Andra chansen i Melodifestivalen: Hvem vinner duellene?

sverigePå lørdag er det klart for Andra chansen i Sverige; oppsamlingsheatet for de som ikke lyktes i å knipe en finaleplass i første forsøk. De åtte melodiene som har havnet på 3. og 4. plass i de respektive delfinalene skal duellere mot hverandre i en hard konkurranse om de siste to billettene til Globen, og det store spørsmålet blir selvfølgelig: Hvem går seirende ut av duellene?
 
I motsetning til i Norge, der duellene i andresjansen ble satt opp ut fra «dramaturgiske hensyn», er det helt tilfeldig hvem som skal møte hvem i den svenske utgaven. Det er det enkelte bidrags startnummer i sin delfinale som har avgjort hvilken duell det har havnet i. For eksempel gikk Pain of Salvation videre fra første delfinale som «nr. 1 fra delfinale 1» fordi de hadde startnummer fire, mens Jessica Andersson ble «nr. 2 fra delfinale 2» fordi hun hadde startnummer seks.
 
Når vi i escNorge nå forsøker å komme med (mer eller mindre) kvalifiserte gjetninger på utfallet av de til sammen seks duellene som er satt opp, ser vi på bidragenes plassering i sine respektive delfinaler, hvordan de ligger an i ulike nettavstemninger og ikke minst hvordan generalprøvene har gått (her er ulike svenske blogger en uvurderlig kilde til informasjon). Til slutt vurderer vi selvfølgelig også de enkelte låtenes appell til det svenske folket opp mot hverandre i hver duell.
 


Duell 1
 
«Road Salt» med Pain of Salvation mot «Jag vill om du vågar» med Pernilla Wahlgren
Dette er kanskje de to mest ulike låtene i hele lørdagens startfelt. Pernillas glade, strømlinjeformede slagerpop med alle slagerklisjéene på plass (på godt og vondt) mot Pain of Salvations ekstremt minimalistiske og ettertenksomme ballade. «Road Salt» har flere gode kvaliteter og er helt klart den type låt som tjener på å bli hørt flere ganger, og for å ytterligere styrke deres sjanser, sliter motstander Pernilla med en halsinfeksjon som gjør at hun knapt kan synge på prøvene. Allikevel har vi mest tro på Pernilla her – hun havnet på 3. plass i den antatt tøffeste delfinalen sist lørdag, mens PoS fikk 4. plassen i sin delfinale for over en måned siden, og således har vært ute av rampelyset og folks bevissthet en god stund. Kombinert med et gjennomført sceneshow og et publikum som er sulteforet på klassiske MF-schlagers gjør det «Jag vill om du vågar» til vårt vinnertips her.
 


 


 
 
Duell 2
 
«Sucker For Love» med Pauline mot «Heaven Or Hell» med Crucified Barbara
Begge disse låtene havnet på 4. plass i sine respektive delfinaler, og bør derfor være glade for at de fikk hverandre som motstander. Pauline stiller med soulpop á la Duffy og Amy Winehouse, mens jentebandet Crucified Barbara kjører tung rockeballade av den mer depressive sorten. Begge leverte gode sceneopptredener i delfinalene, selv om Pauline slet med nervene og kameravinklene under prøvene. Vi tror den mer sprudlende «Sucker For Love» tiltaler mest av disse to låtene, og satser på at Pauline går videre.
 


 


 
 
Duell 3
 
«Underbart» med Kalle Moraeus & Orsa spelmän mot «Human Frontier» med Neo
Dette er nok den vanskeligste duellen å spå utfallet av. Kalle fikk 3. plass i sin delfinale, mens Neo ble nr. 4 i sin – men Neo konkurrerte (i likhet med Pernilla Wahlgren) i Malmö, som i flere nettkåringer er utropt til den beste delfinalen, mens Kalles delfinale anses som den med lavest kvalitet. Folkemusikk-aktige «Underbart» er sjarmerende og liketil, som et friskt pust fra den svenske landsbygda, men tapte noe på en litt svak og til tider småfalsk fremføring i delfinalen. Neo, på den andre siden, er relativt fersk og ukjent for det svenske folket, men overbeviste med en helproff sceneopptreden av en meget iørefallende poplåt med nostalgiske overtoner fra 70-tallet. Når vi samtidig vet at det er ungdommen som stemmer ivrigst i årets konkurranse, og at Kalle (i likhet med Pernilla) sliter med forkjølelse og stemmeproblemer under prøvene, tror vi på en aldri så liten «skräll» og setter Neo som ørliten favoritt i denne ekstremt jevne duellen.
 


 


 
 
Duell 4
 
«Headlines» med Alcazar mot «I Did It For Love» med Jessica Andersson
Begge duellantene endte på 3. plass i sine delfinaler, men Alcazar møtte nok tøffere motstand da de røk i tvekamp mot forhåndsfavoritten Darin. Jessicas «I Did It For Love» er en klassisk MF-ballade, vemodig og vakker, og prikkfritt fremført i delfinalen. Allikevel er det vanskelig å komme utenom Alcazars historikk i denne konkurransen og deres popularitet hos det svenske folket. To ganger tidligere har de deltatt i Andra chansen (’03 og ’05), og begge gangene har de gått seirende ut av runden med en finalebillett i lommen. Riktignok er «Headlines» sannsynligvis den svakeste låten gruppen har deltatt med, men de leverer et superproft sceneshow som hever kvaliteten på bidraget med flere hakk. Det kan bli tungen på vektskålen som gjør at vi tror Alcazar går seirende ut av denne duellen.
 

I siste avstemningsomgang blir da duellene seende slik ut:
Duell 5
«Jag vill om du vågar» med Pernilla Wahlgren mot «Sucker For Love» med Pauline
Uansett hvem som går videre av Pernilla og Pain of Salvation, bør de stille som favoritter mot vinneren av den andre duellen. At Pernilla må droppe sin brors bryllupsfeiring for å synge i Andra chansen, kan dessuten bidra til at sympatistemmene renner inn. Pernillas stemmeproblemer er et usikkerhetsmoment, men med slagerfolket i siget fra første delfinale, tror vi Pernilla vil gjøre kort prosess med Pauline og knipe den første Globen-billetten.
pernilla_wahlgren_141
Duell 6
«Human Frontier» med Neo mot «Headlines» med Alcazar
Nok en gang en vanskelig duell å spå utfallet av, spesielt ettersom disse to låtene sannsynligvis vil appellere til samme målgruppe. Alcazar har erfaringen og sceneshowet, men Neo har friskheten og det sterkeste refrenget – og det bør til syvende og sist gjøre utslaget. Det er få uptempo-låter som har gått videre til Globen, men vi tror Neo vil rette på det ved å ta den andre finalebilletten.
neo_141
Vårt tips er altså Pernilla Wahlgren og Neo til Globen.
escNorge vil live-kommentere Andra chansen fra kl. 20.00 på lørdag – så får vi se om våre forhåndstips slår til.


sverige
Del:
Relaterte artikler
MGP 2023
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien