Dagens bidrag: Russland

russland

Eurovision 2010 nærmer seg med stormskritt. Om ikke mer enn 40 dager står 17 spente finalister klare i den aller første semifinalen 25 mai på Telenor Arena. I ukene frem mot den første semifinalen, skal vi her på escNorge gjennomgå alle bidragene som er med å konkurrere i Eurovision Song Contest 2010. Bidragene blir presentert etter den rekkefølgen de skal opptre i.

Det andre landet ut i ilden er Russland.

Noen kjappe fakta:russland

Hovedstad: Moskva
Innbyggertall: 141 927 297
TV-stasjon: RTR
Debuterte i: 1994
Bidrag: Lost and forgotten
Musikk: Peter Nalitch
Tekst: Peter Nalitch
Artist/gruppe: Peter Nalitch & Friends

Russland debuterte i konkurransen i 1994, og er av mange sett på som storebror i konkurransen. Betegnelsen storebror er kanskje mer beregnet på Russland sin størrelse, enn resultater innenfor konkurransen. For selv om landet de siste årene virkelig har gjort det bra, har ikke alt bare vært gull for landet. Da de debuterte i 1994 sto artisten Youddiph på scenen i Dublin, med sangen «Vyechniy stranik». Da kvelden var omme hadde Russland sikret seg en 9 plass i debuten. Det var ikke før i Stockholm i 2000 at russerne virkelig tok seg sammen. Da sendte de Alsou, som havnet på en flott andre plass. Tre år senere i 2003 representerte gruppa T.A.T.U landet, og havnet på en tredje.

Nok en andre plass var sikret i 2006 da Dima Bilan ble sendt til Athen, mens en tredjeplass var resultatet gruppen Serebro kapret i Helsinki. 2008 var året da Russland vant. Dima Bilan tok endelig hjem seieren til storebjørn Russland. I 2009 ble Russland representert av Anastacia Prikhodko og sangen «Mamo». Hjemmebane til tross, hun klarte bare en 11 plass.

Årets russiske representant Peter Nalitch er en meget kjent og populær artist i Russland. Han skal representere landet med bidraget «Lost and forgotten». Gjennombruddet hans kom etter at han publiserte en egenlagd video youtube til sangen sin «Guitar». På bare få dager hadde 70000 brukere sett filmen, og flere russiske nyhetskanaler hadde publisert filmen. Dermed var det gjort for Peter, man kan på en måte si at han ble stjerne over natten. Han tok en brakseier i Russlands nasjonale finale, og er klar til å representere landet sitt i Oslo, med startnummer to i den første semifinalen 25 mai.

For fullstendige anmeldelser på alle bidrag se her.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien