Sverige: Anna Bergendahl til Oslo med «This Is My Life»

I en spennende og velregissert finale fra Globen lørdag kveld gikk unge Anna Bergendahl til slutt av med seieren. Hennes country-inspirerte ballade «This Is My Life» vant publikumsstemmene og gjorde det tilstrekkelig bra hos juryene til at det holdt til sammenlagtseier. Hun får dermed reise til Telenor Arena og representere Sverige i mai måned.

annawinner
Det var ingen utslagsrunder, dueller eller superfinale i kveldens finale – alle låtene var med «to the bitter end» og fikk poeng fra svenske juryer, internasjonale juryer og det svenske folket. Nytt i år var at bare fem av de elleve jurygruppene var svenske – de øvrige seks kom fra Russland, Serbia, Hellas, Frankrike, Irland – og Norge. Juryenes stemmer talte til sammen 50%, og telefonstemmene 50%.

18-årige Anna Bergendahl var ikke favoritt hos de internasjonale jurygruppene, men klatret opp på 2. plass etter at de svenske juryene hadde avgitt sine stemmer. Og da publikumsstemmene ble annonsert, var det ingen tvil: Anna stod igjen som en overlegen vinner, og skal nå forsøke å gjenreise Sveriges ESC-ære som har fått seg noen trøkker etter de siste års labre plasseringer.

Den endelige resultatlisten ble seende slik ut (sluttsum – jurystemmer – telefonstemmer):

1) Anna Bergendal – «This Is My Life» – 214 poeng (82 + 132)
2) Salem Al Fakir – «Keep On Walking» – 183 poeng (95 + 88)
3) Eric Saade – «Manboy» – 159 poeng (49 + 110)
4) Darin – «You’re Out Of My Life» – 117 poeng (51 + 66)
5) Timotej – «Kom» – 95 poeng (51 + 44)
6) Andreas Johnson – «We Can Work It Out» – 50 poeng (50 + 0)
7) Ola Svensson – «Unstoppable» – 47 poeng (47 + 0)
8) Jessica Andersson – «I Did It For Love» – 37 poeng (15+22)
9) Peter Jöback – «Hollow» – 32 poeng (21+11)
10) Pernilla Wahlgren – «Jag vill om du vågar» – 12 poeng (12+0)


Nedenfor kan du lese våre live-kommentarer til kveldens sending:

Sendingen er i gang. Selveste «Rambo» og «Rocky» – Sylvester Stallone – sender en hilsen til sin gamle kollega Dolph og hans medprogramledere Måns og Christine via videolink. Så braker det løs med Eye Of The Tiger idet de tre programlederne viser frem sine sangkvalifikasjoner. Ikke uventet er Måns best… Deretter annonserer Dolph hver av artistene som dukker opp på scenen iført røde boksedrakter. De tre programlederne går gjennom kjøreplanen for kvelden, og så er det klart for det vi alle venter på: Låtene.

1) Darin – «You’re Out Of My Life»

Først ut i kveld er en av forhåndsfavorittene. Darin stiller i helhvit dress og har barbert seg siden delfinalen. Han leverer en sterk vokalprestasjon, og låten er sannsynligvis kveldens best produserte. Darin har også lånt de store, flagrende papirserviettene i bakgrunnen fra fjorårets hviterussiske bidrag – så får vi se om det hjelper.

2) Pernilla Wahlgren – «Jag vill om du vågar»

Pernilla har også skiftet kjole fra delfinalen og Andra chansen, men sceneshowet er det samme. Hun flankeres av fire dansere med en sinnrik koreografi, og fremfører den typiske slagerlåten sin med liv og lyst. Pernilla hører neppe til kveldens favoritter, men gir alt på scenen der hun løftes i været, får frisert håret av vindmaskinen og drysses ned av gullfarget konfetti.

3) Andreas Johnson – «We Can Work It Out»

Andreas står alene på scenen i et av kveldens roligste bidrag. Han har beholdt den grønne skinnjakken sin fra delfinalen, og gjør god bruk av lyseffekter i løpet av låten. Som vanlig synger han nærmest prikkfritt og med stor innlevelse. Det skal bli spennende å se hvor Andreas plasserer seg i kveld.

4) Timotej – «Kom»

En av storfavorittene til seieren, og de fire søte, blonde «tjejene» leverer en solid opptreden. Vokalen er stødig, og de flørter med kameraene i passe mengder. Sannsynligvis får denne etnolåten mange stemmer fra de utenlandske juryene, så gjenstår det å se hvor høyt opp det ender.

5) Peter Jöback – «Hollow»

Peter stiller i samme kostyme som i delfinalen, og kjører et avansert sceneshow med lys og laser. Stemmeprakten hans er det ingenting å si på, og han gjør virkelig alt han kan for å heve denne låten, som har blitt litt «glemt» i seiersspekulasjonene. Det spørs hvor lurt det har vært…

6) Ola – «Unstoppable»

Uptempo-låt nå, men Ola står alene på scenen og velger å klare seg uten backingdansere. Låten står og faller på ham der han blunker selvsikkert til kameraet og snurrer mikrofonen i luften. Som den første av kveldens artister beveger han seg også ut på plattingen hos publikum. Ola slåss med Darin og Eric Saade om ungjentestemmene, og mange tror han er den som går tapende ut av den duellen…

7) Jessica Andersson – «I Did It For Love»

Jessica har skiftet kjole, og stiller nå i noe lysere og luftigere enn i Andra chansen. Men er det mer kledelig…? Vokalmessig er dette prikkfritt, og Jessica leverer en sterk og inderlig opptreden på scenen. Låten har virkelig vokst gjennom hele konkurransen, og det er meget mulig at dette blir kveldens «dark horse».

8) Salem Al Fakir – «Keep On Walking»

Salem i dress bak pianoet fremfører sin selvskrevne låt. Han storkoser seg på scenen og bøtter på med sjarm, men låten hans kan lett oppfattes som repetitiv all den tid refrenget på ca. 20 sekunder gjentas minst tretten ganger i løpet av tre minutter. Idet Salem går frem på scenen for å synge avslutningen, tar ingen ringere enn komiker Björn Gustafsson plass bak pianoet for å showe. Om dette er et klokt trekk, eller om Björn tar vekk oppmerksomheten fra Salem, gjenstår å se…

9) Anna Bergendahl – «This Is My Life»

Anna med den særegne stemmen og den altfor store gitaren inntar scenen. Så blir plutselig gitaren borte – men stemmen holder, og det er vel denne låtens største pluss. Det ser også ut som Anna har fått beholde de røde Converse-skoene sine tross visse kontroverser rundt disse. Anna får stor applaus i salen og lever opp til favorittstempelet sitt (sukk…)

10) Eric Saade – «Manboy»

Siste bidrag i kveld er også det største shownummeret. Alt som skjer på scenen er gjennomkoreografert, og Erics stemme holder i massevis. De passer nøye på å vise Erics ansikt i nærbilde så mye som mulig for å friste alle de stemmeivrige fjortisjentene. Dusjen på slutten sitter også som den skal. Når dette pallen, og i så fall hvilket trinn?


Vi får en «snabbrepris», og deretter finner vi sammen med Dolph endelig ut hvem eller hva som har stått bak trusselen mot Melodifestivalen. Og det viser seg å være… Sveriges egen redsel for å mislykkes i kamp mot nordmennene. Og dermed braker det løs i en skikkelig slagerlandskamp mellom Sverige og Norge. Her paraderer den ene stjernen etter den andre over scenen og fremfører sine kjente ESC-låter – fra Afro-Dite og Charmed, via Samiid Ædnan og Roger Pontare til Kikki, Bettan og Lotta – og det hele avsluttes med fjorårsvinner Alexander Rybak. Fantastisk!

Vi får nå stemmene fra de seks internasjonale juryene. Darin får 12 poeng fra Russland. Ola får 12 poeng fra Serbia. Darin får 12 poeng fra Hellas. Salem får 12 poeng fra Frankrike. Ola får 12 poeng fra Irland. Og Norges jury gir sin 12 til Salem. Etter de utenlandske juryene leder Salem med 45 poeng foran Eric Saade med 40 og Andreas Johnson på 38.

Så skal de fem svenske juryene avgi sine poeng. Timotej får 12 poeng fra Luleå. Anna får 12 poeng fra Umeå. Anna får 12 poeng fra Göteborg. Anna får 12 poeng fra Malmö. Og Salem får 12 poeng fra Stockholm. Etter at alle juryene har stemt, leder dermed Salem med 95 poeng foran Anna med 82 og Darin og Timotej med 51 poeng.

Mens publikum har noen minutter igjen å stemme, får vi en hardrock-versjon av fjorårsvinner «La voix». På slutten kommer Malena Erman selv inn og synger med. Og selvfølgelig kommenterer hun sin egen deltakelse med den nå så velkjente frasen «inget konstigt alls».

Nå skal det hele avgjøres idet telefonstemmene fra det svenske folket leses opp. 11 poeng til Peter Jöback. 22 poeng til Jessica Andersson. 44 poeng til Timotej. 66 poeng til Darin. 88 poeng til Salem. 110 poeng til Eric Saade. Og 132 poeng til Anna Bergendahl.

Sveriges representant i Telenor Arena i mai blir dermed Anna Bergendahl med låten «This Is My Life».


sverige
Del:
Relaterte artikler