Sverige: Peter Jöback og Anna Bergendahl til Globen

I den fjerde og siste delfinalen i årets Melodifestival ble det to ballader som gikk videre – forhåndsfavoritt Peter Jöback med sin «Hollow» og Idol-yndlingen Anna Bergendahl med «This Is My Life». Til Andra chansen gikk Pernilla Wahlgren med schlagerlåten «Jag vill om du vågar» og nykommeren NEO med «Human Frontier».
malmovinnere
Peter Jöback var på forhånd spådd å seile videre til Globen med sin Fredrik Kempe-skrevede powerballade, men til stor overraskelse var det unge Anna Bergendahl som fikk flest stemmer i kveld og gikk direkte til finale i første avstemningsrunde. I likhet med forrige ukes storfavoritt, Darin, måtte Jöback pent vente på finalebilletten til slutten av programmet, da han gikk seirende ut av duellen med Pernilla Wahlgren. Pernilla får dermed en ny mulighet i Andra chansen neste lørdag sammen med NEO.
De åtte direktekvalifiserte til finalen er altså:
Salem Al Fakir – «Keep On Walking»
Ola – «Unstoppable»
Eric Saade – «Manboy»
Andreas Johnson – «We Can Work It Out»
Timotej – «Kom»
Darin – «You’re Out Of My Life»
Anna Bergendahl – «This Is My Life»
Peter Jöback – «Hollow»
Og i Andra chansen fra Örebro neste lørdag får vi hvite hvilke artister som tar de to siste plassene i Globen-finalen den 13. mars.


Nedenfor kan du lese våre live-kommentarer til kveldens sending:
Showet er i gang, og igjen kommer programlederne Måns Zelmerlöw og Christine Meltzer Lind dansende inn på scenen – denne uken til en vals. Måns har ligget syk med feber de siste dagene, men virker pigg og opplagt til sendingen. For å sørge for at alle åtte deltakerne skal rekke å synge før Charlotte Kalla går ut på tremila, kutter de litt av forhåndssnakket denne gangen og kjører kjapt i gang med låtene.
Og da er det klart for kveldens bidrag.
1) «Stop» – Sibel
Sibel, kledd i en rosa badedrakt (!) med påsydde kruseduller, senkes ned i en stålring og leverer en kjapp poplåt omringet av noe som ser ut som blåkledde froskemenn. Stemmen holder bra, med unntak av noen litt shaky toner. Showet er moderne, litt Ukraina-preget, men spørsmålet er om det blir for hipt for det svenske folket?
2) «Magisk stjärna» – Py Bäckman
Så er det klart for konkurransens eldste deltaker: Ozzy Osbourne i lang, blå frakk og mørke briller inntar scenen – nei, oops, det var visst Py Bäckman, gitt. Låten er en fryktelig intetsigende midtempo-ballade, men for å live opp stemningen litt drar Py frem munnspillet og tar en trall på det. Klar sisteplasskandidat i kveld, dette…
3) «Human Frontier» – NEO
Takk og pris for litt kjappere rytmer nå. NEO, eller Linus som han egentlig heter, inntar scenen kledd som Willy Wonka (med stokk, men uten flosshatt), og leverer en flott poplåt med klare overtoner fra Erasure, Mika og Scissor Sisters. Det er høy kvalitet over både stemme og show, så med litt rettferdighet går NEO videre i kveld (og gjerne helt til Globen…)
4) «Thursdays» – Lovestoned
Reggaerytmer og litt «Killing Me Softly»-følelse over neste nummer. Småpen og litt avslappet stemning over dette, med trekkspill og lirekasse på scenen, men ikke akkurat noen vinnerkandidat. Så spørs det om torsdag er svenskenes favorittdag i uka, da…
5) «This Is My Life» – Anna Bergendahl
Anna åpner alene på scenen, hvitkledd og med gitar, som hun etterhvert legger fra seg. Hun synger en behagelig ballade med sterk og god stemme, og mot slutten kommer koret inn og omringer henne med skikkelig halleluja-stemning. Litt satt låt, dette, men den bør ha muligheter til en plass i Andra chansen.
6) «Jag vill om du vågar» – Pernilla Wahlgren
Årets mest typiske schlagerlåt inntar scenen. Pernilla ser flott ut i kort gullkjole, flankert av dansere med livlig koreografi. Vindmaskinen kjøres i gang, Pernilla løftes i været, toneartshøyningen er på plass, og konfettien kommer dryssende ned fra taket mot slutten. Dette er det vi har savnet i Melodifestivalen hittil i år, og vi krysser fingrene for en billett til Globen for Pernilla.
7) «Idiot» – Noll Disciplin
Om Py var konkurransens eldste, må vel disse guttene være de yngste. Punk-rock á la norske Crash, dette, men uten deres teft for gode melodier. Mye spilleglede veier vel litt opp for manglende erfaring og et uungåelig garasjeband-preg, men dette går neppe videre i kveld.
8) «Hollow» – Peter Jöback
Årets største navn i Melodifestivalen ved siden av Darin, med en powerballade skrevet av selveste Fredrik Kempe – det må vel bli suksess? Tja, Peter kan utvilsomt synge, og låten er mektig og velkoreografert med røyk og lasere på scenen, men den helt store WOW-følelsen innfinner seg ikke. Men favoritt til Globen-billett er han åkkesom…


Så er det pause mens stemmene ruller inn, og Christine gjør en treffsikker parodi på fjorårets vinner Malena Ernman.
EscNorge tipper:
Til Globen: Peter Jöback og Pernilla Wahlgren
Til Andra chansen: Sibel og NEO
Da er det klart for første avstemningsresultater – og disse fem er videre:
1) Idiot – Noll Disciplin
2) Human Frontier – NEO
3) This Is My Life – Anna Bergendahl
4) Hollow – Peter Jöback
5) Jag vill om du vågar – Pernilla Wahlgren

Og låten som har fått flest stemmer og går direkte til Globen er:
This Is My Life med Anna Bergendahl
I et nostalgisk pauseinnslag får vi nå et gjensyn med noen virkelige klassikere fra Melodifestival-historien – nemlig låter fra 60- og tidlig 70-tallet, slik som Nygammal vals (1966), Ska vi plocka körsbär i min trädgård (1973), Det börjar värka kärlek, banne mej (1968) og April, april (1961). Måns og Christine synger, og får etterhvert selskap av Svante Thuresson, Ann-Christin Bärnsten, Claes-Göran Hederström og selveste Lill-Babs på scenen.
Da er det klart hvordan det har gått med de øvrige finalistene:
Til Globen: Hollow med Peter Jöback
Til Andra chansen: Jag vill om du vågar med Pernilla Wahlgren – og Human Frontier med NEO
Og de utslåtte låtene plasserte seg slik:
5. plass: Idiot – Noll Disciplin
6. plass: Thursdays – Lovestoned
7. plass: Stop – Sibel
8. plass: Magisk stjärna – Py Bäckman


sverige
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien