Kosovo med indtredelse i 2011?

kosovo

I slutningen av Juli måned sidste år, brakte vi artiklen: ”Liechtenstein eller andre nye til Oslo 2010” – en artikel som satte fokus på de lande, som dengang var i spil, for eventuelt at trede ind i dette års konkurranse. Andre havde været med før, og man kunne derfor forvente, at de atter kunne have ønsket for at deltake – sidste gruppe var de landene, som er medlem av EBU, men som aldrig har deltaket i Eurovisjonen, men som reelt har muligheten for at intrede.

 

Kosovo var en av staterne, som nevntes i artiklen da, og er da også en af de ”varme” emner, da der hurtigt kan eller vil gå politik i en eventuel innmeldelse hos EBU, og ligeledes ved forsøk på at inntrede i konkurransen. Den lille Balkan stat var dén sidste, som tok sig ut fra det Serbia, som en del av det forhenværende Jugoslavia.Det engang så store og stolte land, er i dag blevet til 6 offisjelle stater, og så er dsom sakt sidste skud på stammen, den ennå ikke anerkjennte stat Kosovo (Kosova)

Kosovo udråpte sig sjelv som selvstendig stat den 17. Februar 2008, og allerede fra første dagen, blev de af en del lande anerkendt som nasjon. Månederne etter kom der stadig flere anerkendelser af staten til, og selvom at det er mindsket i styrke nu, så blev der så sent som den 12. April i år, ennå et land som bakkede op om det lille land – listen av lande bak Kosovo, er i dag på 66 nasjoner.

Lidt fakta om Kosovo:

  • Grundarealet er på 10.887 kvadratmeter
  • Hovedstad: Pristina
  • Antal indbyggere: 2.200.000 (i år 2007)
  • Språk: Albansk & Serbisk
  • Møntenhet: EURO

Men hvad skal der til for at få Kosovo med i ESC? Skal Kosovo være med i EBU, skal de sikkert også anerkendes som selvstendig stat, og for at dette bliver muligt, skal de have en anerkendelse fra FN, og dervet blive medlem hos dem. Når dette ligger klart, kan den kovoske tv-stasjon RTK meldes ind hos EBU, hvilket jo ikke altid sker over en nat. Og sidst men ikke mindst, skal der ansøkes for at være med ved Eurovisjonens Melodi Grand Prix, hvilket heller ikke er en hurtig og let affære.

Men kan Kosovo overhovedet blive medlem, uten at Eurovisjonen kommer til at få politiske problemer? Serbia står fast i sagen mot Kosovo, og Russland står ved sine gamle venner i last & brast, og støtter motstanden i alt hvad Kosovo angår, så en eventuel indtredelse hos FN & sikkert også ved Eurovisjonen, kan hurtigt få lange utsikter. Især ved Eurovisjonen setter det alt i perspektiv, når bare 25 av de lande som deltaker i år, officielt støtter op om landets forsøk på selvstendighet.

Kommer Kosovo med neste år til Eurovisjonen? Emnet er hos nogen stadig ganske varmt, men det kan vel konstanteres, at det er op ad bakke for det lille land, førend at de eventuelt kan stille sig på Eurovisjonens scene, som en selvstendig nasjon.

Kilder: Wikipedia.net + Oikotimes.com & kosovothanksyou.com

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien