Dagens bidrag: Estland

estland

Eurovision 2010 nærmer seg med stormskritt. Om ikke mer enn 40 dager står 17 spente finalister klare i den aller første semifinalen 25 mai på Telenor Arena. I ukene frem mot den første semifinalen, skal vi her på escNorge gjennomgå alle bidragene som er med å konkurrere i Eurovision Song Contest 2010. Bidragene blir presentert etter den rekkefølgen de skal opptre i.

Det tredje landet ut i ilden er Estland.

Noen kjappe fakta:

Hovedstad: Tallinn
Innbyggertall: 1 340 021 estland
TV-stasjon: ETV/ERR
Debuterte i: 1994
Bidrag: Siren
Musikk: Robin Jukenthal
Tekst: Robin Jukenthal
Artist/gruppe: Malcolm Lincoln

Estland debuterte i konkurransen i 1994. Mange har latt seg imponere av Estland sine resultater på nitti tallet. Til å være et lite land har de et rikt musikkliv. I debuten sendte de sin aller største stjerne på den tiden Silvi Vrait med sangen «Nagu merelaine». Stor stjerne på hjemmebane til tross, i debuten klarte de ikke mer enn 24 plass og to fattige poeng. Men få visste nok at Estland skulle bli et land å regne med i tiden fremover. I 1996 etter to års pause fra konkurransen sendte de Marja Llius-Innus & Ivo Linna, med sangen «Karlekee hall». Resultatet ble en flott femteplass, og dette skulle bli starten på en periode med sterke estiske plasseringer.

I 1997 sendte de Marja Llius-Innus igjen, denne gangen med sangen «Keelatud maa», og havnet på en 8 plass. I 1998 havnet de midt på treet med en tolvte plass, mens i 1999 tok Evelin Samuel & Camille, Estland nok en gang inn på topp ti. Dette året med en 6 plass. I 2000 sendte de nok en superstjerne i hjemlandet til konkurransen, nemlig Ines. Med sangen «Once in a lifetime» sang hun seg inn til en flott fjerde plass dette året. 2001 skulle bli året da Estland endelig tok seieren i konkurransen. Tanel Padar, Dave Benton & 2XL, tok seieren i København med disco sangen «Everybody», kanskje til manges store overraskelse. På hjemmebane året etter sto svenske Sahlene på scenen med sangen «Runaway». En flott tredjeplass var i boks.

Etter å ha vært vertsland i 2002, skulle det komme en mager tid for Estland. Ikke før i Moskva i fjor kom de seg til finalen, da var det første gang de var i en Eurovision finale siden 2003. Gruppen Urban Symphony tok seg til en 6 plass i finalen, til stor jubel hjemmefra med sangen «Randajad».

Etter at Estlands statskanal ERR gravde dypt i lommeboken ble det deltagelse for Estland i Eurovision 2010 også. I utgangspunktet var kanalen innstilt på å stå over et år. Alternativt var vel stikkordet for Estlands nasjonale finale. Der gikk gruppen Malcolm Lincoln til topps med den litt spesielle sangen «Siren». Malcolm Lincoln slo ned som en komet i den komersielle musikkindustrien i Estland. Navnet deres hadde inntill hans seier i den nasjonale finalen bare vært kjent igjennom alternativ musikk. Låtskriveren Robin Jukenthal skrev «Siren» for mange år siden, og tok den frem når ERR søkte etter deltagere til en nasjonal finale i landet.

Nå er gruppen klar til å representere de estiske fargene, med startnummer tre i den første semifinalen i Telenor Arena 25 mai.For fullstendige anmeldelser av alle sangene se her.

Del:
Relaterte artikler