escNorge presenterer: Hanne Sørvaag

Hun sang før hun snakket” sies det om Rogalandsjenta Hanne Margrethe Fredriksen Sørvaag, født i Stavanger 27.desember 1979, men det skulle ta 22 år før hun debuterte som artist. Med sang og musikktimer på og utenfor skolen og senere utdannelse ved Bårdar Akademiet hadde unge Hanne funnet sitt talent, et talent som hun trofast holdt fast ved tross alle andre fristelser og ideer i ungdomsårene.

Og Hanne valgte nok riktig, for hennes talent har brakt henne berømmelse og stjernestatus som få andre nordmenn er forunt innenfor den internasjonale musikkbransjen.

Hanne Sørvaag hadde et viktig kort i ermet da hun sendte inn en demo til Sonny Music, nemlig det faktum at hun skrev sine låter selv, og mye var derfor gjort da hun debuterte med sitt første album «You Know Me»under artistnavnet ”Paris” i 2002. Albumet fikk god kritikk men Hannes karriere som artist tok likevel ikke helt av. Plateselskapet og Hanne selv var ikke helt enige i alt, men Hanne sier selv at hun lærte utrolig mye i tiden hos Sonny. Det viktigste var at Sonny Music hadde troen på Hanne og i 2006 kom oppfølger albumet «Talk Of The Town» og denne gangen under sitt eget navn Hanne Sørvaag.

Tittelsporet «Talk Of The Town» og melodien «I don’t Feel A Thing» var de låtene som fikk mest oppmerksomhet og årsaken var kanskje at det ble spillt inn musikkvideoer til disse.Men Hanne Sørvaag var blitt lagt merke til og i neste øyeblikk sto hun på scenen i TV2 sammen sin skolevenninne fra Bårdar Akademiet, Maria Haukaas Storeng, og framførte til dundrende jubel den den amerikanske hitten «No More Tears», opprinnelig innspilt med Barbara Straisand og Donna Summer.

Men Hannes talent for å skrive låter ved siden av å synge var blitt oppdaget av bl.a. Universal i Stockholm og hun aksepterte en jobb som låtskriver for dette verdensomspennede plateselskapet. Hennes nye base ble Stockholm og selv om jobben som låtskriver tar det meste av hennes tid, får hun tid til å drive sine egne prosjekt som å selv å stå på scenen å synge og drive sitt eget plateselskap.

Men det er jobben som låtskriver som har gitt henne de gullkantete oppgavene.Sammen med Harry Sommerdahl og Tim Baxter skrev hun sangen «My Destiny» som ble fremført og gitt ut av den amerikanske idoldeltakeren Katharine McPhee. Låta gjorde det så bra på de amerikanske listene at det kulliminerte i en annen plass på den amerikanske Billboard single lista i 2006.

I 2008 kom Hannes debut i Eurovision Song Contest sammenheng. Sammen med de danske låtskriverne Remee og Thomas Troelsen skrev hun Tysklands bidrag«Disappear» for gruppa «No Angel». Melodien representerte landet i den internasjonale finalen i Beograd. Hun fulgte videre opp med å delta med to låter i den norske utagningen i Melodi Grand Prix i 2009 med melodiene «Tricky» og gruppa «Velvet Inc» og melodien «Do It Again» med gruppa «Foxy».

Låta «Tricky» tok seg til finalen men måtte det året som alle andre se seg slått av Alexander Rybak. «Tricky» var for øvrig skrevet med Brittany Spears i tankene og var skreddersydd for henne. Desverre, kunne Hanne selv fortelle, ble melodien avslått av teamet rundt Brittany Spears med begrunnelsen at de likte låta men at den var litt «Over Kill».

Brittany Spears har en egen plass i Hanne Sørvaags hjerte og hennes største ønske er å skrive noe spesielt for henne. Gjennom Universal Music sitter hun på de største kontaktene i musikkbransjen og det handler bare om å skrive godt nok. Som låtskriver har Hanne innrømmet at hun er kommersiell og at det hele handler om penger og det som gir mest kred kommersielt. Vi skal derfor ikke se bort i fra at Brittany Spears en dag har en listehit skrevet av Hanne Sørvaag.

I 2009 var for øvrig Hanne Sørvaag med i NRK programmet «Beat for Beat» hvor hun sammen med Marte Hilleseter gjorde en flott versjon av Sheryl Crows melodi «If It Makes You Happy». Sheryl Crow er Hannes personlige favoritt sammen med artister som Elvis, Dolly Parton, The Ark, Lucinda Williams, Shawn Colvin og John Mayor.

I år er Hanne på banen i ESC igjen. Hun har skrevet Norges vinnerbidrag «My Heart Is Yours» sammen med Sveriges Fredrik Kämpe. Melodien er en mektig ballade skrevet spesielt for og framført av Didrik Solli-Tangen og det sies at melodien har vinner potensial. Ikke nok med det men Hanne Sørvaag kjemper mot seg selv i den samme finalen.

Hun har sammen med Harry Sommerdahl & Christian Leuzzi. også skrevet vinnerbidraget fra Georgia, nemlig melodien «Shine» framført av Sofia Nizharadze. Om Hanne står på seierspallen med noen av disse melodiene den 29. mai, gjenstår å se.

Og midt oppe i alle ESC forberedelser holder Hanne Sørvaag på med et nytt album. Denne gangen har hun tenkt å gjøre coverversoner av sine egne låter, dvs låter hun selv har skrevet men framført og gjort kjent av andre.Hun spiller inn albumet sammen med Dan Sundquist, produsenten bak det svenske og norske bidraget i årets ESC, og sier at det ikke blir noe rocke album men et mer rolig med mye piano og strykere. Melodier hun mener får plass på albumet er «My Heart Is Yours», «Shine», «Disappear», «My Desteny», Say Hello To Goodbye» og melodien «Brief and Beautiful» Sistnevnte melodi er for øvrig kjent i Norge med Maria Arredondo.

Alt tyder altså på at man kommer til å få høre mer fra Hanne Sørvaag i framtiden.Enten det blir med egne soloprosjekt, som låtskriver for Universal Music eller som mulig vinner av Eurovision Song Contest tar ikke vi ikke stilling til her, men at Hanne har en viktig oppgave å gjøre i både norsk og internasjonalt musikkliv er hevet over en hver tvil. Til nå har hun vært med på å skrive over 600 låter og vi ser fram til å høre mere fra denne produktive blondinen.

escNorge ønsker Hanne Sørvaag lykke til i ESC 2010.

Kilde: Lyd & Bilde, wiki, GodKveldNorge, YouTube 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien