Dagens bidrag: Hellas

hellas

Eurovision 2010 nærmer seg med stormskritt. Om ikke mer enn 30 dager står 17 spente finalister klare i den aller første semifinalen 25 mai på Telenor Arena. I ukene frem mot den første semifinalen, skal vi her på escNorge gjennomgå alle bidragene som er med å konkurrere i Eurovision Song Contest 2010.

Bidragene blir presentert etter den rekkefølgen de skal opptre i.

Det trettende landet ut i ilden er Hellas.

Først noen kjappe fakta:

Hovedstad: Athen
innbyggertall: 11 306 183 hellas
Tv stasjon: ERT
Debuterte i: 1974
Bidrag: Opa
Musikk: Giorgos Alkaios
Tekst: Giannis Antoniou & Friends
Artist/gruppe: Giorgos Alkaios & Friends

Hellas debuterte i 1974. I likhet med en del andre land skulle det ta mange tiår før Hellas ble et av de beste landene i konkurransen. Deres debut bidrag oppnådde en ellevte plass. Faktisk før deres tredjeplass i 2001(som blir regnet som starten på den greske æra i ESC) var to femteplasser fra 1977 og 1992 landets beste plassering. De oppnådde en tredjeplass i 2001, som nevnt før. Det skjedde med gruppen Antique. I 2004 ble det enda en tredjeplass, denne gangen med Sakis Rouvas.

2005 ble året da Hellas vant. Det skjedde med sangen «My number one» og artisten Helena Paprizou, som var en del av gruppen Antique fra 2001. På hjemmebane klarte ikke supertsjerne Anna Vissi mer enn en niende plass med «Everything». En syvende plass ventet i 2007 og nok en tredjeplass ble oppnådd i 2008. I fjor ble landet representert av Sakis Rouvas, som også representerte Hellas i 2004. Han stilte med bidraget «This is our night», og endte på en syvende plass.

Fra å sende bidrag som er i tråd med den komersielle populærmusikken, har Hellas i år funnet tilbake til sine greske røtter. Det er Giorgos Alkaios og hans venner som har æren av å representere Hellas i Oslo. Giorgos er en veldig kjent stjerne i landene rundt Middelhavet. Han har de siste årene opptrådt for 300000 mennesker. Han har skrevet sangen «Opa opa» som Antique hadde en hit med tidlig i århundret, og fikk en platina for dette. Han har også skrevet sangen «Syrmatoplegma» som fotballaget Galatasaray brukte som sin seierssang når de vant UEFA cupen. Giorgos&Friends blir land nummer tretten i den første semifinalen.For fullstendige anmeldelser på alle bidrag se her.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien