-ESC fra landet, er herved brutt!

Min personlige mening, var det et velorganisert show, som DR levert til seerne, en kjempe flot scene, som var verdig til en Eurovisjons Finale, et praktfullt vertspar, og en stor variasjon & høj kvalitet på sangene. De har vist at de prøver at skaffe hjem en sejr, og lever op til deres slogan for konkurransen: Lad musikken sejre! Dr oplyser, at 1.86 mio. seere så med (1.71 mio fjoråret), hvilket var mere end 60% af seerne på dét tidspunktet!

{youtube}xfzqbYfhMQA{/youtube}

Del:
Relaterte artikler