Dagens bidrag: Ukraina

ukraina

Eurovision 2010 nærmer seg med stormskritt. Det er bare noen få uker igjen før 17 spente finalister står klare i den aller første semifinalen 25 mai på Telenor Arena. I ukene frem mot den første semifinalen, skal vi her på escNorge gjennomgå alle bidragene som er med å konkurrere i Eurovision Song Contest 2010.

Bidragene blir presentert etter den rekkefølgen de skal opptre i.

Land nummer åtte i den andre semifinalen er Ukraina.

Først noen kjappe fakta:

Hovedstad: Kiev
Innbyggertall: 46 011 300 ukraina
TV-stasjon: NTU
Debuterte i: 2003
Bidrag: Sweet People
Musikk: Olena Kucher, Borys Kukoba & Vadim Lisitsa
Tekst: Olena Kucher
Artist/gruppe: Alyosha

Ukraina debuterte i 2003 med en fjortende-plass. Kanskje en ikke så imponerende start, men ettersom årene har gått så har Ukraina imponert og sjokkert mange. De tok sin første og hittil eneste seier året etter i 2004. Da vant Ruslana med sangen «Wild dances».

På hjemmebane i Kiev i 2005, ventet en nittende plass på landet. Året etter ble det en syvende plass, da Tina Karol sang «Show me your love». En noe omstridt andreplass ventet i 2007. Da sto Verka Serduchka på scenen med «Dancing lasha tumbai». Nok en andreplass ventet landet i 2008 da Ani Lorak sto på scenen med «Shady Lady». I fjor ble landet representert av Svetlana Loboda. Hun kom på tolvteplass med «Be My Valentine (Anti Crisis Girl).

Årets nasjonale utvelgelse i Ukraina var et kaos uten like. Den nasjonale tv kanalen NTU hadde opprinnelig valgt Vasyl Lazarovich,som sin represenant. Flere uker etter ble han vraket av kanalen fordi bidraget hans hadde fått en svært lunken mottakelse, både på grunn av låten og fordi mange mente at et internt valg av en så ukjent artist var urettferdig. En ny finale med 20 utvalgte ble arrangert i hui og hast, og den vant Alyosha med sangen «To be free». Sangen ble trukket grunnet at den var utgitt før. Det endelige bidraget ble da «Sweet people».

Alyoshas egentlige navn er Olena Kucher. Som attenåring reiste hun fra sin fødeby i Ukraina, og inn til hovedstaden Kiev uten noenting. Der kom hun inn på musikk- og teaterakademiet. På samme tid åpnet hun også sitt eget innspillingsstudio.

Hun har også arbeidet i TV-programmet «Star Factory» som er et «X faktor»-lignende program. Der fikk hun bruk for sin utdannelse innen musikk, da hun lærte bort vokalferdigheter og skrev sanger. Hennes første album ble også sluppet i USA. Nå står hun imidlertid som representant for Ukraina som nummer åtte i den andre semifinalen på Telenor Arena.



For fullstendige anmeldelser på alle sangene se her.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien