Sverige: Hvem vinner Globen-finalen?

Lørdag 13. mars skal det endelig avgjøres hvem som skal få æren av å representere Sverige i Telenor Arena i mai måned. Etter seks lange uker med delfinaler og Andra chansen har ti stolte artister tatt seg helt til Globen, der de nå skal kjempe om å få stå aller øverst på seierspallen når alle poengene er talt opp.

Som vanlig er det en blanding av telefon- og jurystemmer som skal avgjøre hvem som vinner, men når det gjelder jurystemmene er det i år skjedd en ganske radikal forandring. Det er fremdeles 11 jurygrupper som skal avgi poeng, slik vi er vant til, men bare fem av dem er svenske. De seks øvrige jurygruppene kommer fra Russland, Serbia, Hellas, Frankrike, Irland – og Norge – og skal gi en pekepinn på hva europeere generelt synes om finalistene i Melodifestivalen.

 
Spådommene om hvem som kommer til å vinne er mange, men i følge flere nettavstemninger ligger Idol-yndlingen Anna Bergendahl og hennes lavmælte ballade godt an. Hun topper de fleste listene, med utfordrerne Salem Al Fakir, Eric Saade og Darin et stykke bak.
 
mf2010
 


Vi i escNorge følger Melodifestivalen tett, og har bestemt oss for å slippe til hver av våre skribenter med sine tanker og synspunkter på finalefeltet i Globen. Til slutt gir den enkelte skribent karakter til de ti bidragene på en skala fra 1 til 6, slik at vi kommer frem til vår favoritt på lørdag.

 
 
Anne  
Sverige har levert begredelig de siste par årene, men årets utvalg wirker mer lovende enn på lenge. Det er ikke mange såkalte klassiske schlägers, og det er en stor forbedring i mine øyne. Min favoritt er Timotej, men det er flere bra bidrag med i år. Jeg tror Sverige gjør det bedre i år enn på lenge.

 
Christian
Jeg er veldig fornøyd med årets finalemelodier i MF. Det svenske folk har klart å stemme fram de riktige låtene og for en gang skyld er det variasjon over bidragene. Uansett hvem som vinner tror jeg Sverige vil plassere mye bedre i år enn på lenge.

Eirik F.


Etter tre år med elendige plasseringer for storebroren Sverige, så håper jeg virkelig at vårt kjære naboland vil lykkes i år. For at det skal skje tror jeg kanskje man bør velge en låt som ikke er helt «typisk Sverige». Personlig liker jeg mye av schlagermusikken, men de forrige plasseringene kan tyde på at Europa tørster etter noe anderledes. Heia Anna og lykke til Sverige!

 
Eirik H.
I min mening byr årets finale på et bredere felt sjangermessig og kvaliteten er høyere. Ikke bare «normale» MF-bidrag. Mange MF-elskere er nok uenig og det kan jeg forstå. Det er 4-5 bidrag jeg liker veldig godt i denne finalen og jeg kan ikke gjøre annet enn å si til Sverige; LYKKE TIL!

 
Eivind
Et enten-eller år for svenskene, som nesten må få en god plassering i Oslo etter tre magre år. Denne utgaven av MF viser at man har forsøkt å få inn flere sjangre og flere «nye» ansikter. Etter mitt syn, har det ikke i år slått helt heldig ut – men finalen kan kanskje blir mer spennende enn med mer sedvanlige slager-låter… Fire-fem bidrag, med Anna og Erik et lite hakk i føringa, skiller seg klart ut fra de resterende, som etter mitt syn – heller er uinteressante.
  
Martine
Som 100% melodifestivalentusiast og slager-elsker må jeg bare spørre: Hvor er slagerne? Noen skikkelige slagere har vært dypt savnet hos meg. Kvaliteten på bidragene i finalen er allikevel høy. Jeg liker alle, og tror de fleste her kan gjøre det bra. Men hvis Peter Jöback vinner så kan jeg ikke garantere noe god plassering. Mitt hjerte er hos Timoteij, men jeg liker også veldig godt Anna Bergendahls låt. Lykke til Sverige 🙂

 
   
Michael
Jeg er desverre ikke helt imponert av Melodifestivalen i år heller, Sverige ramte bunden fjoråret, med en av de dårligste verter på mange år, og et ganske ringe startfelt, med få positive vinkler. I år er der dog fremgang på alle fronter, dog uten at det bliver overveldende. Set med at der har været 32 sange med i uttagningen, så burde startfeltet lørdag være bedre. Sjelve lengden av MF er for lang etter min mening, den burde ikke løpe over så mange weekender. Med tanke på en eventuel vinner, så rammer jeg nok feil ennå engang, men «kjäre dom hinsidan» skal få al lykke til på veien!
 

 

Rune  

Låtkvaliteten i år er det ingenting å si på. Selv om det har jo vært noen nedturer, har det også vært store oppturer. Artistkvaliteten derimot, er den helt annen sak. Klart er det mange kjente fjes blant årets deltakere, men hva i all verden har Christer Björkman tenk på? Det hele toppet seg for to uker siden da Py Bäckman fremførte en helt forferdelig opptreden og så ut som en blanding av Ozzy Ozbourne og John Lennon. I tillegg er dette også overraskelses året. Timoteij og Anna Bergendahl hadde vel de fleste ikke tippet på første i sine respektive delfinaler. Men klarte det, det gjorde de! Og hvem hadde forventet at Sibel skulle floppe totalt etter at hun fikk en finaleplass i 2007? Jeg håper Sverige velger en vinner mannen i gata kan stå 100% bak og støtte i Oslo. Mest sannsynlig er det vel at Sarem Al Fakir, Eric Saade, Timoteij eller Anna Bergendahl stikker avgårde med flybilletten til Oslo, siden de kom på første i sine delfinaler. Men hvem vet? Ikke jeg i alle fall…
    



   
Thomas
Kvaliteten på årets MF-låter har etter min mening dessverre ikke holdt samme standard som tidligere. SVTs politikk om å kvotere inn låter fra alskens ulike sjangre på bekostning av de gode, iørefallende melodiene har vært feilslått, og jeg håper de tar seg en alvorlig tenkepause før neste års konkurranse. Når det er sagt, har de ti låtene som står på startstreken i Globen – med et par unntak – fortjent sin plass i finalen. Personlig savner jeg Neo og Kalle Moraeus, gjerne på bekostning av Anna B. og Salem. Når det gjelder hvem som kommer til å vinne, er det mer åpent enn på mange år – og den økte innflytelsen som de internasjonale juryene har fått, kan vise seg å gjøre utslaget. Mye tyder på at Anna vinner telefonstemmene, så for en gangs skyld må jeg nok sette min lit til at det er juryene som stemmer «riktig» og sender en av mine favoritter til Telenor Arena i mai i stedet.

 
Wivian
Sverige velger ALLTID feil låt, og det er skrekkelig synd, for de har også ALLTID med noen skikkelige perler i Melodifestivalen. Så også i årets utgave. Jeg synes jo MF2010 er en av de bedre årgangene på lenge, men mange gode bidrag, og som selverklært «schlager-skeptiker» er jeg lykkelig over at den eneste rendyrkede schlageren jeg trenger å lide meg gjennom på lørdag er Pernillas låt. Savner noen av de som har blitt slått ut, spesielt «Road Salt» med Pain of Salvation.


Vår vurdering av finalebidragene fra 1 (elendig) til 6 (strålende) – trykk for større utgave:

mfchart




Dette gir oss vår egen hederlige rekkefølge:

1) Timotej – 49 poeng
2) Anna Bergendahl – 43 poeng
3) Andreas Johnson – 39 poeng
4) Salem Al Fakir – 38 poeng
5) Darin – 37 poeng
6) Eric Saade – 35 poeng
Pernilla Wahlgren – 35 poeng
8) Jessica Andersson – 31 poeng
9) Ola – 25 poeng
Peter Jöback – 25 poeng
Så får vi se hvor nær opptil det virkelige resultatet vi ligger…


Her kan du lytte til finalistene og gjøre deg opp din egen mening. escNorge live-blogger fortløpende fra Globen-finalen på lørdag, så følg med.


sverige

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien