Dagens bidrag: Finland

finland

Eurovision 2010 nærmer seg med stormskritt. Om ikke mer enn 40 dager står 17 spente finalister klare i den aller første semifinalen 25 mai på Telenor Arena. I ukene frem mot den første semifinalen, skal vi her på escNorge gjennomgå alle bidragene som er med å konkurrere i Eurovision Song Contest 2010. Bidragene blir presentert etter den rekkefølgen de skal opptre i.

Det femte landet ut i ilden er Finland.

Først noen kjappe fakta:

Hovedstad: Helsinki
Innbyggertall: 5 356 358 finland
TV-stasjon: YLE
Debuterte i: 1961
Bidrag: Työlki ellää
Musikk: Timo Kiiskinen
Tekst: Timo Kiiskinen
Artist/gruppe: Kuunkuiskajaat

Det finnes et land der ute som har nesten like dårlig statistikk som Norge. Det er nemlig våre naboer Finland. Siden de debuterte i 1961, har de hatt hele ni sisteplasser i konkurransen. Før Finland sin første og hittil eneste seier i 2006, var en sjette-plass fra 1973 deres aller beste plassering. Og før Finland vant i 2006, hadde de ikke fått en eneste tolver siden 1977.

Da Finland endelig vant  i 2006, var det med gruppen Lordi, som tok hjem seieren med bidraget «Hard rock hallelujah», et bidrag som på mange måter har revulusjonert Eurovision. Men de fant fort tilbake sin gamle form etter seieren.

Som vertsland i 2007 klarte de ikke mer enn en 17 plass, og i Beograd ventet en 22 plass på land. I Moskva ble landet representert av gruppen Waldos People og deres bidrag «Lose Control». De var jokere i forkant av konkurransen og var faktisk tippet en høy plassering. Dessverre fikk Finland enda en sisteplass til statistikken. Gruppen Waldos People klarte nemlig ikke mer enn 25 plass og 22 poeng.

Årets finske representanter består av Susan Aho og Johanna Virtanen. Sammen danner de duoen Kuunkuiskajaat som på norsk betyr måneviskere. De vant den finske finalen i januar med sangen «Työlki ellää» som på norsk betyr noe som, at man kan arbeide for å leve også. Susan og Johanna er medlemmer av den meget populære finske gruppen Värttinä som har holdt sammen siden 1983.

Kuunkuiskajaat har startnummer fem i den første semifinalen på Telenor Arena 25 mai. Så da gjenstår det å se om Susan og Johanna kan bringe ære til de finske fargene igjen.



For fullstendige anmeldelser av alle bidrag se her.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien