NOX – et innblikk i ungarsk folkemusikk

I 2005 var det mange som hadde Ungarn som en av sine favoritter. De stilte med gruppen NOX og låten «Forogj, világ!», som kom på 12. plass. Det mange kanskje ikke vet er at NOX er en populær ungarsk gruppe som nå har holdt på i 8 år og har gitt ut hele 8 album!

Musikkstilen til NOX kan beskrives som pop med sterke innslag av ungarsk folkemusikk. De har også dance-innslag og mye av musikken deres gir assosiasjoner til middelalderen. Gruppen ble opprettet i 2002 av Tamás Nagy og har Tamás og sangeren Szilvia Péter Szabó som frontfigur. I tillegg har de med seg en rekke dansere og musikere når de lager låter og holder konserter. I 2009 forlot Tamás gruppen, med tungt hjerte, for å tilbringe mer tid med familien.

Tamás Nagy startet allerede som seksåring med folkemusikk og folkedans. Han forsto fort at folkedans var hans mening med livet og han utdannet seg som danser og deltok i mange år i dansetruppen «BM Danube Dance Group», der han fikk muligheten til å reise til hele verden for å opptre. I 2002 var han med på å starte NOX og valgte altså å forlate gruppen i 2009 for å få mer tid til familien.

Tamas_Nagy

Szilvia Péter Szabó ble født i 1982 og hadde en oppvekst full av sang, musikk og teater. Allerede som sekstenåring ble hun vokalist i et pop-band, men det var ikke før i 2002 – da hun ble med i NOX at karrieren hennes skjøt fart. Hun beskriver selv NOX som en gruppe som handler like mye om dans og show, som musikk.

silvia_szabo

NOX kom med sitt første album «Örökség» i 2002 og gikk rett til topps på de ungarske listene og solgte totalt 28 000 kopier – noe som rakk til platinum. Deres første musikkvideo var til låten «Hej, Dunáról«. En annen låt fra denne skiva, «Érik A Szőlő» stiller i dance-sjangeren og gir meg assosiasjoner til samisk musikk.

Album nummer 2 «Bűvölet» ble sluppet allerede i 2003 og er NOX sitt best solgte album til dags dato – med 53 000 solgte plater, noe de fikk dobbelt platinum for! Utvalgte låter fra dette albumet: «Százszor ölelj még!», «Árny és fény».

En av mine favoritter fra dette albumet:2004-albumet «Karácsony», et julealbum som bare inneholdt 6 låter solgte også til platinum. Platen var preget av litt roligere og stemningsfulle melodier, som for eksempel «A Tél Dala» (vintersangen) og den litt mer lystige «Eskü».

«Ragyogás» (Shine) het albumet som ble utgitt i 2005 da NOX skulle sette seg på det internasjonale musikk-kartet for første gang. Det var hovedsporet fra denne platen som Ungarn deltok med i Eurovision Song Contest 2005 da de nådde en 12. plass med låten «Forogj, Világ!» (Spinn, verden!).


Dette albumet solgte også 2 x platinum og har mange hits som for eksempel; «Csak Játssz», Túl a varázshegyen og «Ragyogás». Dette albumet inneholdt også flere av låtene fra julealbumet deres.

2006-albumet Örömvölgy inneholder kanskje NOX sin mest populære låt – «Szeretem» som er min favoritt:

Andre gode låter fra dette albumet: «Nem lesz több tánc» og «Embermadár».

De neste årene ga de ut blant annet album som inneholder barnesanger og barnerim og en live-CD.

I 2008 kom albumet «Időntúl». Denne platen har en litt mer futuristisk stil en de tidligere albumene, men den ungarske folkemusikken er fortsatt tilstede.


Albumet ble ikke en like stor suksess som de tidligere, men fikk allikevel platinum. Dette var den første NOX-plata som ikke gikk til topps på de ungarske listene.

Deres siste album kom ut 16. november 2009 og ble kalt «Most!» (Nå!). Most! rakk til fjerde plass på de ungarske listene.

Utvalgt låt fra det siste albumet – «Ne Mondjátok».

Den 19. mars kom det ut et «Best of» album.

NOX har også bestemt seg for å prøve seg på det internasjonale markedet og utga flere av sine låter i engelske versjoner. Du kan finne dem på deres MySpace side her!

NOX holder konserter året rundt og er fortsatt populære selv om salgstallene ikke har vært like gode de siste årene, men det har kanskje en sammenheng med at platesalget i hele verden har sunket i samme periode som NOX har vært aktive. Det hadde ikke bydd meg imot om NOX representerte Ungarn igjen!

gruppefremvisning

Kilder: Facebook, Wikipedia 1 2 , MySpace, Zene.hu

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien